Supraviețuirea cuiburilor de păsări migratoare „a scăzut semnificativ“ în apropierea locurilor de extracție a combustibililor fosili din Golful Prudhoe, Alaska, arată un studiu condus de Wildlife Conservation Society (WCS) care a fost prezentat pe 2 mai a.c.
WCS a analizat date culese timp de 17 ani cu privire la cuibărirea păsărilor migratoare în Golful Prudhoe și a constatat că „supraviețuirea cuiburilor a scăzut semnificativ în apropierea infrastructurii de petrol și gaze din cauza zgomotului, prafului, traficului, poluării aerului și a altor perturbări asociate“, se arată într-un comunicat al Wildlife Conservation Society.
„Prudhoe Bay este locul de dezvoltare intensivă a energiei și este situat în Câmpia Arctică de Coastă, una dintre cele mai importante zone de reproducere a păsărilor din lume. Milioane de păsări cuibăresc aici, unele migrând apoi către locurile de iernat din America Centrală și de Sud, chiar și Africa, iar altele traversând Oceanul Pacific către Rusia, China, Japonia, Australia, Noua Zeelandă și Antarctica“, a menționat WCS.
Potrivit studiului care a fost publicat în Journal of Avian Biology: „Câmpia Arctică de Coastă este una dintre cele mai importante zone de reproducere a păsărilor din lume; cu toate acestea, multe specii sunt în declin. Păsările care se reproduc în zona arctică se luptă cu sezoane scurte de reproducere, condiții climatice dure, iar acum condiții de mediu care se schimbă rapid, acestea fiind imprevizibile din cauza schimbărilor climatice. În plus, păsările care se reproduc în zonele industriale pot fi afectate de activitățile umane. Este dificil de separat impactul dezvoltării industriale de cel al schimbărilor climatice, cu toate acestea datele culese pe termen lung pot ajuta la crearea unor modele.
Am evaluat factorii care au influențat parametrii reproductivi ai păsărilor în Golful Prudhoe, Alaska, în perioada 2003-2019 prin monitorizarea a 1.265 de cuiburi ale păsărilor de țărm, 378 de cuiburi ale păsărilor din ordinul paseriformelor și 231 de cuiburi ale păsărilor de apă. Am descoperit că supraviețuirea cuiburilor a scăzut semnificativ în apropierea infrastructurilor industriale. Supraviețuirea cuiburilor de paseriforme a scăzut pe parcursul celor 17 ani de studiu, însă nu a existat nicio dovadă semnificativă a modificării densității cuiburilor. În privinţa cuiburilor de păsări de țărm supraviețuirea nu a variat semnificativ de-a lungul anilor, nici densitatea cuiburilor. Densitatea cuiburilor de păsări de apă a crescut pe parcursul studiului, dar nu am putut estima supraviețuirea cuiburilor pe toată perioada studiului.“
„Păsările care se reproduc în tundră se confruntă cu sezoane scurte de reproducere, condiții climatice dure, iar acum condiții de mediu în schimbare rapidă, variabile și imprevizibile cauzate de schimbările climatice“, a declarat Martin Robards, director regional al Programului WCS Arctic Beringia și autor al studiului.
„În plus, așa cum demonstrăm aici, păsările care se reproduc în zonele industriale sunt afectate de activitățile umane“, a adăugat Robards. „Urgența de a înțelege mai bine aceste relații și de a atenua impactul nu poate fi exprimată suficient de puternic, având în vedere declinul cunoscut al acestor specii și obligațiile noastre naționale și globale de a proteja păsările migratoare“.
WCS a spus că „factorii asociați cu dezvoltarea industrială care pot afecta direct sau indirect cuibărirea includ: degradarea habitatului prin alterarea hidrologiei și praful rutier, traficul de vehicule și vapoare, zgomotul, poluarea aerului și creșterea populațiilor de prădători de cuib asociate cu dezvoltarea: pescărușii islandezi, corbii, vulpea arctică și alte specii“.
Studiul a fost publicat la două săptămâni după ce administrația Biden a aprobat Proiectul Willow, un proiect în valoare de 8 miliarde de dolari care presupune forarea petrolului de pe terenurile federale aflate în cea mai mare zonă sălbătică rămasă nealterată din Alaska, precum și Proiectul Alaska LNG, despre care Departamentul Energiei al SUA recunoaște că va duce la o creştere de zece ori a emisiilor cu efect de seră în zonă.• ecologic