Cinci orașe europene dezvăluie calea către reziliență și sustenabilitate pe măsură ce intră în etapa finală a Premiilor pentru „Capitala Verde Europeană“ și „Frunza Verde“. Există o presiune în creștere asupra orașelor, având în vedere poluarea, schimbările climatice și criza biodiversității. Orașele au fost selectate pe lista scurtă pe baza angajamentului lor de a aborda provocările de mediu urban, cu scopul de a arăta că este posibil să devină verde, indiferent de unde pornești.
Graz (Austria), Guimarães (Portugalia) și Vilnius (Lituania) sunt finaliștii pentru titlul de Capitală Verde Europeană 2025 pentru orașele cu peste 100.000 de locuitori. Pentru Frunza Verde Europeană 2025 deschisă zonelor urbane mai mici, finaliștii sunt Viladecans (Spania) și Treviso (Italia).
Despre această competiţie a oraşelor Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, a declarat: „Întrucât majoritatea europenilor trăiesc în zonele urbane, orașele sunt esențiale pentru a face față crizei triple a schimbărilor climatice, poluării și pierderii biodiversității. Astăzi, sărbătorim aceste cinci orașe europene exemplare care au decis deja să ia cuvântul. Aceste orașe sunt pionieri, arătând cum este posibil să fii sustenabil, să ofere o calitate mai bună a vieții cetățenilor, creând în același timp spațiu pentru biodiversitate și construind reziliență față de efectele schimbărilor climatice.“
„Capitala verde europeană“ și Premiile Green Leaf analizează realizările celor mai importante orașe durabile din Europa în șapte indicatori de mediu: calitatea aerului, a apei, biodiversitate, zone verzi, utilizarea durabilă a terenurilor, deşeuri şi economie circulară, atenuareaşi adaptarea la schimbările climatice şi zgomotul.
Câștigătorii vor fi anunțați în Capitala verde europeană din acest an, la Tallinn (Estonia), în data de 5 octombrie 2023. Orașele finaliste se vor prezenta unui juriu la începutul lunii octombrie, care va prezenta viziunea și guvernanța lor de mediu, precum și strategia de comunicare, în cazul în care vor câștiga.
Câștigătorul Capitalei verzi europene va primi un premiu financiar de 600.000 euro pentru a-și pune în aplicare strategia și pentru a-și angaja cetățenii și părțile interesate să activeze. Titlul de „Frunza verde europeană“ este acordat unuia sau două orașe. Fiecărui câștigător i se acordă un premiu financiar de 200.000 euro pentru a-și organiza anul și pentru a declanșa activități de transformare ulterioare.● ecologic