Protecţia mediului este una dintre priorităţile Comisiei Europene pentru viitorii 30 de ani. Pe lângă măsurile pregătite în perioada următoare, cel mai recent sondaj Eurobarometru şi-a propus să afle şi opiniile cetăţenilor din statele membre în legătură cu acest subiect, iar răspunsurile sunt diferite de la o ţară la alta.● Diana Uţă
Potrivit sondajului Eurobarometru, 94% dintre europeni acordă o importanţă deosebită protecţiei mediului, iar trei din patru cred că aspectele legate de mediu au un efect direct asupra sănătăţii şi vieţii lor de zi cu zi. În ceea ce priveşte utilizarea plasticului, 89% admit că acesta afectează mediul înconjurător şi peste 80% sunt îngrijoraţi în privinţa impactului substanţelor chimice din produsele de uz zilnic.
Problemele de mediu afectează întregul continent
Europenii consideră că cele mai importante probleme de mediu sunt schimbările climatice, poluarea aerului şi deşeurile. Tema schimbărilor climatice este una dintre cele mai mari probleme în Anglia, cu o pondere de 65%, în timp ce în Danemarca şi Cipru procentajul este de 62%, în Suedia 61%, iar în Finlanda şi Spania 60%. Pe de altă parte, 66% dintre respondenţii din Malta sunt de părere că aerul poluat creează cele mai mari probleme, urmaţi de bulgari cu o cotă de 61%, de belgieni cu 59% şi de polonezi cu 58%. Mai mult de jumătate din locuitorii Estoniei şi Letoniei spun că reducerea deşeurilor ar trebui să fie principala preocupare a oamenilor. Părerea este împărtăşită de 63% din cei intervievaţi în Slovenia, 61% din Lituania şi Malta şi 60% dintre cetăţenii Slovaciei.
Nivelul de îngrijorare diferă de la o ţară la alta. Spre exemplu, 81% dintre suedezi consideră că temele legate de mediu sunt foarte importante, în timp ce procentajul scade la 36% în rândul celor care trăiesc în Estonia şi Letonia.
Sondajul a analizat şi atitudinile referitoare la industria îmbrăcămintei. Astfel, 88% dintre europeni cred că articolele vestimentare ar trebui fabricate astfel încât să reziste o perioadă mai îndelungată, 77% spun că ar trebui folosite materiale reciclabile, iar 34% sunt de părere că ar trebui promovate mai mult hainele la mâna a doua. În ceea ce priveşte condiţiile de fabricare şi impactul asupra mediului, 48% sunt de acord că etichetele ar trebui să includă astfel de informaţii, iar 49% ar vrea ca hainele să coste cât mai puţin posibil.
Europenii încep să se adapteze
Mai mult de jumătate dintre europeni au început să recicleze mai mult, fie prin cumpărarea de produse din plastic ce pot fi reutilizate (45%), fie prin achiziţionarea de produse locale (42%) sau prin reducerea consumului de energie (37%). Mai mult de un sfert dintre ei au redus consumul de apă sau au ales o modalitate de transport mai prietenoasă cu mediul (27%). Aproximativ 22% din europeni au cumpărat produse bio, 21% au folosit maşinile personale mai puţin, tot 21% au cumpărat mai mult produse la mâna a doua şi 19% şi-au modificat planul alimentar prin consumarea de produse sustenabile.
Cetăţenii sunt de părere că ar trebui să se ia mai multe măsuri pentru protejarea mediului, inclusiv prin schimbarea modului în care consumăm, producem şi comercializăm produse. Reducerea deşeurilor din plastic este un aspect care se bucură de multă susţinere. Astfel, 58% din cei intervievaţi au declarat că societatea ar trebui să înveţe cum să recicleze mai bine, 67% cred că toate companiile din industria alimentară trebuie să găsească soluţii pentru a reduce ambalajele din plastic, iar 53% spun că autorităţile locale trebuie să asigure mai multe puncte de colectare a deşeurilor.
Respondenţii şi-au exprimat sprijinul şi pentru alte măsuri, cum ar fi investiţiile în cercetare şi dezvoltare (26%), desfăşurarea mai multor activităţi de informare şi educare (24%), încurajarea întreprinderilor în sensul implicării în activităţi sustenabile (23%), precum şi exercitarea unui control legislativ mai strict (23%).
87% dintre români spun că protecţia mediului este importantă
Principalele patru probleme legate de mediu pe care românii le consideră cele mai importante sunt: poluarea aerului (45% din respondenţi, faţă de 46% în UE), poluarea râurilor, lacurilor şi a surselor de apă subterane (41%, faţă de 38% în UE), poluarea din surse agricole şi degradarea solului (37%, faţă de 30% în UE) şi cantităţile sporite de deşeuri (36%, faţă de 46% în UE). Rezultatele sondajului arată că în aproape toate ţările europene cei mai mulţi respondenţi au declarat că au colectat selectiv în ultimele şase luni. Excepţiile sunt Bulgaria, unde doar 23% au recunoscut că au făcut asta, România 26%, Austria 46% şi Letonia 49%. Doar 26% dintre români au admis că au cumpărat produse din plastic reutilizabile. Este un procentaj mic faţă de Suedia, unde cota ajunge la 64%, Germania cu 62% sau Luxemburg cu 61%. În acelaşi timp, 80% dintre respondenţii din România şi 81% din Lituania şi Austria neagă ideea că microplasticul afectează mediul înconjurător.●