17.9 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Premierul Nicolae Ciucă a vizitat Green Group

  Premierul Nicolae Ciucă a vizitat pe 15 aprilie a.c. societatea Green Group din județul Buzău, cel mai mare reciclator din România și unul din cei mai mari din Europa. Șeful Guvernului i-a asigurat pe reprezentanții companiei că se va implica direct în sprijinirea industriei de reciclare.• Matei Dumitru

  Pentru a afla de la cei direct implicați în gestionarea deșeurilor care sunt problemele cu care se confruntă industria de reciclare și ce măsuri poate lua Guvernul pentru a îmbunătăți activitatea acestui sector economic atât de important din perspectiva protejării mediului și a stimulării economiei circulare, premierul Nicolae Ciucă a vizitat pe 15 aprilie a.c. fabricile Green Group de pe platforma industrială Frasinu din Buzău.
  „Guvernul are în atenție permanent protecția mediului, printr-o abordare integrată și prin măsuri adecvate pentru creșterea calității aerului, managementul corect al deșeurilor și închiderea depozitelor neconforme, precum și producerea energiei din surse curate, nepoluante“, a afirmat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
  Investițiile pentru un mediu mai curat și educația tinerilor pentru susținerea eforturilor de tranziție ecologică și de protecția mediului sunt de asemenea în atenția Guvernului, a adăugat premierul.
  Prim-ministrul a menționat că Guvernul României este angajat în implementarea legislației europene de mediu și promovarea principiilor economiei circulare în perspectiva implementării Pactului Verde European, pachet de inițiative în materie de politici care urmărește să plaseze UE pe calea către o economie verde.
  Reprezentanții Green Group au expus planurile de dezvoltare ale companiei, precizând că în următorii trei ani au în vedere triplarea activității în România și în regiune prin deschiderea unor noi fabrici de reciclare. În prezent, grupul se situează pe primul loc în Europa în privința reciclării PET-urilor, cu o capacitate totală de procesare de 150.000 tone PET/an. Totodată, este cel mai mare producător european de fibre sintetice din PET reciclat, fabricând peste 80.000 tone anual. Fibrele sintetice poliesterice au multiple aplicații în industrii ca: auto, textilă sau a produselor de igienă.

  1650369921040

  Nicolae Ciucă a apreciat rolul companiei în susținerea economiei circulare și a valorificării deșeurilor, ținând cont că reciclarea are două avantaje: protejarea mediului și obținerea de materii prime din deșeuri reciclate pentru producție industrială. „Green Group este un model de bune practici pe care Guvernul îl încurajează“, a afirmat premierul.
  Prim-ministrul a vizitat fabricile grupului deoarece societatea Green Group are o contribuție importantă atât în recuperarea materialelor provenite din deșeuri, cât și la atingerea țintelor de reciclare ale României pentru deșeurile din plastic tip PET, deșeurile de ambalaje din sticlă și deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE).
  Green Group este cel mai mare grup integrat de reciclare a deșeurilor din Europa de Est, contribuind la accelerarea soluțiilor de economie circulară în regiune. Compania cumulează investiții în industria verde în valoare de peste 200 milioane euro, având o capacitate instalată de reciclare și producție de peste 460.000 tone anual.

  Green Group a obținut recent 127 milioane euro pentru extinderea capacităților de reciclare

  Recent, Green Group a obținut cu sprijinul investitorului de private equity Abris Capital Partners fonduri în valoare de 127 milioane euro care îi vor permite să valorifice dezvoltarea de succes realizată deja de la intrarea Abris în companie și să-și accelereze planurile de extindere a operațiunilor în regiune, dezvoltând soluții unice pentru a recicla alte materiale și pentru a intra pe noi segmente, a scris agerpres.ro.
  Cu fondurile obținute grupul își va cvadrupla producția de rPET până la 28.000 de tone și aproape își va dubla capacitățile de reciclare a sticlei și a DEEE pentru a ajunge la 150.000 tone, respectiv 73.000 tone. În plus, Green Group se va extinde în domeniul reciclării motoarelor electrice și al producției de combustibil derivat din deșeuri și va investi în diverse programe ESG (Environmental, Social and Governance), inclusiv în mai multe proiecte fotovoltaice.
  Potrivit sursei citate, finanțarea a fost obținută printr-un sindicat de bănci, dintre care UniCredit Bank și Raiffeisen Bank au acționat în calitate de Coordonator, Bookrunner și Aranjor Principal Mandatat, iar Banca Comercială Română, ING Bank și OTP Bank România în calitate de Aranjor Principal Mandatat. Coordonatorii de sustenabilitate ai tranzacției au fost ING Bank și Raiffeisen Bank, în timp ce Banca Comercială Română a fost Agent de Facilitate și Garanții. Această sindicalizare arată încrederea partenerilor Green Group și sprijinul lor ferm acordat grupului și tranziției sale către economia circulară.
  „Această finanțare reprezintă o etapă importantă pentru Green Group și susține un program amplu de investiții care va fi implementat în următorii patru ani ca parte a strategiei sale de a deveni liderul regional în domeniul economiei circulare. Împreună cu Green Group am dezvoltat o strategie proactivă pentru a valorifica impulsul considerabil al afacerii, stimulat de obiectivele de sustenabilitate stabilite la nivel global de guverne și corporații. Intenționăm să propulsăm și mai mult această companie ambițioasă în regiune și vom continua să investim în toate diviziile sale, diversificând oferta de produse și dezvoltând noi capacități de procesare“, a declarat Adrian Stănculescu, partener și directorul pentru România al Abris Capital Partners.
  Abris a investit pentru prima dată în Green Group în 2016, achiziționând participația majoritară. În prezent grupul are capacitatea de a procesa 280.000 tone deșeuri pe an, inclusiv PET, echipamente electronice, lămpi, baterii și sticlă, în zece unități de producție din România, Slovacia și Lituania.

  1650034588original image 003 resize

  La sfârșitul anului 2019 grupul s-a extins în Slovacia și Lituania, unde gestionează două fabrici moderne de reciclare PET, iar în 2020 Abris a achiziționat o participație de 100% în Eltex Recycling, unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul managementului deșeurilor industriale din România, permițând Green Group să facă încă un pas spre un model de economie circulară.
  Green Group a devenit de curând prima companie din Europa care a obținut certificarea Gold Standard la nivel internațional pentru reducerea emisiilor de CO2 în urma reciclării PET, oferindu-le companiilor și persoanelor fizice posibilitatea de a-și compensa amprenta de carbon.
  „Acesta este un pas important pentru stimularea economiei circulare în regiune, deoarece acum suntem pregătiți să ne consolidăm modelul de succes pe noi piețe. Finanțarea sustenabilă este cheia accelerării circularității și suntem recunoscători partenerilor noștri financiari pentru angajamentul lor de a juca un rol activ în ceea ce privește sustenabilitatea în regiune“, a spus Constantin Damov, CEO-ul Green Group.