Nicu Ştefănuţă: „Am mandatul Partidului Verde European pentru a construi o mişcare veritabilă de acest fel în România“

Sursa foto: Parlamentul European

Mişcarea politică verde nu s-a bucurat de sprijinul alegătorilor în România. Dovadă stă faptul că în alegerile de acum patru ani verzii din România nu au ajuns în Parlamentul European. Cu toate acestea, de la Bruxelles s-a întors în politica din România un europarlamentar independent, membru al Verzilor Europeni, Nicu Ştefănuţă. Despre mişcarea verde din România, despre Pactul Verde European, dar şi despre alte subiecte am vorbit cu Nicu Ştefănuţă, care acum candidează ca independent la alegerile europarlamentare.• ecologic

ecologic: Candidaţi ca independent la alegerile europarlamentare. De ce nu candidaţi din partea unui partid, eventual Partidul Verde sau Partidul Ecologist?

Nicu Ştefănuţă: Eu nu sunt un om care poate candida din partea oricărui partid, am valori progresiste şi verzi foarte clar definite, publicul se regăseşte în zonele mele, iar dacă acele partide ar fi fost cu adevărat verzi, progresiste, probabil ar fi crescut până acum. De aceea am considerat că cel mai bine pentru Mişcarea Verde Progresistă din România este o candidatură independentă care să obţină cele 3% necesare şi să meargă mai departe să construiască.

ecologic: Aş insista puţin pe acest subiect. Care este părerea dumneavoastră despre cele două partide mari verzi, ecologiste?

Nicu Ştefănuţă: Nu sunt două partide mari. Şi cum am spus deja, dacă aceste partide reprezentau o politică reală, verde, nu cu accente xenofobice, homofobice, poate că ar fi crescut până acum. Eu sunt deschis însă membrilor de bună credinţă din aceste partide care vor politică ecologistă şi verde în România, şi sunt astfel de membri, însă am considerat că nu are vreun sens în acest moment să fac parte din ele. În schimb am mandatul Partidului Verde European, am susţinerea lor pentru a construi o mişcare veritabilă de acest tip în România.

ecologic: Vă gândiţi să transformaţi Mişcarea Verde Progresistă în partid politic?

Nicu Ştefănuţă: În acest momente este prea devreme şi nu aş face speculaţii pentru că noi avem 1000 de voluntari în mişcarea noastră şi numai cu ei, după alegerile din 9 iunie 2024 vom decide cum se va dezvolta Mişcarea Verde Progresistă. Până atunci noi ne concentrăm pe obiectivul de a intra în Parlamentul European, de a repurta o victorie pentru Mişcarea Verde Progresistă, suntem foarte aproape de acel scop, avem deja vreo 6% în ultimul sondaj în condiţiile în care trebuie să depăşim pragul de 3% pentru intra în Parlamentul European. Pentru a ajunge în acest punct am fost în stradă din februarie…

ecologic: Aţi fost vicepreşedinte al delegaţiei pentru relaţii cu Statele Unite ale Americii. Care este părerea dumneavoastră despre ideea amplasării mini reactoarelor NuScale la Doiceşti?

Nicu Ştefănuţă: Acolo este puţin de discutat. Am înţeles că este o chestiune de eficienţă, am văzut şi declaraţiile recente ale ministrului Energiei conform cărora costurile ar fi mai mari decât beneficiile. Eu cred că înainte de a lua o decizie ar trebui să ne gândim bine şi la costuri şi la eficienţă şi la siguranţă. Nu este o chestiune transatlantică, este mai degrabă o chestiune economică, ecologică şi energetică.

fcb Nicu stefanuta site
Sursa foto: Facebook

ecologic: Cum veţi susţine ca europarlamentar industria verde a României?

Nicu Ştefănuţă: Voi fi sincer, în primul rând voi încerca să aflu informațiile de la industrie și de la Guvern, pentru că aceste informații despre starea industriei nu se regăsesc în on-line, iar dacă Guvernul nu le are este o problemă. Cred că în România lipsește un forum unde industria, europarlamentarii, Guvernul, autoritățile locale să se întalnească și să stabilească o strategie comună pentru România, altfel politicile publice se fac orbește, pe ghicite. Trebuie stabilită o zonă de plecare pentru a putea construi prin dialog.

Eu lucrez cu mulţi reciclatori, cu oameni care fac sustenabilitate, cu oameni care creează locuri de muncă verzi, chiar recent am fost la un forum de finanţare verde, lucrez cu bănci, aşa cred eu că trebuie să arate o mişcare de acest fel.

ecologic: Credeţi că Pactul Verde European are un sens economic?

Nicu Ştefănuţă: Are, mai ales atunci când alte state cum sunt Statele Unite și China fac deja asta, iar economia Europei pe modelul actual a stagnat după criza financiară și economică, pandemia și invazia Ucrainei. Toate acestea au avut efecte majore asupra economiei europene care nu a rezistat decât datorită ajutorului solidar al Uniunii Europene prin toate măsurile luate, inclusiv prin Pactul Verde. Pactul este o propunere de relansare a economiei printr-un nou model economic bazat pe o tranziție verde necesară prin politici de adaptare și dimunare a efectelor încălzirii globale. Nu este un moft, este o necesitate economică și socială. Că vrem noi sau nu, trebuie, nu ne putem pune cu natura, să învățăm mai repede când să ne oprim în a polua. Pactul Verde are sens economic, social, dar și global și diplomatic, căci pariul european al legislației Pachetului Verde este ca aceasta să fie preluat și de celelalte țări, mai ales de marii poluatori.

ecologic: A apărut o nouă sitagmă: „Pace sustenabilă“. Ce înțelegeţi prin aceasta?

Nicu Ştefănuţă: Este vorba despre ceea ce a reușit Uniunea Europeană să realizeze, anume să construiască un spațiu de interdependență economică între State astfel încât să facă de neconceput conceptul de conflict militar între Statele UE, de altfel încă din 2012. Uniunea Europeană a primit Premiul Păcii pentru această pace sustenabilă. Este un concept care a căpătat sens, însă vedem țări din afara Uniunii care amenință pacea la granițele noastre, și nu doar la graniţe, ci chiar în interiorul UE, prin propagandă. Viitorul păcii depinde de diplomație și de o strategie a securității și a apărării comune, aşa cum multe dintre Statele europene colaborează cu NATO pentru a beneficia mutual de o puternică garanție a păcii.

ecologic: Dacă mergem mai departe, credeţi că putem vorbi şi de o „industrie verde“ de apărare?

Nicu Ştefănuţă: Desigur cred că sunt ținte de atins, prin vehicule militare care nu poluează. Astăzi se comit infracțiuni grave asupra mediului, care duc la distrugerea iremediabilă a mediului, a biodiversității. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este un dezastru ecologic pentru care Rusia va trebui trasă la răspundere pentru că ecocidul ar trebui să fie o crimă autonomă la Curtea Penală Internațională, iar cei responsabili de această crimă ar trebui să fie trași la răspundere.

ecologic: Comisia Europeană a înregistrat recent o inițiativă cetățenească „Salvăm planeta prin trecerea de la impozitarea veniturilor salariale la impozitarea emisiilor de gaze cu efect de seră“. Credeți că taxarea mediului poate înlocui taxarea pe venit?

Nicu Stefanuta Facebook
Sursa foto: Facebook

Nicu Ştefănuţă: Din păcate inițiativele cetățenești trec prin furcile caudine ale birocrației europene până să fie discutate sau să apară o propunere. Eu cred că impozitarea emisiilor se face și se va face și mai extensiv cu toate noile reglementări europene care vor intra în vigoare odată cu implementarea sistemului de comercializare a carbonului care se va aplica transportului și clădirilor. Şi prin mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră pentru orice produs și marfă produs într-o țară terță care dorește să fie plasat pe piața europeană se va plăti o taxă pentru emisiile de CO2 emise pentru fabricare. Însă, în definitiv, eu îmi doresc ca marii poluatori, marii industriași să fie cei care plătesc preţul pentru că nu fac tranziția și nu oamenii de rând, nu cei săraci. Până la urmă dacă tranziția verde nu este echitabilă, ea se va întoarce împotriva celor care doresc tranziția, punând democrația în mâinile extremiștilor.

ecologic: Cum credeți că ar trebui să protejăm o piață bazată pe înalte ambiții verzi de invazia produselor de pe piețe din afara UE unde standardele de impact de mediu aproape că nu există? Cum mai asigurăm competitivitatea companiilor europene în fața invaziei de produse asiatice, ieftine, fără ecodesign, cu o amprentă enormă de CO2, şi cu subvenții și ajutoare de stat de până la 10 ori mai mari decât cele europene?

Nicu Ştefănuţă: Există două fațete pentru această situaţie. Noi, europarlamentarii, am lucrat la mai multe legislații care răspund acestor teme și încercăm să facem totul pentru ca aceste produse să nu ajungă la consumatorii europeni. Pentru produsele care ajung totuși pe piață, legislatorul european s-a gândit la aceste etichete care să atenționeze consumatorul european. Altfel spus, noi încercăm să acţionăm şi în aval și amonte. UE va taxa dur tot ce intră pe piața UE, pentru că tot ce nu respectă calitatea mărfurilor nu ar trebui să intre pe piața Uniunii. Aceasta este valabil și pentru produsele de proastă calitate Shein, Temu vândute on-line, iar aici Digital Services Act va urmări veridicitatea reclamelor și va bloca accesul on-line al mărfurilor cu reclame mincionoase de proastă calitate. Mai ales produsele care poluează foarte mult vor fi taxate în viitor prin noua legislație pe care am menționat-o, Mecanismul de ajustare a carbonului la frontier – CBAM. Prin aceasta vom ajunge să compensăm încălcările concurențiale actuale ce dezavantajează producătorii europeni care respectă legislația dură pe mediu. Pentru restul, trebuie urmărit logo-ul autorizat de UE, celelalte cu logo-uri mincinoase vor fi scoase în viitor de pe piață conform noii legislații europene de eco-design.

ecologic: Care sunt după părerea dvs țintele de calitate a vieții în politica verde?

Nicu Ştefănuţă: Calitatea vieții cetățeanului european trece prin sănătatea lui, respectul vieții sale private și familiale, o comunitate pașnică, spații verzi, locuri de muncă pentru a permite un trai decent și care nu le pune viața în pericol. Altfel spus, o economie verde nu lasă pe nimeni în urmă, ea asigură un aer curat, o biodiversitate bogată, un transport accesibil nepoluant, acces la sănătate şi educație de calitate. Altfel spus, politica verde nu este una de nișă, ci este o politică care să contureze viața noastră în ansamblu, de la viața privată la comunitate, în care curățenia, aerul curat, apa curată, adaptarea în fața noilor condiții meteo, există. Ținta politicii verzi este traiul decent prin democrație și Drepturile Omului, pace și sănătate.

Politica verde nu este o politică de nișă, de la aspectele globale legate de pace pe glob, conflicte pentru resurse, migrație din cauza încălzirii globale, la industrii desuete care nu mai sunt competitive cu ceea ce se produce în China sau în Statele Unite. Politica verde nu este doar despre îmbrățișat copacii, ci despre toate aspectele vieții.

De altfel, în Germania, ministrul afacerilor externe este un politician verde, ministrul industriilor și economiei este un politician din familia Verzilor, altfel spus Germania, țara cea mai puternică din punct de vedere economic, vede seriozitate în politica verzilor, care este politica viitorului. Și observăm aceasta prin faptul că toate partidele, de la dreapta la stânga de cinci ani încoace au început să vorbească despre mediu, despre aceste politici verzi ale Uniunii Europene.

1715854197014 20240510 EP 169587A 044 site
Sursa foto: Uniunea Europeană 2024

Newsletter Ecologic

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Zeci de localități din România vor beneficia de eco-insule digitalizate pentru colectarea separată deșeurilor

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, în prezența președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, a autorităților locale și a reprezentanților...

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin acord, acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.

Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitați orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații pe browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlează-ți aici serviciile personale de cookie-uri.

Aceste cookie-uri ne permit să numărăm vizitele și sursele de trafic, astfel încât să putem măsura și îmbunătăți performanțele site-ului nostru.

  • _ga
  • _gat
  • _gid

Decline all Services
Accept all Services