29.3 C
București
joi, iunie 13, 2024
Mai mult

  Broaşte otrăvitoare cumpărate de pe Dark Web pentru a fi linse

  Incilius alvarius/Sursa foto: Tim Strater/flickr.com

  Comerțul ilegal cu animale sălbatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa existenței multor specii. Din păcate, internetul a permis ca acest comerț să înflorească mai ușor ca niciodată. Pe lângă comerțul în plină expansiune pe rețeaua deschisă a internetului, noi cercetări arată că sute de specii sunt comercializate pe Dark Web, printre care se numără şi broasca din deșertul Sonora (Incilius alvarius).

  În mod neașteptat, acest comerț ilegal nu este în primul rând pentru animale de companie. „Ceea ce ne-a surprins a fost că majoritatea speciilor care sunt comercializate acolo sunt pentru proprietățile lor de droguri recreative“, a declarat Phill Cassey, profesor asociat la Universitatea din Adelaide, pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC), citat de sciencealert.com. „În special pentru compușii psihoactivi“, a adăugat profesorul.

  90% din comerțul de pe Dark Web constă în plante și ciuperci pentru consumul de droguri, însă au fost întâlnite multe cazuri înn care unele animale sălbatice au fost comercializate în aceleași scopuri, cum ar fi broasca din deșertul Sonora. Glandele broaștei conţin substanţa toxică 5-MeO-DMT care are un efect psihedelic. „Oamenii le cumpără pentru a le linge“, a spus Cassey pentru ABC.

  Cercetătorul de la Universitatea din Adelaide, Catedra de Ştiinţe Biologice, Oliver Stringham, și colegii săi au căutat în două milioane de reclame pe Dark Web între 2014 și 2020 și au descoperit tranzacţii cu 153 specii de plante şi animale, aproximativ 70 dintre acestea având au proprietăți farmaceutice cunoscute.

  identify.plantnet.org site
  Mimosa tenuiflora
  Sursa foto: identify.plantnet.org

  Specia cel mai des comercializată a este Mimosa tenuiflora, un copac sud-american care conține puternicul halucinogen DMT. Din fericire, majoritatea speciilor legate de droguri nu sunt amenințate; cu toate acestea, cercetătorii au descoperit câteva specii vulnerabile cum ar fi peyotele, care şi el conține o substanţă psihedelică.

  Alte specii sunt folosite la fabricarea medicamentelor tradiționale, pentru îmbrăcăminte și accesorii – cum ar fi gențile din piele de reptilă – și un număr mai mic este comercializat ca şi animale de companie.

  Descoperirile cercetătorilor demonstrează că negoţul cu animale sălbatice pe internetul deschis (open web) este atât de slab reglementat încât nu există niciun motiv pentru ca oamenii să folosească Dark Web-ul, care necesită un software special și nu are motoare de căutare centralizate. „Din ce în ce mai mult, comerțul cu animale sălbatice are loc și pe deep web, care constă în rețelele sociale și aplicații de mesagerie privată“, se menţionează în cerecetare.

  Lophophora williamsii plants.ces .ncsu .edu site
  Lophophora williamsii – Peyotele
  Sursa foto: plants.ces.ncsu.edu

  Infracțiunile de mediu sunt adesea percepute ca infracțiuni „fără victime“, în ciuda faptului că au potențialul de a fi foarte dăunătoare sănătății publice prin facilitarea răspândirii de noi boli, ca să nu mai vorbim de amenințarea existenței unor specii întregi. Deși există legi în jurul acestor infracțiuni, aplicarea lor este rareori prioritară, în ciuda faptului că traficul ilegal de animale şi plante sălbatice este una dintre cele mai mari infracțiuni transnaționale.

  „Comerțul nereglementat cu aceste specii nu este urmărit de majoritatea țărilor, iar starea de conservare a multor specii rămâne necunoscută“, notează cercetătorii. „Conform estimărilor recente, comerțul nereglementat îl depășește pe cel reglementat cu un factor mai mare de 3“.

  Stringham și echipa au găsit unele animale căutate în mod tradițional şi care sunt acum comercializate şi pe Dark Web, cum ar fi papagalii cenușii africani vii și pielea de tigru, precum și ocazional animale mai rare, cum ar fi gândacul Goliath și castravetele de mare japonez.

  Braconajul plantelor și animalelor sălbatice duce la declinul a mii de specii, iar acesta a crescut în ultimii ani din cauza internetul. Multe dintre speciile comercializate – cum ar fi comerțul cu păianjeni, scorpioni și alte arahnide care depășește milioane de animale vândute – rămân nemonitorizate.

  „Atât pierderea speciilor native din recoltarea nesustenabilă, cât și introducerea de specii invazive contribuie la degradarea sistemelor naturale, care în cele din urmă amenință bunăstarea umanității“, au scris Stringham și colegii săi în studiu.

  Dar cercetătorii se tem că o mai mare aplicare a legii va conduce înflorirea comerțul în subteran, care probabil va muta comerțul cu animale de pe rețeaua deschisă pe Dark Web.

  O soluţie propusă a fost implementarea unor programe de reproducere certificate pentru unele specii foarte cerute pe piaţă şi astfel să fie minimizate riscurile pentru populațiile sălbatice.

  „Dacă în viitor comerțul cu animale sălbatice va crește pe Dark Web, prin această cercetare oferim o bază pentru a compara compoziția și frecvența comerțului cu animale şi plate sălbatice“, a concluzionat Stringham și echipa.

  Cercetarea a fost publicată în People and Nature/British Ecological Society.•