20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Barna Tánczos: „Sistemul garanţie-depozit va fi funcţional doar în cazul în care se implică toţi producătorii“

  Sursa foto: ecologic

  Anul 2021 este crucial pentru managementul deşeurilor în România. Punerea în funcţiune a celor 32 de Sisteme de Management Integrat al Deşeurilor, pregătirea pentru demararea de la 1 ianuarie 2022 a sistemului de garanţie-returnare la ambalaje, extinderea la nivel naţional a colectării selective şi a sistemului „Plăteşti pentru cât arunci“ sunt doar câteva dintre schimbările care ar trebui să aibă loc în 2021. Despre acestea, dar şi despre rolul autorităţilor publice locale în rezolvarea problemei deşeurilor am vorbit cu noul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos.● ecologic

  ecologic: Referitor la sistemul de garanţie-returnare aţi spus că va exista un singur operator la nivel naţional care se va ocupa de gestionarea lui. Ce fel de statut va avea şi cine va face parte din acest organism?

  Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Aşa cum a fost făcut proiectul de hotărâre de guvern, se propune ca acest operator unic să fie un ONG, dar eu cred că poate să fie şi o altă entitate juridică, sub o altă formă. Un lucru este sigur: că trebuie să avem un operator unic la nivel naţional, iar acesta va avea obligaţia de a realiza sistemul de logistică, de colectare, de sortare şi de dotare a punctele de colectare fie cu acele aparate automate, fie cu alte sisteme specifice acolo unde ambalajele se vor prelua manual.

  Sistemul va fi funcţional doar în cazul în care se implică fără rezerve toţi producătorii, se implică şi contribuie la succesul său toţi comercianţii, toţi distribuitorii şi – cel mai important – cetăţenii, pentru că fără implicarea tuturor este imposibil ca acest sistem să fie funcţional. Ştim cu toţii că nu vom avea succes dacă nu vom găsi o formulă care să fie agreată şi susţinută de toată lumea. Am avut o primă fază de consultare a actului normativ, am primit mai multe observaţii şi suntem în etapa în care încercăm să armonizăm prevederile, propunerile cu observaţiile care au venit şi în cel mai scurt timp posibil urmează să punem pe masa Guvernului proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobare.

  ecologic: Se discută deja din ce în ce mai mult de necesitatea prorogării termenului de implementare şi de modificarea ţintelor de colectare, solicitări venite în special de la producători şi retaileri. Rămâne 1 ianuarie 2022 data la care va fi pus în funcţiune sistemul de garanţie-returnare?

  Barna Tánczos: Este adevărat că termenul de 1 ianuarie 2022 este extrem de ambiţios, dar eu nu vreau să discut de prorogarea lui. Şi ţintele sunt extrem de ambiţioase. Şi nu vreau să discut nici despre acestea.

  Ceea ce vreau eu este ca în următoarele zile şi săptămâni să mi se prezinte în amănunt concepţia funcţională a sistemului. În plus, aş vrea să văd un angajament din partea tuturor în privinţa susţinerii prin investiţii, prin organizare şi implicare administrativă a acestui sistem naţional. Revenind la întrebarea dumneavoastră, vă spun că în momentul de faţă nu punem în discuţie nici amânarea termenului şi nici modificarea obiectivelor.

  ecologic: Pentru început sunt necesare investiţii în aparate, în infrastructură, în logistică. Cine sunt cei care vor face cheltuielile iniţiale?

  Barna Tánczos: În principiu, cei care vor face investiţia vor fi producătorii, pentru că ei sunt obligaţi să recupereze ambalajele pe care le pun pe piaţă. Este obligaţia lor şi pot să vă spun că în urma întâlnirilor pe care le-am avut am văzut că ei chiar vor să investească şi vor să susţină financiar acest sistem naţional, fie din fonduri proprii, fie prin credite bancare.

  ecologic: Una din marile probleme care stau la baza neîndeplinirii obiectivelor de valorificare a deşeurilor este neimplicarea autorităţilor locale. Degeaba avem legislaţie, degeaba avem OIREP-uri, staţii de sortare şi reciclatori, dacă la nivel local nu se face colectare separată pe mai mult de două fracţii. Cum intenţionaţi să rezolvaţi această problemă?

  interviu barna2
  Sursa foto: Facebook

  Barna Tánczos: Este foarte adevărat că din păcate avem mari probleme în zona unităţilor administrativ-teritoriale, dar eu nu aş vrea să generalizez aceste probleme la nivel naţional, pentru că avem câteva exemple care ne dau speranţe, câteva autorităţi publice locale care s-au implicat şi au înregistrat rezultate notabile. Avem exemple chiar la nivel de comună, unde dacă primarul s-a implicat, rezultatele au fost extraordinar de bune. Vă amintesc localitatea cu cea mare rată de colectare separată din România: comuna Sălacea din judeţul Bihor, cu 3.000 de locuitori. Dacă în anul 2017 ratele de colectare şi reciclare a deşeurilor erau aici sub 1%, în prezent rata de colectare separată a ajuns la peste 70%. O performanţă care a fost posibilă prin implementarea, începând cu anul 2018, a colectării separate din uşă în uşă pe 5 tipuri de deşeuri. Este o dovadă a faptului că acolo unde primăria şi primarul se implică, lucrurile se pot schimba în bine într-un termen scurt.

  În momentul de faţă eu cred că cel mai important lucru este demonstrarea din partea primăriei şi a societăţii de salubrizare că efortul cetăţenilor de a depune deşeurile separat pe mai multe fracţii nu este în zadar, că acel efort continuă pe tot lanţul de gestionare, de la transport la sortare şi reciclare şi că ceea ce oamenii depun separat nu se amestecă a doua zi şi nu ajunge la groapa de gunoi. Dacă autorităţile publice pot demonstra acest lucru – pentru că nu ministerul trebuie să demonstreze -, dacă companiile care se ocupă de colectare, sortare şi depozitare pot demonstra acest lucru, cu siguranţă că atunci creşterea ratei de reciclare va fi una spectaculoasă. Sunt din ce în ce mai multe zone în ţară unde deja există premise pentru colectare separată, transport, sortare şi pentru reducerea cantităţilor de deşeuri ajunse la depozitele conforme.

  ecologic: Cât de necesară credeţi că este informarea cetăţenilor cu privire la importanţa colectării separate a deşeurilor?

  Barna Tánczos: Informarea cetăţenilor cu privire la importanţa pe care o are selectarea deşeurilor în fiecare gospodărie este extrem de necesară. Ministerul Mediului va veni în sprijinul autorităţilor publice locale şi va lansa anul acesta o campanie de informare la nivel naţional în care va prezenta unele proiecte de succes. Vom arăta localităţile şi regiunile unde s-au înregistrat rezultate foarte bune în gestionarea deşeurilor municipale şi unde prin implicarea tuturor, prin schimbarea mentalităţilor, oamenii au reuşit să aibă o localitate mai curată şi un mediu de viaţă mai sănătos.

  ecologic: Ce mesaj aţi transmite în acest sens primarilor din România?

  Barna Tánczos: Le-aş spune primarilor să meargă din poartă în poartă, să nu aştepte ajutor din afară, să caute voluntari în fiecare sat, în fiecare comună, să caute cât mai mulţi tineri care vor să facă ceva pentru mediu şi împreună cu ei să explice cetăţenilor importanţa colectării separate, importanţa economiei circulare şi cât de necesară este grija faţă de tot ce ne înconjoară, grija faţă de natură şi de mediu în general.

  ecologic: Ministerul Mediului nu este singura instituţie care are atribuţii în acest domeniu. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – care are în subordine şi Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare (ANRSC) – are de asemenea numeroase responsabilităţi. Cum veţi colabora cu aceste instituţii?

  Barna Tánczos: Vom colabora foarte bine, mai ales că şi conducerea Ministerului Dezvoltării şi cea a ANRSC au revenit UDMR. Ceea ce vreau să subliniez este că partea de autorizare este o chestiune aproape pur procedurală şi se concentrează mai mult pe preţurile practicate, pe prevenirea acelor situaţii de forţă dominantă pe piaţă şi pe combaterea monopolului. De acum încolo autoritatea locală, susţinută de cele două ministere – Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Mediului – dar şi de ANRSC, cu siguranţă nu va mai avea nicio scuză în a porni activităţile de colectare separată, de sortare, de transport şi de depozitare a deşeurilor care nu pot fi reciclate.

  ecologic: Aţi spus că se vor construi depozite noi de deşeuri în Bucureşti. În condiţiile în care numai aprobările pentru construcţia unor noi depozite durează doi-trei ani, cum vedeţi rezolvarea situaţiei actuale?