17.9 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  OIREP-urile din domeniul ambalajelor s-au unit într-o asociaţie profesională

  Organizaţiile care implementează Responsabilitatea Extinsă a Producătorilor în domeniul ambalajelor au înfiinţat prima asociaţie profesională care reuneşte organizaţiile autorizate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru a desfăşura această activitate. Care sunt obiectivele asociaţiei, câţi membri are şi care sunt principalele probleme cu care se confruntă cei care activează în România în domeniul răspunderii extinse a producătorilor am aflat de la preşedintele asociaţiei,Cristian Lazăr.● ecologic

  ecologic: Cum se numeşte asociaţia şi care sunt principalele sale obiective?

  il2

  Cristian Lazăr, preşedintele Asociaţiei OIREP Ambalaje: Asociaţia OIREP Ambalaje este o organizaţie nonprofit pe care am înfiinţat-o la iniţiativa mai multor Organizaţii de Implementare a Responsabilităţii Extinse a Producătorilor (OIREP). Iniţial am fost opt OIREP interesate de o asociere, însă cu timpul la această asociaţie au aderat aproape toate organizaţiile care deţin licenţe de operare eliberate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Suntem acum 12 organizaţii, urmând ca în curând să adere şi ultimul OIREP autorizat.

  Anul trecut Asociaţia OIREP Ambalaje a fost înregistrată ca persoană juridică. Această asociere a organizaţiilor de preluare de responsabilităţi era necesară în primul rând pentru a găsi un mod comun de abordare a relaţiilor cu Ministerul Mediului, cu autorităţile centrale şi locale pentru optimizarea fluxului de lucru, a fluxului operaţional în aşa fel încât să putem asigura o creştere semnificativă a cantităţilor de deşeuri de ambalaje colectate. În acest sens, găsirea unei viziuni şi a unei strategii comune cu autorităţile locale este unul din obiectivele noastre cele mai importante.

  ecologic: Cum a fost percepută de autorităţi înfiinţarea Asociaţiei OIREP Ambalaje?

  Cristian Lazăr: Noi am avut deja o serie de întâlniri pe aceste teme cu asociaţii din zona administraţiei publice locale şi cu specialiştii din Ministerul Mediului. Faptul că ne dorim ca de acum înainte să lucrăm ca şi celelalte asociaţii profesionale, să participăm activ la dezbaterile proiectelor de legi, să găsim modalităţi de lucru comune şi abordări comune şi coerente ale tuturor aspectelor care ţin de activitatea schemelor de răspundere extinsă a producătorului a fost primit cu mare interes de către toţi. Este pentru prima oară când există în domeniul preluării de responsabilităţi o voce comună care să susţină şi interesele membrilor săi, dar care să încerce să găsească şi soluţii pentru îndeplinirea obiectivelor de ţară din domeniul deşeurilor de ambalaje.

  il3
  Sursa foto: Comisia Europeană

  Asociaţia este acum în curs de definitivare a documentelor sale programatice, iar prin acest demers vom propune cât de curând şi o abordare operaţională unitară la nivel naţional inclusiv prin implementarea unui contract-cadru între OIREP şi ADI sau UAT, care să contribuie semnificativ la atingerea ţintelor legale de valorificare, inclusiv prin reciclare, a deşeurilor de ambalaje stabilite în sarcina industriei responsabile. Odată finalizat acest demers vom invita la o întâlnire reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor pentru Dezvoltare Intercomunitară pentru a le prezenta viziunea noastră privind consolidarea unui sistem performant şi echitabil pentru toţi constituenţii din lanţul de gestionare a deşeurilor de ambalaje la nivel naţional.

  ecologic: Care sunt problemele cele mai mari cu care se confruntă în prezent organizaţiile de preluare de responsabilităţi?

  Cristian Lazăr: La ora actuală principalele probleme cu care ne confruntăm sunt acelea legate de relaţia cu autorităţile locale, de modalitatea de lucru cu acestea, de optimizarea şi realizarea unui cadru legislativ bazat pe realitatea din teren, de modul în care sunt aplicate prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 74/2018. Dar mai sunt şi multe altele pe care le vom face publice cât de curând într-un comunicat de presă. Deocamdată suntem încă în stadiul de organizare şi de stabilire a aspectelor care vor fi abordate pe termen scurt, mediu şi lung, ceea ce nu e uşor în actuala situaţie în care trebuie să respectăm distanţarea socială.

  ecologic: Cum vă afectează activitatea această pandemie şi perioada de izolare?Cristian Lazăr: Suntem afectaţi ca oricare alt business care îşi desfăşoară activitatea în situaţia de urgenţă şi întâmpinăm tot felul de probleme. Hotelurile şi restaurantele s-au închis, cantităţile colectate din aceste zone au scăzut, iar staţiile de sortare evită să mai sorteze deşeurile municipale din cauza riscurilor de infectare. Trecem printr-o perioadă extrem de dificilă în privinţa cantităţilor de deşeuri colectate şi la toate acestea se adaugă restricţiile la export şi faptul că anumite materiale nu mai au cerere.●

  il44
  Sursa foto: Comisia Europeană

  Newsletter Ecologic