În cadrul dezbaterilor pe tema pachetului legislativ al programului „Fit for 55“ unii parlamentari europeni și-au arătat îngrijorarea față de creșterea prețurilor la energia electrică, acuzând Comisia pentru aceste scumpiri. În replică, Frans Timmermans le-a cerut să nu mai vorbească de costul tranziției, ci de cel al non-tranziției.•Matei Dumitru
Ședința Parlamentului European din 14 septembrie a.c. în care s-a dezbătut pachetul legislativ „Fit for 55“ s-a desfășurat în jurul unei teme care-i îngrijorează pe parlamentarii europeni, și anume reacția cetățenilor la scumpirile energiei electrice.
Reprezentanții Comisiei au insistat asupra faptului că aceste creșteri ale prețurilor nu sunt generate de noul sistem de tranzacționare a certificatelor de emisii ale Uniunii Europene (ETS) care au ajuns în numai un an să dubleze prețul tonei de CO2, care a ajuns la 60 de euro. În viziunea Comisiei, motivele ar fi creșterea prețului gazului și problemele structurale de pe piața energiei electrice din Europa.
Frans Timmermans, vicepreședintele executiv responsabil pentru Green Deal, a răspuns criticilor deputaților europeni afirmând că doar „o cincime“ din costurile mai mari la energie ar putea fi atribuite creșterii prețului ETS, diferența fiind cauzată de o aprovizionare scăzută cu gaze și că aceste creșteri de prețuri ar trebui să „întărească argumentul pentru trecerea rapidă la surse de energie mai curate“.
Acest raționament a fost combătut de unii europarlamentari care au semnalat că
prețul pentru întreaga piață de energie este stabilit de cea mai scumpă sursă de energie utilizată, gazul, deci nu s-ar putea spune că sursele verzi de energie ar putea vinde mai ieftin curentul electric.
În plus „producția eoliană este scăzută, ceea ce a făcut ca în unele piețe un număr mare de centrale eoliene să fie oprite, să treacă în offline“, a declarat Glenn Rickson, șeful analizei energiei europene la S&P Global Platts. „Iar după închiderea generală a uzinelor pe bază de cărbune din ultimii ani posibilitatea de a renunța la gaz este acum redusă, fiindcă nu avem alternativă“, a precizat Rickson.
Europarlamentarul polonez Anna Zalewska a spus că „cetățenii încep să pună întrebări“ și, adresându-se lui Timmermans, a declarat că „din păcate ei, oamenii de rând, vor fi cei care vor plăti pentru ambițiile Uniunii Europene“.
O Europă divizată de costurile tranziției
În ciuda faptului că Frans Timmermans s-a arătat profund deranjat de discursurile privind creșterea prețurilor la energie și i-a invitat pe europarlamentari să „evite capcana de a vorbi tot timpul despre costul tranziției fără a vorbi și despre costul non-tranziției“, discuțiile din Parlamentul European au continuat pe tema facturilor.
În Italia facturile la energie electrică au crescut cu 20% în ultimul trimestru și este de așteptat să crească cu 40% din octombrie, potrivit ministrului pentru tranziția ecologică, Roberto Cingolani. „Măsurați direct impactul conceptului de decarbonizare“, a spus el, avertizând Comisia că oamenii „nu ar trebui să înțeleagă că tranziția înseamnă doar ca ei să plătească mai mult pentru electricitate și atât“.
În Spania guvernul se confruntă cu o criză politică provocată de prețurile record ale energiei electrice, care s-au triplat și au ajuns la 172,78 euro pe megawatt-oră în ultimul semestru. Executivul spaniol a aprobat măsuri de reducere a costurilor limitând creșterea prețurilor și recuperând aproximativ 2,5 miliarde euro din profiturile producătorilor pentru a le redistribui consumatorilor în scopul de a păstra nivelul sumelor facturate la cel din 2018. „Vom reduce profiturile companiilor energetice și vom redirecționa beneficiile către consumatori“, a spus prim-ministrul Pedro Sánchez. În replică, companiile de energie nucleară din Spania au amenințat că dacă guvernul își va pune planul în aplicare își vor închide reactoarele, care furnizează aproximativ o cincime din energia țării.
Guvernul grec a anunțat și el că va cheltui până la sfârșitul anului 150 milioane euro pentru a reduce costurile cetățenilor pentru electricitate.
Pascal Canfin, europarlamentarul francez care prezidează Comisia de Mediu a Parlamentului, a declarat că grupul său liberal, Renew Europe, se opune propunerii Comisiei Europene de a extinde taxarea emisiilor la transportul rutier și la clădiri. „Costul politic este extrem de ridicat, iar impactul asupra climei este foarte
mic“, a spus el.
În încheierea discuțiilor Frans Timmermans a declarat că „singurul lucru pe care nu ni-l putem permite este ca partea socială să se opună celei climatice. Văd această amenințare foarte clar acum când avem o discuție despre creșterea prețurilor în sectorul energetic“ și a repetat ce a spus la lansarea programului „Fit to 55“: „Tranziția verde va fi îngrozitor de grea și nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii că acest lucru va fi unul ușor“.