GreenTech Buzău a lansat reciclarea pe piața voluntară a certificatelor de emisii

Societatea GreenTech din Buzău este în prezent singurul re­ciclator din Europa care emite cer­tificate pe piața voluntară de emisii de CO2. Ideea – care i-a aparținutul fondatorului GreenGroup, Clement Hung – a fost pusă în practică după mulți ani în care echipa de experți de la GreenTech a găsit parteneri acre­ditați pentru emiterea de cer­tificate de emisii și a reușit astfel să demonstreze că reciclarea plasticului contribuie în mod substanțial la reducerea emi­siilor de CO2. Despre reușita de acum și despre obstacolele ce au trebuit depășite am vorbit cu Alina Elena Genes, CEO GreenTech – GreenFiber. • ecologic

ecologic: Cum a început proiectul de reducere a emisiilor de CO2 prin re­ciclarea PET-urilor?

Alina Elena Genes
Sursa foto: ecologic

Alina Elena Genes, CEO GreenTech – GreenFiber: Proiectul s-a conturat în mulți
ani. Totul a pornit în 2012, când Clement Hung, fondatorul Green Group, a aflat că există o piață voluntară de certificate de emisii de CO2. Ne-am întrebat dacă reciclarea este și ea un contributor la reducerea emisiilor de CO2 prin faptul că împiedică un plastic virgin să ajungă un produs finit. Iar discuțiile preli­mi­nare cu consultanții în domeniu ne-au încurajat. Îmi amintesc chiar comparația pe care a făcut-o unul dintre consultanți, aceea că reciclarea are efectul unei păduri, pentru că previne o cantitate de CO2 să fie generată în atmosferă, în comparație cu extracția de petrol și prin lungul lanț de fabricație al plas­ticului din surse virgine.
Astfel că am început un lung șir de comunicări cu organisme validate de ONU prin UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change – Convenția Organizației Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice) pentru a elibera certificate voluntare de emisii. Ceea ce noi voiam să știm era dacă aceste organisme primesc și reciclarea plasticului în portofoliul de proiecte. Pentru că nu erau familiarizați cu reciclarea, unii ne-au sugerat să dezvoltăm noi de la zero o metodologie. Din fericire, Gold Standard avea o metodologie, nu doar pe plastic, dar pe deșeuri municipale solide, bazată pe o serie de calcule prin care se poate determina și amprenta procesului de reciclare a plasticului. Prin comparație cu amprenta procesului de fabricație a PET-urilor din surse virgine rezultă o diferență ce reprezintă de fapt cantitatea de CO2 salvată. Tot acest proces de căutare a durat aproximativ doi ani.
Noi am dorit să aplicăm și pentru reciclarea sticlei și a deșeurilor electronice, dar am constatat că în aceste domenii nu există deocamdată standarde la care să ne raportăm și am renunțat pe moment, dar nu este o idee pe care am abandonat-o.
Astfel că am mers înainte cu proiectul de reciclare a PET-urilor împreună cu cei de la Gold Standard, iar acum Green-
Tech este prima companie de reciclare din Europa care obține certificate de carbon pe piața voluntară (VER).
ecologic: Reprezintă legislația europeană o problemă pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte?

GreenTech Buzau1
Sursa foto: ecologic

Alina Elena Genes: În primul rând, este mult mai scump să dezvolți în Europa proiecte de certificare voluntară și acesta este motivul pentru care cele mai multe platforme sunt dezvoltate în țări care sunt fie în curs de dezvoltare, fie subdezvoltate, multe în Africa. Pentru că acolo costurile de operare sunt mai mici și nu trebuie să respecți numeroasele standarde (de mediu, sănătate și siguranță) obligatorii în Europa.
Pe lângă faptul că este mult mai scump să pornești o operațiu­ne de genul acesta în Europa, ne-am mai lovit de o barieră, aceea a dublei cuantificări a emisiilor. La nivel european sunt foarte multe mecanisme subvenționate sau finanțate prin astfel de scheme de certificate născute după Acordul de la Paris cu scopul de a finanța proiecte cu impact pozitiv asupra mediului. Mai mult, în Europa există și piața obligatorie de certificate pentru poluatori. Cei care depășesc cotele alocate de emisii tranzacționează cu cei care reduc emisiile de CO2. Acest sistem necesită foarte multe validări și aprobări prin care să se certifice faptul că nu există o dublă cuantificare a emisiilor. Practic a trebuit să demonstrăm că certificatele GreenTech nu mai sunt tranzacționate în nicio altă astfel de schemă de emisii.
Abia în 2018 am terminat toată documentația și a mai durat încă un an perioada efectivă de finalizare a aplicației. În acest timp o echipă de auditori certificați a fost la Buzău, a văzut procesul tehnologic, a verificat toate instalațiile și toate cântarele, inclusiv verificările la zi ale acestora de către ISCIR, de laboratoarele de metrologie și modul cum se calculează la noi amprenta de carbon.
ecologic: Cum se fac aceste calcule?

Alina Elena Genes: Nu este deloc simplu. Se iau în considerare câte tone de produs finit se reciclează și se calculează consumul de energie pentru fiecare tonă de produs reciclat. Sunt incluse în calcul energia electrică, gazul, motorina, uleiul, tot ce înseamnă combustie, și se face conversia în CO2. Dacă procesul de producție folosește energie electrică se calculează care este factorul de generare de CO2 al unui kilowatt de energie electrică, diferit în funcție de proporția de energie verde. Fiecare tip de energie electrică are o amprentă diferită de CO2, ceea ce face ca nici măcar la nivel european să nu existe un singur factor de conversie a energiei în emisii de CO2. Validarea efectului de emisii și a factorilor de conversie a durat destul de mult. Totodată, a trebuit să demonstrăm atât că ceea ce măsurăm noi în flux este corect, cât și impactul pozitiv asupra comunității. Este important ca proiectul de salvare a emisiilor de CO2 să nu creeze un impact negativ social sau de mediu.
Așa că am avut o perioadă de consultare publică cu stakeholderi, comunitate, angajați, primar și alții. Da, a fost un proces foar­te complicat care s-a finalizat la începutul anului 2020, când am obținut certificatele.

ecologic: Câte certificate de emisii ați primit și care este valoarea acestora?

Alina Elena Genes: În ceea ce privește valoarea, un certificat este egal cu o tonă de CO2 salvată. Vorbim de un raport de aproximativ 1:1, adică o tonă de PET reciclat elimină din atmosferă aproximativ o tonă de CO2 (mai exact 0,90), în timp ce o tonă de PET virgin generează două tone de CO2.
Începând din anul 2018 am primit 62 de mii de certificate pentru un an și jumătate, cu care am intrat pe piața voluntară. Noi am ales să tranzacționăm aceste certificate prin traderi europeni. Practic lucrăm cu acei traderi care au în general clienți din Europa, companii care emit CO2 în Europa și vor să își neutralizeze emisiile de CO2 cu proiecte de salvare de emisii.
ecologic: Care sunt principalele dificultăți legate de tranzacționarea pe piața voluntară a certificatelor? Cum se diferențiază GreenTech pe această piață?

ecologic: Care sunt principalele dificultăți legate de tranzacționarea pe piața voluntară a certificatelor? Cum se diferențiază GreenTech pe această piață?

4 Certificat revista fb1m
Sursa foto: ecologic

Alina Elena Genes: De ceva timp există o conotație negativă asociată ofsetării și se vorbește despre greenwashing. În practică green­washing se referă la achiziția de certificate la prețuri foarte mici și din proiecte al căror impact în reducerea emisiilor de carbon nu este măsurat riguros și deci este discutabil.
Sunt companii care emit mari cantități de CO2 și cumpără cer­ti­ficate de emisii din Africa cu sume infime, de aproape cinci euro­cenți. O companie mare poate să-și neutralizeze astfel sute de mii de tone de CO2 la niște prețuri foarte mici. Atunci când pretinzi că ți-ai îndeplinit responsabilitatea față de mediu prin astfel de acțiuni, intervine suspiciunea de greenwashing.
Există însă din ce în ce mai multe companii care înțeleg că au res­ponsabilitatea de a reduce efectele poluării pe care o generea­ză, iar traderii cu care lucrăm caută astfel de companii. De multe ori, acestea sunt companii mici și medii care caută să își neu­tra­lizeze amprenta de carbon cu proiecte din Europa sau cu pro­iec­te responsabile.
Pe site-ul Gold Standard, unde sunt publicate toate prețurile la certificate, noi ne poziționăm în zona premium de preț, chiar dublu față de restul. Am intrat pe piață cu această poziționare, fiind singurii reciclatori din Europa în zona aceasta și în ideea de a arăta că acesta este costul real al salvării de CO2 în Europa. Nu am vrut să ne poziționăm la un nivel scăzut de cost, pentru că astfel minimizăm tot efortul depus și tot ceea ce înseamnă Green Group. Mai mult, noi respectăm absolut toate standardele pentru tot ceea ce înseamnă impact social și de mediu și am vrut ca prețul să reflecte asta.
Aceste certificate nu reprezintă un venit principal pentru noi. Dar am urmărit să setăm o bornă, un model, și să le arătăm companiilor că poți să te certifici și să salvezi emisii de CO2 într-un mod responsabil. Iar ceea ce ne bucură cel mai mult este că deși suntem la un nivel ridicat de preț, vom rămâne în curând fără certificate. Adică există companii responsabile care au înțeles ce înseamnă acest cost.

ecologic: Aveți și clienți din România?

Alina Elena Genes: Am avut clienți și din România, în special din zona de comerț online. De exemplu, avem un parteneriat cu cei de la eMAG, care au făcut pași importanți în zona de reducere a amprentei de carbon și sunt este un exemplu de bună practică din acest punct de vedere. Ei au ales să își compenseze am­prenta de carbon rămasă pe emisii directe cu un proiect din Ro­mânia, înțelegând că certificatele emise de GreenTech provin dintr-o activitate cu un impact semnificativ atât în reducerea emisiilor, cât și din punctul de vedere al efectelor benefice în economie și la nivelul comunităților unde ne desfășurăm activitatea. Dar avem și clienți care sunt companii mari din vestul Europei, din Germania, Elveția, unde nivelul de responsabilitate este crescut. În plus ei au sisteme de garanție-returnare la ambalaje de ani de zile, vor să facă mai mult și sunt exact pe nișa noastră. Acest lucru trebuie să fie valabil pentru orice companie, să reducă emisiile, să investească în flota auto electrică, în panouri solare, dar să înțeleagă că la final tot rămâne o amprentă care nu poate fi neutralizată complet. Până și mașina electrică are o amprentă semnificativă de carbon deoarece curentul pe care îl folosește provine inclusiv din combustibili fosili.

ecologic: Dacă nu vă interesează aspectul financiar, de ce ați făcut toate aceste eforturi pentru a intra pe piața voluntară a certificatelor de emisii?

Alina Elena Genes: Ne interesează în special conștientizarea responsabilității pe care o avem cu toții față de mediu.
Apar din ce în ce mai multe produse sau servicii care au în spate mecanisme de offsetare. În curând, un bilet de avion va costa mai mult dacă vei dori să ai un zbor pentru care a fost neutra­li­zată amprenta de carbon. Iar acest lucru transmite un mesaj po­zitiv, de conștientizare a impactului de mediu pe care îl au alegerile pe care le facem în viața de zi cu zi.
Pe platforma Gold Standard sunt mulți clienți persoane fizice, în general cetățeni din țări unde se pune accent pe protecția mediului. Această tendință începe să se facă simțită și în România.
Un exemplu este școala gimnazială „Nicolae Ioan Jilinschi“ din comuna Vernești, de lângă Buzău, care a cumpărat certificate de pe piața voluntară alegând proiectul GreenTech prin plat­forma Gold Standard. Și-au calculat amprenta de CO2 și au dorit să fie neutri și responsabili față de mediul înconjurător. Astfel că au achiziționat câteva certificate pentru o perioadă scurtă de timp. Ceea ce aș vrea să subliniez este că important nu este numărul certificatelor pe care le-au cumpărat, ci mesajul pe care l-au transmis.

ecologic: Credeți că responsabilitatea față de mediu se limitează la emisiile de CO2?

5 GreenTech produs final fulgi PET
Sursa foto: ecologic

Alina Elena Genes: În niciun caz. Începând cu anul acesta, Gold Standard a aderat la obiectivele ONU de dezvoltare durabilă actu­a­lizând procedura de validare a proiectelor, astfel că am furnizat către ei informații nu doar despre reducerea emisiilor, ci și despre impactul nostru economic, social și de mediu.
Până acum erau monitorizate cantitatea de PET reciclat, consumurile energetice, dar în prezent se monitorizează și indicatorii ce țin de zona socială, incluziune, egalitate între sexe, egalitate de șanse, condiții de muncă, zona de comunități. Este un fapt pozitiv care ne avantajează, deoarece noi avem mult mai mulți indicatori pe care îi atingem, față de alte proiecte. Și ne bucurăm că ceea ce am început în urmă cu mult timp se înscrie acum în Pactul Verde European.
În momentul de față noi suntem singurii din Europa cu un astfel de proiect, dar ne-am bucura să apară și alte proiecte asemănătoare. Observăm că sunt din ce în ce mai mulți cei care își iau astfel de angajamente. Lumea începe să își calculeze amprenta de carbon, iar această amprentă se împarte în trei: emisii directe, emisii indirecte și emisiile din lanțul de aprovizionare.
Este adevărat că atenția se concentrează pe reducerea emisiilor directe, dar rămân limitări în a atinge acest obiectiv, mai ales că efortul implică și costuri foarte mari. Iar în final, pentru emisiile care nu au putut fi evitate, rămâne varianta neutralizării printr-un proiect de extragere de emisii de CO2 din activitatea economică.

Newsletter Ecologic

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Comisia Europeană solicită Românei să asigure protecția habitatelor și a speciilor

Comisia Europeană a decis pe 3 octombrie a.c. să trimită un aviz motivat României pentru transpunerea incompletă a...

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin acord, acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.

Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitați orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații pe browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlează-ți aici serviciile personale de cookie-uri.

Aceste cookie-uri ne permit să numărăm vizitele și sursele de trafic, astfel încât să putem măsura și îmbunătăți performanțele site-ului nostru.

  • _ga
  • _gat
  • _gid

Decline all Services
Accept all Services