Dacă în privinţa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi a poluării cu plastic Uniunea Europeană este extrem de riguroasă în luarea unor măsuri foarte drastice, nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre felul în care instituţia tratează poluarea cu substanţe mult mai periculoase decât plasticul.
Un oficial al UE a declarat recent pentru Reuters că Uniunea Europeană nu va vota eliminarea treptată a așa-numitelor substanțe chimice eterne (PFAS) înainte de 2025.
Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) reprezintă o familie extinsă de mii de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă, de la cosmetice la vase de gătit, ambalaje şi mobilier.
Toate aceste substanţe conțin legături carbon-fluor, una dintre cele mai puternice legături chimice în chimia organică, ceea ce înseamnă că rezistă la degradare pe termen nelimitat atât în timpul utilizării, cât și în natură.
Majoritatea substanţelor PFAS sunt transportate cu ușurință în mediu pe distanțe lungi, departe de sursa eliberării lor şi contaminează apele subterane, apele de suprafață și solul. Curățarea amplasamentelor poluate cu PFAS (17.000 la nivel european) este aproape imposibilă din punct de vedere tehnic, iar dacă vor continua să fie eliberate, acestea se vor acumula în mediu, în apa potabilă și în hrană. Amplitudinea efectelor pe care PFAS le au asupra naturii sunt greu de estimate, dar cert este că folosirea lor provoacă oamenilor o serie de boli grave cum sunt cancerul şi bolile hepatice.
Agenția Europeană pentru Produse Chimice a deschis o consultare cu privire la restricția PFAS în martie anul acesta după ce Danemarca, Țările de Jos, Norvegia, Suedia și Germania au prezentat o propunere privind reducerea emisiilor de PFAS în mediu. Cu toate acestea, dezbaterile pe tema acestor substanţe se pare că nu vor începe mai devreme de 2025.• Andrei Mincu