20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Casiana Fometescu: „Pentru noi adaptarea la economia circulară nu este o noutate“

  Adaptarea economiei românești la principiile economiei circulare și implicit la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră necesită muncă, bani, dar și parteneri cu experiență în privința emisiilor, piețelor de energie regenerabilă, dezvoltării durabile și proiectelor de eficiență energetică. Despre economie circulară și despre provocările viitorului am vorbit cu unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniu, Casiana Fometescu, fondatorul societății Carbon Expert.• ecologic

  ecologic: Vă rugăm să ne prezentați pe scurt compania pe care o conduceți.

  Casiana Fometescu, fondatorul companiei Carbon Expert SRL: Carbon Expert are o experiență de 12 ani în domeniul emisiilor de gaze cu efect de seră, piețelor de energie regenerabilă, dezvoltării durabile și proiectelor de eficiență energetică în România, în Uniunea Europeană și pe piața internațională a carbonului, oferind expertiză profesională în aceste domenii.
  Buna noastră cunoaștere a piețelor internaționale de carbon și energie şi parteneriatele cu organizații prestigioase precum Coaliția pentru Economie Circulară, Asociația Română a Carbonului, International Emissions Trading Association din Elveția (IETA), Climate Markets and Investment Association (CMIA) din Marea Britanie, UNFCCC, Gold Standard, Carbon Trade Exchange, ONG-uri și companii internaționale ne recomandă în asistarea clienților care doresc să ia decizii strategice de a intra pe piața carbonului, de a-și calcula și compensa amprenta de carbon sau de a dezvolta proiecte sustenabile în vederea obținerii de certificate de carbon pe piața voluntară de CO2. Oferim consultanță firmelor care doresc să adopte o strategie de decarbonizare și celor care au nevoie să tranzacționeze certificate de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Schemei europene de comercializare a certificatelor de emisii.

  ecologic: Sunteți membri ai Coaliției pentru Economie Circulară. Cum apreciați activitatea organizației? În ce mod vă este utilă apartenența la acest grup?

  Casiana Fometescu: Avem o colaborare strânsă cu Coaliția pentru Economie Circulară, mai ales că eu personal coordonez grupul de lucru Energie și Emisii CO2 din cadrul coaliției, la care participă 20 de membri. În urma lucrărilor noastre au fost elaborate propuneri pentru un cadru legislativ care să permită crearea unei scheme naționale de emitere a certificatelor de carbon pe baza reducerilor de emisii de CO2 realizate de sectoarele non-EU-ETS și recunoașterea folosirii și compensării acestor certificate în cadrul Schemei EU-ETS (EU Emissions Trading Scheme). De asemenea, a fost formulat punctul de vedere al membrilor grupului referitor la proiectul de lege pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile elaborat de Ministerul Energiei, precum și pentru modificarea unor acte normative.
  Coaliția pentru Economie Circulară este activă în multe domenii care au legătură cu circularitatea (reciclare, energie, emisii CO2 etc.), având ca obiectiv principal stimularea dezvoltării de noi piețe și modele de afaceri în scopul creșterii economiei, protejării mediului și creării de locuri de muncă. Împreună putem oferi expertiză de valoare organismelor legislative și executive din România și Uniunea Europeană.

  ecologic: Pentru dumneavoastră adaptarea firmei la economia circulară, micșorarea consumului de energie și reducerea emisiilor de CO2 nu reprezintă o problemă. Ce ați reușit să faceți până în prezent și care sunt provocările cu care vă confruntați?

  Casiana Fometescu: Lucrând în domeniul emisiilor de gaze de atâta timp, pentru noi adaptarea la economia circulară nu este o noutate, iar reducerea emisiilor de CO2 este chiar domeniul nostru de expertiză. Anul acesta ne-am montat panouri fotovoltaice, astfel încât consumul nostru actual de electricitate e mai mic față de cât producem. Ne gândim la modalități de a înlocui consumul de gaz și sperăm să le implementăm în 2023.
  Cred că provocarea cea mai mare cu care ne confruntăm este un număr de clienți care depășește capacitatea noastră operațională. Cu toate acestea, încercăm să răspundem cât mai rapid tuturor cererilor. Din ce în ce mai multe companii, fie ele mari sau mai mici, doresc să își calculeze amprenta de carbon, să își stabilească ținte de reduceri de emisii sau să devină „carbon neutral“, ceea ce este un progres evident față de anii anteriori.

  7 ECONOMIA CIRCULARA

  ecologic: Ce credeți că ar trebui să facă Statul pentru a sprijini în mod real industria românească în tranziția spre economia circulară și pentru reducerea emisiilor de CO2?

  Casiana Fometescu: Din păcate, observăm implicarea Statului prin diversele finanțări ale Uniunii Europene doar în proiecte mari de reducere a emisiilor de CO2. Întreprinderile mici și mijlocii nu beneficiază de aceleași subvenții, în condițiile în care costurile pentru retehnologizare și tranziție către energie verde pot fi substanțiale. De asemenea, constatăm cu surprindere că se amână publicarea unor ghiduri de implementare ale diverselor finanțări europene existente, din Fondul de Modernizare de exemplu, care va finanța proiecte de reduceri CO2, cel mai probabil tot de mari dimensiuni.

  ecologic: Observați vreun interes al clasei politice de aliniere la politicile europene privind circularitatea, reducerea emisiilor, energia verde, sprijinirea serviciilor, refolosirea și reciclarea?

  Casiana Fometescu: Interesul politicienilor ar trebui să existe pentru că suntem obligați cu toții, și ei și noi, să implementăm legislația europeană în această direcție. Cum și după cât timp o facem într-adevăr, aici apare o problemă…

  ecologic: Vedeți un interes al populației în această direcție? Credeți că cetățenii sunt informați cu privire la reducerea voluntară a consumului de energie, evitarea risipei alimentare și schimbarea obiceiurilor de consum?

  Casiana Fometescu: Da, cred că în ultimul timp nu numai că sunt informați, dar sunt mai ales panicați. După panica pandemiei de Covid suntem în panica energiei, a crizei climatice, a războiului și urmează se pare panica alimentară. Din păcate atât la nivel internațional, cât și la nivel național campaniile media – cred eu exagerate – nu fac decât să genereze panică în loc să ofere soluții viabile pentru depășirea acestei perioade dificile prin care trece omenirea.

  agerpres 8220145
  Sursa foto: Agerpres

  ecologic: Cum vedeți viitorul în ceea ce privește mobilitatea, consumul de bunuri și de servicii?

  Casiana Fometescu: Cred că vom asista la mari schimbări tehnologice referitoare la mobilitate și, dacă tot mă întrebați de viitor, cred că ne îndreptăm către ceea ce vedeam în Star Treck, adică mașini și avioane fără pilot – sau mai bine zis cu pilot automat -, tot felul de tehnologii care nu mai necesită abilități umane. De curând am mers în Paris cu un metrou fără conductor. Toate aceste inovații care există deja și se vor dezvolta în viitor ne vor ușura viața, însă vor avea și un efect negativ. Și aici îl citez pe fiul meu cel mic, care face parte din generația Millennials: „toate aceste tehnologii ne vor face mai leneși, pentru că vom munci mai puțin“.
  Personal, nu cred că vom munci mai puțin; e un deziderat frumos, însă ne aflăm într-o eră a agitației, a schimbărilor permanente și mult prea rapide față de capacitatea noastră de a reacționa, ceea ce ar putea să-i ducă pe mulți dintre noi la depresii, inadaptare și rezistență la schimbare. Trebuie să existe un echilibru în toate, inclusiv din perspectiva unui consum ponderat, fără excese, astfel încât să ne bucurăm de adevărata valoare a vieții.