Capacitățile de depozitare și sortare a deșeurilor din România

Noile reglementări legislative privitoare la gestionarea de­șeurilor și necesitatea închiderii urgente a depozitelor ne­conforme pentru evitarea aplicării procedurilor de infringement sunt două probleme greu de rezolvat pentru au­to­ritățile locale din România. Deoarece la nivelul autorităților centrale de mediu nu există (sau nu este publică) o situație exactă a depozitelor neconforme, a depozitelor autorizate și a stațiilor de sortare din fiecare județ, re­dac­ția revistei ecologic a adresat către toate consiliile ju­dețene cereri conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, pentru a afla a­ceste date necesare înțelegerii situației actuale la nivel na­țional. Deoarece răspunsurile venite de la instituţiile ju­deţene au fost în număr foarte mare, le vom prezenta în două ediţii ale revistei.• Matei Dumitru

România nu stă deloc bine la capitolul ges­tionării deşeurilor, cu toate că a be­neficiat din plin de-a lungul anilor de fonduri europene pentru rezolva­rea problemei. Situaţia depozite­lor de de­şeuri şi a staţiilor de sortare autorizate la nivel ju­de­ţean pe care o prezentăm în continuare este cea o­ficială. Câte depozite de deşeuri au fost închise şi e­co­logizate de fapt, câte depozite sunt cu adevărat con­forme și câte staţii de sortare funcţionează în rea­litate sunt întrebări la care vom încerca să găsim răs­punsuri în ediţiile viitoare.

ARAD

În județul Arad există un singur depozit neconform, în localitatea Lipova, a cărui activitate a fost sistată în anul 2017. Consiliul Județean Arad nu deține informații cu privire la cantitatea de deșeuri de aici și nici în ceea ce privește sumele alocate pentru închidere deoarece depozitul nu a făcut parte din proiectul SMIDS (Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide), iar Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Ges­ti­onare a Deșeurilor Arad (ADI SIGD) nu i-a mo­ni­to­rizat activitatea.
În județ funcționează un singur depozit conform și autorizat, situat în municipiul Arad, care are capacitatea de 1.723.311,8 mc și este operat de FCC Environment România.
Două stații de sortare există în județ: una în orașul Arad, cu o capacitate de 47.000 tone/an, și alta la Ineu-Mocrea, de 6.100 tone/an. Potrivit Agerpres, stația de sortare a deșeurilor din municipiul Arad a fost i­na­u­gu­rată în 2007, după o investiție privată de 1,5 milioane euro. Din aprilie 2018 stația nu a mai funcționat pentru că expirase contractul cu operatorul privat. Unitatea a fost introdusă în domeniul public al municipiului, dar ad­mi­nistrația locală nu a reușit să delege operarea altui a­gent economic. Ulterior activitatea de sortare a deșeurilor și stația au fost atribuite Recons SA.
Stația de sortare din Ineu-Mocrea are activitatea sus­pen­dată în urma unui control efectuat de comisarii Gărzii Na­ționale de Mediu care au constatat pe 16 septembrie 2021 că SC Salub-Prest Eco SRL, liderul din asocierea cu Consult SOC Centrum SRL, nu deține au­to­ri­za­ție de mediu. În urma acestei decizii au rămas fără ser­vi­ciu de salubrizare 13 comune: Apateu, Archiș, Beliu, Boc­sig, Cermei, Craiva, Hășmaș, Ineu, Seleuș, Șicula, Și­lin­dia, Târnova și Tauț.

ARGEȘ

Conform răspunsului primit de la Asociația de Dez­voltare Intercomunitară SERVSAL Argeș, în județ nu mai există la ora actuală depozite de deșeuri neconforme.
Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID)
Pitești deține singurul depozit de deșeuri autorizat din județ, cu o capacitate de depozitare totală de 1,1 milioa­ne metri cubi.
Există două stații de sortare autorizate, una în cadrul CMID Pitești pentru sortarea deșeurilor reciclabile co­lec­tate separat, cu o suprafață de 2.500 mp și o ca­pa­ci­tate de 21.600 tone/an și o instalație de tratare me­ca­no-biologică pentru deșeurile municipale colectate în a­mes­tec, cu o capacitate de 135.000 tone/an.
La stațiile de transfer din Curtea de Argeș, Câmpulung și Costești se face o sortare manuală a deșeurilor re­ci­cla­bile colectate separat, iar la stația de sortare de la Câm­pulung funcționează un „modul mobil“ dotat cu to­că­tor, ciur și separator de metale pentru sortarea de­șe­urilor colectate în amestec.

Capacitatile de depozitare si sortare a deseurilor din Romania

BACĂU

În județul Bacău a fost implementat Sistemul Inte­grat de Management al Deșeurilor (SMID), care a costat aproximativ 43 milioane euro și a fost finanțat prin POS Mediu.
Consiliul Județean Bacău are în lucru proiectul „Sprijin în pregăti­rea aplicației de finanțare precum și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul Extinderea SMID Bacău în perioada 2020-2023“, în valoare de un milion de euro.
Există un singur depozit de deșeuri, care asigură eliminarea deșe­u­rilor colectate de pe raza întregului județ și este situat în comuna Nicolae Bălcescu. Acesta are o capacitate de 4.123.000 mc și include patru celule.
Celula 1, cu suprafața de 51.700 mp și un volum de 855.000 mc, a fost realizată prin proiectul ISPA și a funcționat în perioada ianuarie 2011 – iunie 2013, fiind operată de Primăria Municipiului Bacău. Celula 2, cu suprafața de 80.700 mp și capacitatea de 1.756.000 mc, a fost rea­lizată în cadrul proiectului SMID finanțat prin POS Mediu 2007-2013 și a început să primească deșeuri pe 14 iunie 2018. Celulele 3 și 4 urmează să fie realizate de operatorul SC ECOSUD SA. Închiderea ce­lulei 1 este responsabilitatea Primăriei Bacău, iar închiderea celule­lor 2, 3 și 4 va fi realizată de operatorul actual.
În județ există patru stații de sortare. Una a fost construită în cadrul pro­iec­tului ISPA și se află în orașul Bacău, este proprietatea municipiului și a devenit funcțională în 2018. O altă stație de sortare se află în pro­pri­e­tatea municipiului Moinești, pe raza căruia este amplasată, și a fost construită prin programul PHARE. A treia stație de sortare, re­a­li­zată tot prin programul PHARE, se află în localitatea Comănești și este funcțională din iulie 2010. A patra stație de sortare, al cărei pro­pri­etar este Consiliul Județean Bacău, se află în localitatea Onești și a fost realizată în cadrul proiectului SMID, finanțat prin POS Mediu.
Județul deține două stații de compostare, una la Bacău și alta la O­nești, investiții realizate prin ISPA și POS Mediu.

Capacitatile de depozitare si sortare a deseurilor din Romania1

BOTOȘANI

În județul Botoşani există patru depozite de deșeuri municipale neconforme care trebuie închise. La două dintre acestea au fost realizate lucrări de închidere prin proiectul SMID: la depozitul de pe raza municipiului Botoșani, unde au fost depozitate aproximativ 850.000 mc deșeuri și la depozitul de la Dorohoi, care a avut o capacitate de 329.184 mc. Alte două depozite neconforme urmează să fie închise prin POIM: depozitul de la Dărăbani, cu o capacitate de 59.100 mc și depozitul de la Săveni, de 75.401 mc.
Singurul depozit de deșeuri conform și auto­ri­zat este cel de la Stăuceni, a cărui primă celulă are capacitatea de aproximativ 913.308 tone. Acesta a fost construit în cadrul proiectului SMID printr-un contract cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013.
Conform răspunsului primit de la Consiliul Județean, „în județul Botoșani există o singură stație de sortare, aflată în cadrul depozitului de deșeuri Stăuceni, cu o capacitate de 23.632 tone/an“.

BRĂILA

Județul Brăila are un singur depozit neconform, care și-a sistat activitatea pe 16 iulie 2017. Aici au fost depozitate între anii 2007 și 2017 aproximativ 26.189 tone deșeuri municipale. Depozitul se află în procedură de închidere, iar toate cheltuielile îi revin primăriei orașului Făurei, în calitate de proprietar. Conform proiectului aprobat, costurile de închidere sunt de 828.377 euro.
Județul are două depozite conforme: unul aflat în operare la Muchea, pentru deșeurile menajere și cele industriale asimilabile acestora, cu o capacitate de depozitare în celula 1 de 529.800 mc, și un altul la Ianca, aflat în procedură de delegare a serviciului de operare și care are o capacitate de 72.357 mc în celula 1.
În județ există două stații de sortare, care fac parte din SMID: una la Vădeni, cu o capacitate de 30.000 tone/an, și alta la Ianca, de 5.000 tone/an.

agerpres 9102908
Sursa foto: Agerpres

BRAȘOV

Nu mai puțin de 9 depozite neconforme sunt în județul Brașov: la Ru­pea, Făgăraș, Victoria, Râșnov, Zărnești, Codlea, Brașov, Săcele și Pre­deal. Cu excepția celui de la Rupea, toate celelalte sunt depozite isto­ri­ce ale căror date de sistare a activităților au fost prevăzute după cum ur­mea­ză: depozitul de la Săcele în anul 2007, cele din Făgăraș, Râșnov și Zărnești în 2008, iar cele din Victoria și Codlea în 2009. Toate acestea vor fi închise cu finanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Depozitul de la Brașov Triaj și-a sistat activitatea în anul 2004, iar închiderea lui va fi făcută de Primăria Municipiului Brașov din fondu­ri pro­prii sau cu sprijin din partea AFM. Depozitul de deșeuri de la Predeal, cu activitatea oprită în 2007, va fi închis și ecologizat de Primăria Predeal.
În prezent este funcțional depozitul ecologic zonal de deșeuri nepericuloase din Săcele, operat de SC Fin Eco SA. Acesta ocupă o suprafață de 26,82 ha și este prevăzut să funcționeze 25 de ani. Depozitul a fost dezvoltat etapizat, la momentul actual fiind construite celulele 1, 2 și 3, iar pentru celula 4 este în derulare procedura de obținere a acordului de mediu. Conform autorizației integrate de mediu, depozitul ecologic poate primi pe lângă categoriile de deșeuri municipale și o gamă largă de deșeuri industriale nepericuloase. Depozitul deservește atât UAT-uri din județul Brașov (nu toate), cât și din alte județe cum ar fi Alba, Cluj, Covasna, Harghita, Prahova, fiind permisă depozitarea deșeurilor și din alte localități.
Județul dispune de 5 stații de sortare cu diferite capacități: stația de sortare deșeuri menajere reciclabile ECO Sistem din Victoria – 4.800 tone/an, stația de sortare deșeuri HIDRO-SAL din Prejmer – 20.000 tone/an, stația de sortare FIN-ECO din Săcele – 49.500 tone/an și stația de sortare RECY-ECO Combustibil (BRAI-CATA) – 61.500 tone/an. Cea de-a cincea, stația de sortare de pe platforma Nitramonia Făgăraș operată de SALCO SERV a intrat în acest an în atenția Gărzii Naționale de Mediu care a descoperit aici mari cantități de deșeuri depozitate ilegal.

Capacitatile de depozitare si sortare a deseurilor din Romania4

BUZĂU

Un singur depozit neconform de deșeuri municipale există în județul Buzău, cel de la Râmnicu Sărat. Aici lucrările de închidere și ecologizare au început în anul 2020, iar pentru continuarea lor Consiliul Județean Buzău a aprobat alocarea sumei de 3 milioane lei din impozitul pe venit care va fi încasat în anul 2021.
În ce privește depozitele conforme de deșeuri, județul are tot unul singur, care aparține unui investitor privat, SC RER Servicii Ecologice SRL. Acesta este amplasat în localitatea Gălbinași și are o capacitate de 1.465.000 mc.
Pe raza județului funcționează trei stații de sortare: RER Vadu Pașii, cu capacitatea de 40.000 tone/an, și cele din Beceni și Cislău, fiecare cu o capacitate de 500 tone/an.

CARAȘ SEVERIN

Acest județ se poate lăuda că a reușit să-și închidă toate depozitele neconforme de deșeuri, și nu au fost deloc puține. Prin proiectul „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în județul Caraș Severin“ au fost închise și ecologizate cele 8 depozite municipale neconforme de la Reșița, Anina, Oravița, Moldova Nouă, Băile Herculane, Caranse­beș, Oțelu Roșu și Bocșa. Valoarea contractului a fost de 26.579.441 lei la semnare, iar în final de 25.474.056 lei. În afară de cele 8 depozite municipale au mai fost închise alte 97 din mediul rural.
În Caraș Severin există un singur depozit de deșeuri conform, cel de la Lupac, care a costat aproximativ 50 milioane euro. Lucrările de construcție au început în 2012 iar depozitul trebuia să fie operațional încă din 2016, însă nici astăzi nu se poate spune că este pe deplin funcțional, în condițiile în care la un moment dat bazinul de levigat s-a scufundat, iar acoperișul a cedat sub presiunea propriei greutăți. Capacitatea depozitului de la Lupac este de 430.000 mc și primele transporturi de deșeuri au ajuns aici în octombrie 2020.
Singura stație de sortare a deșeurilor din județ este cea din cadrul SMID, cu capacitatea de 40.000 mc/an.

CONSTANȚA

În acest județ au fost închise cinci depozite neconforme: cele de la Hârșova, Cernavodă, Techirghiol, Murfatlar și Medgidia.
Proiectul SMID din județul Constanța nu este finalizat, aflându-se în procedură de fazare. În cadrul acestuia a fost construit depozitul de deșeuri de la Tortoman, care are în dotare și două stații de tratare mecano-biologică, una la Tortoman și alta la Ovidiu. Depozitul are o capacitate de 850.000 mc, o suprafață de 10,9 ha și este proiectat pentru a asigura depozitarea pe o perioadă de 27 de ani.
În cadrul SMID Constanța există 4 stații de transfer la Deleni, Hârșova, Cernavodă și Medgidia, două stații de sortare în localitățile Ovidiu și Tortoman, iar depozitul de la Tortoman a fost proiectat cu trei celule amplasate pe o suprafață de 26 hectare.
Valoarea proiectului SMID Constanța a fost inițial de 201.907.376 lei, dar în timp a ajuns la 249 milioane lei. Termenul maxim la care întreaga investiție trebuie să devină operațională este 31 decembrie 2021, conform actului adițional nr. 3 al contractului de finanțare semnat de Consiliul Județean Constanța.

COVASNA

În Covasna lucrurile sunt mai simple, județul fiind de ceva timp un exemplu de bună practică la nivel național. Aici au existat 5 depozite neconforme care au fost închise: cele de la Covasna, Baraolt și Întorsura Buzăului în 2009 și cele din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc în 2017.
Județul are un singur depozit de deșeuri autorizat, cel din comuna Boroșneu Mare, satul Leț, cu o capacitate de 400.806 mc, parte a SMID Covasna. În cadrul aceluiași depozit funcționează o stație de sortare cu o capacitate de 11.000 tone/an.
De remarcat este faptul că în întreg județul colectarea separată a deșeurilor a fost implementată de mulți ani.

Capacitatile de depozitare si sortare a deseurilor din Romania5

DOLJ

Toate cele trei depozite neconforme din acest județ au fost închise: cel de la Calafat, de 113.000 mc, cel de la Filiași, de 27.702 mc, și cel de la Segarcea, de 80.658 mc. Costurile lucrărilor de închidere și ecologizare au revenit operatorului fiecărui depozit. Deponeele de la Calafat și Segarcea erau administrate de primării, iar cel de la Filiași de SC Retim Ecologic Services SA.
Conform scrisorii primite pe adresa redacției de la Consiliul Județean, „în județul Dolj există un singur depozit conform, cel de la Mofleni, cu o capacitate teoretică de 6.000.000 mc, depozit operat de SC ECOSUD SRL“.
În județ există două stații de sortare: una autorizată la Goicea, cu o capacitate de 1.100 tone/an, construită din fonduri PHARE, integrată în SMID Dolj și operată de asocierea Iridex Goup Salubrizare, Servicii Salubritate București și Iridex Group Import-Export SRL, și alta la Mofleni, cu o capacitate de 44.000 tone/an, aflată în curs de autorizare la Consiliul Județean Dolj.

DÂMBOVIȚA

Nu mai puțin de 69 de depozite neconforme au existat în acest județ și toate au fost închise în 2010 prin proiectul ISPA.
Cele două depozite de deșeuri conforme ale judeţului aflate în operare sunt amplasate în localitățile Aninoasa și Titu. Cel din Aninoasa are capacitatea de 251.000 mc, iar în aprilie a.c. ajunsese la un grad de umplere de 72%, pe când cel de la Titu, cu capacitatea de 373.000 mc, era la 53%.
În județ există o singură stație de sortare autorizată. Aceasta face par­te din centrul de gestionare a deșeurilor de la Aninoasa și este proiec­tată pentru a procesa 5.000 tone/an deșeuri reciclabile, fracție uscată.

GALAȚI

Patru depozite de deșeuri neconforme există în județul Galați, dintre care trei și-au sistat activitatea în conformitate cu prevederile H.G. nr. 349/2005 privind depozitarea deșeurilor. La depozitul Umbrărești-Târ­gu Bujor s-a oprit depozitarea în anul 2009, la Tirighina în 2011, iar la Bârzanu-Berești Est în 2009. Un alt depozit, cel de la Rateș-Tecuci, cu o suprafață de 17 hectare, care a fost pus în funcțiune în anul 1950, se află în proces de închidere. Volumul estimat de deșeuri depozitate aici este de 720.000 mc. Contractul pentru închiderea acestuia a fost semnat de Consiliul Județean Galați în cadrul proiectului SMID Galați, în valoare de 18.172.922 lei, finanțat prin Programul Operațional In­fra­struc­tură Mare.
În județ există un singur depozit de deșeuri conform și autorizat, cel de la Tirighina, cu capacitatea de 920.000 mc, construit cu finanțare ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) și operat de Serviciul Public ECOSAL Galați din noiembrie 2011. Tot ECOSAL Ga­lați răspunde și de singura stație de sortare din județ, care are o ca­pa­ci­tate de 6.000 tone/an.

www.bizbrasov.ro
Sursa foto: bizbrasov.ro

HARGHITA

Problema depozitelor de deșeuri neconforme a fost rezolvată în județul Harghita. Prin proiectul SMID au fost închise opt astfel de depozite în localitățile Bălan, Borsec, Cristuru Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Tușnad Băi, Toplița și Vlăhița, iar valoarea totală a lucrărilor a fost de 21.033.458 lei.
Depozitul conform de la Remetea, a cărui primă celulă poate prelua 450.000 mc deșeuri, se află în procedură de autorizare la Agenția Județeană de Protecția Mediului.
În județ funcționează două stații de sortare: cea de la CMID Remetea, construită prin proiectul SMID, cu capacitatea de 23.600 tone/an și cea de la Sânsimion, integrată în SMID Harghita, cu o capacitate de 5.700 tone/an.

HUNEDOARA

La solicitarea pe care am adresat-o Consiliului Județean Hunedoara referitor la depozitele de deșeuri neconforme nu am primit răspuns; de aceea informațiile pe care vi le prezentăm au fost preluate din Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor și din comunicatele Consiliului Județean.
Depozitele neconforme de la Brad și Geoagiu au fost prevăzute să fie închise și ecologizate în 2007, cele de la Aninoasa, Uroi, Hațeg, Petrila, Lupeni, Călan și Hunedoara în 2015, iar cele de la Orăștie și Deva în 2016. Pentru închiderea lor autoritățile au avut la dispoziție fondurile necesare în proiectul SMID prin POS Mediu. La acestea se adaugă două depozite închise din alte fonduri: cel de la Uricani, care a primit finanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu și cel de la Vulcan, care va fi închis cu fonduri de la administrația publică locală.
Prin proiectul SMID cu finanțare prin AM POS Mediu a fost reali­zat depozitul conform de deșeuri Bârcea Mare, care are o capacitate de 1.050.000 mc și a fost autorizat de Agenția de Protecția Mediului Hunedoara pe 15 mai 2017.

IALOMIȚA

În județul Ialomița nu există la ora actuală depozite neconforme de deșeuri municipale.
Singurul depozit conform aflat în operare este cel administrat de SC Vivani Salubritate SA. Acesta are 7 celule de depozitare care se întind pe o suprafață de 12,8 hectare și au o capacitate totală de 1.643.000 mc.
Din anul 2007 Vivani Salubritate deține în Ialomița și un depozit zo­nal conform pentru deșeuri periculoase, primul din România, o investiție care a beneficiat de cofinanțare de la Administrația Fondului pen­tru Mediu. Acesta are o capacitate totală de 550.000 tone, iar capa­ci­ta­tea amenajată este de 110.000 tone.
Aceeași societate operează și o stație de sortare cu o capacitate autorizată de 30.000 tone/an. O altă stație de sortare cu o capacitate de 5.000 tone/an se află în localitatea Țăndărei și este operată de SC ADI ECOO 2009 SRL.

Capacitatile de depozitare si sortare a deseurilor din Romania6

ILFOV

Conform răspunsului primit de la Consiliul Județean Ilfov, în acest județ nu există depozite de deșeuri neconforme, iar singurul de­pozit de deșeuri conform autorizat este cel al SC ECOSUD SA, care are 8 celule și o capacitate maximă de 11.500.000 mc.
În Ilfov funcționează 9 stații de sortare a deșeurilor: ECOSUD SA Vi­dra (cu capacitatea de 100.000 tone/an/schimb), 3R Green Chi­ti­la (83.200 tone/an pentru deșeurile colectate în amestec și 83.200 to­ne/an pentru deșeurile colectate separat), 3R Green Popești-Le­or­deni (41.600 tone/an), Rom Waste Solutions Dragomirești Vale (255.500 tone/an pentru deșeurile colectate în amestec și 124.100 pen­tru cele colectate separat), Iridex Group Chitila (90.000 tone/an), Klaussenburg Recycling GMBH Glina (4.160 tone/an), Recycle In­ter­na­tional Bragadiru (6.500 tone/an), RER Ecologic Service REBU Chitila (15.600 tone/an) și Green PC Ambalaje Ștefăneștii de Jos (20.000 tone/an).
(continuarea în numărul viitor)

Newsletter Ecologic

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Zeci de localități din România vor beneficia de eco-insule digitalizate pentru colectarea separată deșeurilor

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, în prezența președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, a autorităților locale și a reprezentanților...

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin acord, acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.

Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitați orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații pe browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlează-ți aici serviciile personale de cookie-uri.

Aceste cookie-uri ne permit să numărăm vizitele și sursele de trafic, astfel încât să putem măsura și îmbunătăți performanțele site-ului nostru.

  • _ga
  • _gat
  • _gid

Decline all Services
Accept all Services