Experții ONU în schimbări climatice lucrează la raportul care va fi baza negocierilor la COP26. Observațiile guvernelor sunt binevenite, iar dacă sunt validate științific sunt integrate în varianta finală. O imensă scurgere de informații dovedește însă că unele țări vor să modifice raportul astfel încât să le slujească interesele. •Irina Tomșa
Oinvestigație jurnalistică a scos recent la iveală o scurgere de informații constând în peste 32.000 de comentarii trimise de guverne și companii experților care elaborează noul raport ONU despre combaterea schimbările climatice.
Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC), organismul științific de resort al ONU, realizează acest tip de rapoarte o dată la șase sau șapte ani pentru a îndruma guvernele cu privire la acțiunile potrivite de combatere a crizei climatice. Documentul recent elaborat va avea un rol crucial la negocierile ce vor avea loc în noiembrie a.c. la summitul COP26 de la Glasgow. Puterea de influență a rapoartelor IPCC este dată și de faptul că toate guvernele și părțile interesate pot veni cu observații care, dacă sunt fundamentate științific, pot fi integrate în raport.
Jurnaliștii BBC au citit comentariile guvernelor, în marea lor majoritate constructive, concepute pentru a îmbunătăți calitatea raportului final. Dar jurnaliștii de la Unearthed, echipa de investigații a organizației Greenpeace din Marea Britanie, au intrat în posesia cache-ul cu mesajele nepublicate și le-au trimis la BBC News.
Pe baza acestor informații, BBC News a publicat un articol care arată că mai multe țări încearcă să modifice raportul. Este un imens „lobby“ care naște semne de întrebare în legătură cu conferința COP26. Potrivit propriilor lor comentarii „scurse“ în presă, numeroase guverne resping măsurile recomandate de experții ONU, deși peste câteva zile li se va cere la summit să-și asume angajamente ferme pentru combaterea schimbărilor climatice.
Problema combustibililor fosili să nu fie considerată ardentă
„Formulări ca «nevoia de acțiuni urgente și accelerate de reducere pe toate palierele» trebuie eliminate din raport“, a cerut un consultant din ministerul petrolului al Arabiei Saudite. Un oficial al guvernului australian a spus că refuză concluzia IPCC conform căreia trebuie închise centralele energetice pe bază de cărbune. Arabia Saudită este unul dintre principalii producători de petrol, iar Australia este unul dintre cei mai mari exportatori de cărbune din lume.
Un specialist de rang înalt de la Institutul central de cercetări privind mineritul și combustibilii din India a declarat că e nevoie de energie la preț accesibil și a spus: „cărbunele va rămâne la baza producției energetice în următoarele decenii, pentru dezvoltarea economică sustenabilă a țării“. India este al doilea cel mai mare consumator mondial de cărbune.
Arabia Saudită, China, Australia și Japonia, mari producători și consumatori de combustibili fosili, precum și OPEC (organizația statelor producătoare de petrol) au declarat că susțin captarea și stocarea carbonului sub pământ (carbon capture and storage, CCS). Deși este vorba despre tehnologii emergente și costisitoare, adepții lor spun că CCS ar putea reduce mult emisiile produse de arderea combustibililor fosili în termocentrale și în unele sectoare industriale.
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, a cerut experților IPCC să șteargă din raport concluzia că „eforturile de decarbonizare a sistemelor energetice trebuie să se concentreze pe trecerea rapidă la surse cu zero carbon și pe eliminarea activă, în etape, a combustibililor fosili“. Concluzia a fost de asemenea contestată de Argentina, Norvegia și OPEC. Norvegia a spus că IPCC trebuie să accepte CSS ca posibil instrument de reducere a emisiilor generate de combustibilii fosili.
Propunerea de raport admite că tehnologiile CCS ar putea avea un rol în viitor, dar precizează că există incertitudini cu privire la fezabilitatea lor și e neclar în ce măsură ar contribui la îndeplinirea obiectivelor din Acordul de la Paris.
Australia a vrut să se șteargă din raport trimiterea către o analiză a rolului lobbiștilor în diminuarea acțiunilor climatice din Australia și SUA. OPEC a solicitat să se elimine fraza „activismul de lobby, protejarea modelelor de business bazate pe extragerea rentei [în care se implică actori politici ce primesc direct sau indirect anumite beneficii, n. red.] ce împiedică acțiunea politică“.
Contactați de BBC News, reprezentanții IPCC au explicat că observațiile guvernelor și altor părți interesate sunt foarte importante: cu cât rapoartele sunt mai dezbătute, cu atât mai puternice vor fi dovezile în final, deoarece se vor include mai multe argumente ce vor fi articulate pe baza celor mai solide studii științifice. Însă mesajele care fac doar lobby și nu au fundament științific nu sunt integrate în rapoartele IPCC.
Organizația Națiunilor Unite a primit în 2007 Premiul Nobel pentru activitatea IPCC în științe climatice și pentru rolul său determinant în eforturile de combatere a schimbărilor climatice.
Consumul de carne e sănătos pentru Brazilia și Australia
Raportul spune că o alimentație bazată preponderent pe vegetale poate scădea cu până la 50% emisiile de gaze cu efect de seră comparativ cu regimul alimentar mediu vestic. Brazilia a declarat că afirmația este incorectă, iar Brazilia că perspectiva e greșită.
De la înălțimea poziției lor în topul mondial al producătorilor de carne, cele două țări au cerut experților IPCC să taie recomandările privind creșterea consumului de produse vegetale și pasajele în care carnea de vită este calificată drept aliment care generează mari de emisii de carbon („high carbon food“).
Argentina a cerut să fie scoase și recomandările privind taxarea cărnii roșii și „Lunea fără carne“, propunerea prin care autorii raportului îndeamnă oamenii să uite de carne o zi pe săptămână. Într-un mesaj către IPCC, țara a susținut că există dovezi potrivit cărora și o alimentație bazată pe consumul de carne poate să reducă emisiile de carbon.
Brazilia a spus că „alimentația bazată pe produse vegetale nu garantează în sine reducerea sau controlul emisiilor aferente“ și că dezbaterea ar trebui să se concentreze mai degrabă pe nivelurile de emisii ale diverselor sisteme de producție decât pe tipurile de alimente. Țara a înregistrat în ultima vreme o creștere a defrișărilor devastatoare pentru suprafețe imense din Amazonia și alte zone, dar a negat afirmația din raport care spune că aceasta este consecința schimbărilor legislative operate de guvern.
Țări bogate care nu vor să dea bani celor sărace
Mai multe comentarii ale Elveției au solicitat modificarea pasajelor din raport care spun că țările în curs de dezvoltare au nevoie de ajutor financiar din partea statelor bogate pentru îndeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor.
La conferința privind schimbările climatice desfășurată la Copenhaga în 2009 s-a stabilit ca până în 2020 țările dezvoltate să contribuie anual cu 100 miliarde USD la finanțarea combaterii schimbărilor climatice în țările în curs de dezvoltare, ceea ce nu s-a întâmplat.
În comentariile trimise echipei IPCC, Australia a spus că angajamentele climatice ale țărilor în curs de dezvoltare nu depind în totalitate de finanțări externe și că mențiunea referitoare la lipsa unor promisiuni credibile de finanțare este „un comentariu subiectiv“.
Contactat de BBC, Biroul federal pentru mediu al Elveției a declarat că „finanțarea climatică este un instrument esențial pentru creșterea ambițiilor climatice, dar nu singurul relevant“. Iar în caz că dorința de eschivare nu era destul de evidentă, a adăugat că „Elveția consideră că toate părțile semnatare ale Acordului de la Paris care au capacitatea de a face acest lucru trebuie să ofere sprijin celor care au nevoie de astfel de sprijin“.
Puneți mai mult roz la partea cu energia nucleară!
Unele țări, multe din estul Europei, au spus că raportul trebuie să fie mai pozitiv în privința rolului pe care energia nucleară îl poate avea în atingerea obiectivelor climatice.
Mesajele din Cehia, Polonia și Slovacia au criticat tabelul care arată că dintre cele 17 obiective de dezvoltare sustenabilă de pe agenda ONU energia nucleară contribuie la unul singur, spunând că de fapt poate ajuta la îndeplinirea celor mai multe obiective.
India a împins critica și mai departe, comentând că „aproape toate capitolele conțin prejudecăți despre energia nucleară“, care este o „tehnologie consacrată“, și beneficiază de „o bună susținere politică, excepție făcând câteva țări“.