Industria managementului deșeurilor industriale evoluează. Foarte mult timp producătorii s-au bucurat de serviciile oferite de companiile de gestionare a deșeurilor industriale, care pur și simplu preluau și eliminau deșeurile regulat pentru a menține procesul în fabrici zi de zi. Încă se întâmplă asta. România produce peste 100 milioane tone deșeuri anual și producătorii care se confruntă cu acest ritm crescut al generării cu urmări asupra amprentei de carbon au o mare presiune prin departamentele de sănătate, siguranță, mediu și calitate, iar managerii de mediu trebuie să găsească modalități alternative de operare și reconsiderare a strategiei lor de gestionare a deșeurilor.• ecologic
ecologic: Care este diferența dintre Eltex Recycling și alți colectori de deșeuri?
Zoltán Bartha, directorul general al companiei Eltex Recycling: Într-o fabrică există o varietate de deșeuri generate din produse deteriorate, neconforme, voluminoase sau amestecate, dar și deșeuri organice și nămoluri sau periculoase.
Noi avem o abordare diferită față de firmele de colectare a deșeurilor, în sensul că ne desfășurăm activitatea pe amplasamentul clienților noștri, cu utilajele și personalul Eltex. Soluțiile oferite de noi nu se rezumă doar la a reduce pierderile din procesul de colectare, ci și din materiale. Acest lucru înseamnă că reușim să implementăm variante de lucru care să genereze mai puține deșeuri și fiind prezenți în fabricile clienților avem acea privire de ansamblu de la începutul procesului de producție până la final.
Experiența, procedurile și modul de lucru ne oferă acest avantaj și am deviat spre reciclare și valorificare aproape 95% din cantitățile de deșeuri generate care aveau ca destinaţie groapa de gunoi. Noi punem foarte mare preț pe importanța recuperării materiilor prime și evident că rezultatele noastre se transpun în rezultatele partenerilor noștri. De exemplu, am crescut economiile unuia dintre clienții noștri din industria auto cu aproape 400.000 euro pe an prin crearea unui proces eficient de management al deșeurilor.
Totodată, prin proceduri de valorificare transparente și rapide, diminuând semnificativ consumul de resurse, am adus venituri de peste 670.000 euro pe an uneia dintre companiile din sectorul FCMG. Deci fiecare tonă de material salvat, preluat de pe linia de producție, sortat corespunzător și încadrat corect ca tip de deșeu înseamnă nu numai resurse pentru mediul înconjurător, ci mai ales pentru economia businessului.
ecologic: Cum apreciați expertiza clienților dumneavoastră în gestionarea deșeurilor industriale?
Zoltán Bartha: Până de curând producătorii erau mulțumiți de eliminarea deșeurilor în cea mai simplă formă, adică prin colectare la timp. Dar odată cu presiunea crescândă asupra țintelor de sustenabilitate din ultimii cinci ani, targeturi pe SDG, care nu prevăd doar reducerea deșeurilor duse la groapa de gunoi, ci şi optimizarea fluxurilor dinspre valorificare spre reciclare, producătorii reexaminează modul de business.
Pe lângă costurile inutile, o gestionare defectuoasă a deșeurilor contribuie la schimbările climatice și la poluarea aerului, nu doar la umplerea gropilor de gunoi. De aceea există o dorință de schimbare în multe companii pentru reducerea amprentei lor de carbon și de a se asigura că niciun deșeu nu ajunge la groapă. În același timp există și presiuni suplimentare privind legislația de mediu, auditările regulate pentru verificarea îndeplinirii standardelor, care necesită un echilibru delicat și atenție. Chiar și cei mai mari producători se luptă pentru a îndeplini obligațiile de mediu.
Încă mai sunt fabrici care nu își cântăresc deșeurile sau care nu cunosc costurile reale ale gestionării deșeurilor sau rebuturilor. Pierderile foarte mari rezultate din amestecul deșeurilor și necatalogarea lor corectă pe coduri – în special la materialele plastice – duc la același rezultat.
Activitatea noastră nu înseamnă doar amplasarea, golirea containerelor de colectare a deșeurilor și transportul acestora către reciclare sau eliminare. Prin ceea ce facem intervenim încă din linia de producție și eficientizăm traseul deșeurilor până la soluția finală. În practică asta înseamnă pentru beneficiar control și acces la procedurile noastre de lucru, transparență, diminuarea costurilor de producţie și reducerea impactului companiei asupra mediului.
ecologic: Cum lucrează echipa Eltex în relația cu clienții?
Zoltán Bartha: Fie că vorbim despre producători de componente auto, detergenți, alimente, tutun, electrocasnice, de companii din FCMG sau retail, fiecare generează și deține cantități mari de deșeuri vrac – care nu sunt ușor de gestionat -, deșeuri nepericuloase, dar și periculoase, care trebuie eliminate în mod adecvat și sigur.
Pentru a îmbunătăți procesele de lucru producătorii deseori gestionează deșeurile ca parte integrată a producției lor. Dar nu este productiv să faci asta intern, pentru că managementul deșeurilor este o operațiune cu normă întreagă, care necesită constant măsurare și ajustări pentru a-i asigura eficacitatea. De-a lungul timpului ne-am dat seama că fiecare deșeu trebuie tratat separat, luând în considerare orice limitări de spațiu și logistică.
Mai întâi oferim gratuit un serviciu de evaluare asupra companiei și a modului de gestionare a deșeurilor pentru a investiga sursa acestora, modul în care sunt colectate, sortate și transportate spre soluția finală. Acest lucru permite echipei noastre să identifice dacă și cum deșeurile separate pot fi folosite pentru reutilizare sau reciclare ori depozitate, căutând să maximizăm valoarea comercială.
Activăm on-site, adică în locațiile partenerilor. De exemplu, industria de automobile are un set de nevoi foarte specifice atunci când vine vorba de gestionarea deșeurilor, din cauza varietății lor. Indiferent de statut, OEM (Original Equipment Manufacturer) sau furnizor Tier 1 sau Tier 2, producător de FMCG, e nevoie de soluții inteligente pentru a gestiona un amestec variat de fluxuri de deșeuri, inclusiv vopsele, uleiuri, nămoluri și lichide de răcire, dar și deșeuri generale.
Cu toate aceste informații implementăm o soluție pentru fiecare flux de deșeuri în parte. Una dintre particularitățile businessului nostru o reprezintă prezența unui manager de echipă în fiecare locație unde ne desfășurăm activitatea, adică suntem singurul furnizor în ceea ce privește managementul deșeurilor, nemaifiind nevoie ca beneficiarul să gestioneze câte un contract pentru fiecare tip de deșeu.
Eltex Recycling pune la dispoziție în cadrul fiecărei fabrici personal instruit atât pentru gestionarea activităților zilnice, cât și pentru situații speciale. Chiar și pentru cei mai experimentați responsabili de mediu o perspectivă proaspătă optimizează operațiunile de producție, reduce costurile cu forța de muncă și se pot debloca niște profituri ascunse. De asemenea, cu echipa noastră la fața locului putem ajuta la educarea întregului personal din afacere și la avea o tranziție lină spre o manipulare mai bună a deșeurilor.
În paralel identificăm toate tipurile de deșeuri generate și organizăm zonele de colectare în funcție de clasificarea acestora. Apoi asigurăm colectarea, sortarea și ambalarea direct la sursă, astfel încât garantăm trasabilitatea necesară îndeplinirii țintelor individuale, dar și crearea unui flux din locația de generare, economisind costuri importante cu operațiunile specifice. În funcție de tipul fabricii și de industrie, poate fi nevoie de exemplu de distrugerea deșeurilor delicate, care pot fi subiectul spionajului industrial, iar noi realizăm acest proces tot în curtea partenerului, cu utilajele noastre specializate.
Toate aceste procese au nevoie de documentație laborioasă, așa că ne ocupăm și de asta, ca parte a serviciilor pe care le acoperim, pentru conformitatea legală a partenerilor. Toate cerințele de înregistrare și pentru trasabilitatea documentelor sunt urmărite în platforma noastră de IT specializată în gestiunea și raportările către instituțiile abilitate.
Integrând toate aceste operațiuni de la A la Z, venim cu un serviciu de tip „one stop shop“, integrat și flexibil. Beneficiile gestionării totale a deșeurilor nu doar că rezultă în combaterea impactului presiunilor externe (îndeplinirea țintelor de mediu, îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate, reducerea CO2), dar oferă și multiple avantaje producătorilor dintr-o gamă largă de industrii.
Din punctul nostru de vedere deșeurile sunt de fapt resurse, iar noi prin ceea ce facem încercăm să le arătăm și clienților noștri că în mare parte deșeurile pot fi transformate în materie primă secundară pentru fabricarea de noi produse.
ecologic: Este sustenabilitatea o prioritate în activitatea dumneavoastră?
Zoltán Bartha: Firește! Pentru multe procese de producție am implementat deja variante mai ecologice, inclusiv o strategie „zero la depozitul de deșeuri“ alături de obiectivele de reciclare. În funcție de obiectul de activitate luăm pas cu pas toate procesele ce țin de gestionarea deșeurilor pentru a face tot posibilul să reducem emisiile de carbon în fiecare zonă a afacerii.
O parte din acest proces se realizează prin segregarea diverselor fluxuri de deșeuri și minimizarea cantității de deșeuri generale produse. Prin separarea deșeurilor se găsesc mai multe articole care pot fi reciclate sau întoarse în flux pentru a fi refolosite, ajutând astfel la crearea unei economii circulare. Acest lucru reduce și frecvența de transport, numărul de kilometri parcurşi și emisiile produse de vehicule.
De aceea este esențial și pentru generatorii de deșeuri să vadă aceste tipuri de materiale ca parte esențială a businessului lor și în același timp să treacă operațiunile de gestionare către un agent economic ce poate realiza și obține în siguranță cele mai bune rezultate. Să devii „verde“ necesită un efort continuu, pentru atinge acest obiectiv ai nevoie în primul rând de împlementarea unor procese durabile de gestionare a deșeurilor.
Despre Eltex Recycling
• Eltex Recycling a fost înființată în 1990 în Ungaria, din pasiune și responsabilitate pentru mediul înconjurător, cu scopul de a crea valoare deșeurilor industriale considerate inutilizabile și care aveau drept destinație groapa de gunoi.
• În 2012 a fost înființată subsidiara din România, care oferă companiilor prezente pe piață servicii personaliza-te, eficiente și sigure privind gestionarea deșeurilor. Din martie 2020 Eltex Recycling a devenit parte din Green Group, cel mai mare grup integrat de reciclare din sud-estul Europei, care are ca acționar majoritar fondul de investiții Abris Capital Partners. Colaborând cu o entitate parte a GreenGroup, partenerii Eltex pot beneficia de noi soluții inovatoare de reciclare in-house și nu numai.
• Eltex Recycling este astăzi opțiunea nr. 1 în regiune pentru fabricile medii și mari în ceea ce privește gestionarea integrată a deșeurilor, lucrând pentru DeLonghi, Daimler, P&G, Continental, Amazon, Bosch și alte companii care generează un flux mai mare de 100 tone deșeuri pe lună.