5.9 C
Bucharest
Wednesday, February 21, 2024
Mai mult

  ENVI a cerut includerea fermelor de vaci, porci şi păsări  în Directiva privind emisiile industriale

  Sursa foto: Uniunea Europeană

  Comisia pentru Mediu, Sănătate publică și Siguranță alimentară din Parlamentul European (ENVI) a adoptat pe 24.05.2023 un document de poziţie cu privire la normele UE pentru reducerea poluării și de „tranziţie verde a instalațiilor agroindustriale mari“. Acest document vine în contradicţie cu avizul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare rurală din 28.04.2023 care cerea excluderea fermelor de bovine din domeniul de aplicare al Directivei privind emisiile industriale.• ecologic

  Comisia pentru Mediu a Parlamentului European (ENVI) a adoptat o poziție cu privire la normele UE pentru reducerea poluării. Directiva privind emisiile industriale (IED) stabilește norme privind prevenirea și controlul poluării generate de emisiile în aer, apă și sol ale instalațiilor agroindustriale mari şi face parte din transformarea ecologică și circulară a industriei UE.

  Farm Watch flickr site
  Sursa foto: Farm Watch/flickr.com

  Deputații au susținut propunerea de a extinde IED la instalațiile din industria extractivă (mine), instalațiile mari care produc baterii (cu excepția instalațiilor care asamblează exclusiv module de baterii și pachete de baterii), la fermele mari de creștere a bovinelor, precum și la fermele de creştere intensivă a porcilor și păsărilor.

  În ceea ce privește fermele de animale, deputații au votat pentru includerea în Directivă a fermelor de porci şi păsări cu peste 200 de capete și a fermelor cu mai mult de 300 de vite. Pentru fermele care cresc mai multe feluri de animale, limita a fost stabilită la 250 de capete. Deputații au propus excluderea din IED a fermelor care cresc animale în mod extensiv. Înainte de acest vot Comisia a propus un prag de 150 pentru toate fermele de creştere a animalelor.

  Deputații europeni au susţinut prin vot creșterea transparenței, a participării publice și a accesului la justiție în ceea ce privește autorizarea, funcționarea și controlul instalațiilor reglementate. Registrul european al emisiilor și transferului de poluanți va fi transformat într-un portal al emisiilor industriale din UE unde cetățenii vor putea accesa date despre toate autorizaţiile de mediu din UE și despre activitățile poluante la nivel local.

  Raportul ENVI privind Directiva privind emisiile industriale și Directiva privind depozitarea deșeurilor a fost adoptat de europarlamentari cu 55 de voturi pentru, 26 împotrivă și șase abțineri, în timp ce Regulamentul privind Portalul privind emisiile industriale a fost adoptat cu 78 de voturi pentru, trei împotrivă și cinci abțineri.

  După vot, raportorul Radan Kanev (PPE, Bulgaria) a declarat:„Inovația este cheia pentru atingerea poluării zero și pentru aceasta avem nevoie de un sector industrial european mai competitiv. Politica UE trebuie să fie realistă, fezabilă din punct de vedere economic și să nu amenințe competitivitatea. Poziția noastră oferă întreprinderilor spațiu de respirație prin perioade rezonabile de tranziție pentru a se pregăti pentru noile cerințe“.

  Artem Beliaikin flickr site
  Sursa foto: Artem Beliaikin/flickr.com

  Poziţia Comisiei de Mediu vine în contradicţie cu cea a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare rurală din Parlamentul European (AGRI) care a cerut excluderea fermele de bovine din domeniul de aplicare al acestei directive întrucât „fermele de bovine nu sunt instalații închise unde se pot aplica tehnici similare celor utilizate în sectorul porcinelor și al păsărilor de curte sau celor din sectorul industrial.“

  „Compararea agricultorului cu un industriaș contribuie la o percepție negativă a fermelor familiale. Reamintesc că modelul familial al fermelor europene garantează o producție alimentară sigură, durabilă, de calitate și strategică. Într-un moment în care securitatea alimentară deține o importanță geostrategică vitală, Uniunea ar trebui să își pună în valoare agricultura, în special agricultura familială“, a declarat în data de 28 aprilie a.c. Norbert Lins, preşedintele Comisiei AGRI.

  Normele actuale ale UE privind emisiile industriale acoperă 30.000 de obiective industriale mari și 20.000 de ferme intensive de creştere a animalelor considerate a fi responsabile de emisii de substanțe nocive în aer, apă și sol, care pot duce la probleme de sănătate precum astmul, bronșita și cancerul ce cauzează sute de mii de decese premature în fiecare an numai în UE.

  În luna iulie Parlamentul European urmează să adopte forma finală a proiectului de directivă, după care va intra în Consiliul European pentru aprobare.

  P025333001901 618516 site
  Sursa foto: Uniunea Europeană

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  Consiliul și Parlamentul European vor reglementeze certificările eliminărilor de dioxid de carbon

  Negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns în data de 20 februarie a.c. la un acord politic provizoriu...

  Mai multe articole