Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat în cadrul unei conferinţe că va propune o lege „pentru curățarea pieței de regenerabile“. În opinia ministrului, dezvoltarea noilor capacităţi de producţie a energiei din surse regenerabile este frânată în acest moment de unii dintre prosumatori, care, în loc să îşi satisfacă nevoia de autoconsum, s-au transformat în adevăraţi producători de energie.
„Sprijin foarte mult ideea de optimizare a pieţei, de curăţenie în piaţa de regenerabile. Sunt aici investitori serioşi dar ei sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect. A devenit un fenomen în România, şi trebuie să o recunoaştem, specula cu terenuri în vederea realizării unor investiţii în capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile. Habar n-avem ce înseamnă un parc solar sau un parc eolian, dar avem nişte bănuţi de undeva şi facem o achiziţie de teren. După care vrem să îi înmulţim repede, că suntem creativi. Ei bine, genul acesta de fenomen a însemnat întârzierea investitorilor serioşi, pentru că nu au obţinut avize tehnice de racordare, dat fiind că Transelectrica are obligaţia de a analiza toate solicitările. A însemnat costuri pentru investitorii serioşi, pentru că s-au trezit în situaţia în care li s-au cerut întăriri de reţele, iar proiectele lor, pe care chiar intenţionau să le implementeze, au devenit nerentabile sau mult mai greu rentabile, în momentul când ai, de exemplu, costuri adiţionale de zece milioane de euro“, a spus Burduja adăugând că în comisiile parlamentare se lucrează la un proiect de lege pentru a reuşi împreună „să curăţăm această piaţă importantă“. Se discută deja de perceperea unei garanții și de impunerea unor praguri pentru prosumatori.
George Niculescu, preşedintele ANRE, a spus în cadrul aceleiași conferințe că „rolul prosumatorilor este reducerea facturilor proprii într-o perioadă cu preţuri mari la energie şi gaze și nu acela de a câştiga bani din această activitate“.• ecologic