La finalul lunii iulie a.c. Comisia Europeană a adoptat Directiva privind eficiența energetică prin care se urmărește reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% până în 2030 și creșterea nivelului de eficiența energetică a clădirilor.
Conform acestei Directive, care se va aplica în toate statele membre începând de anul viitor, va deveni obligatorie atât izolarea termică a clădirilor de locuit, cât și modernizarea instalațiilor de încălzire ale acestora.
Guvernul Germaniei are în lucru acum un proiect de lege prin care toți proprietarii de locuințe vor trebuie să se conformeze și să își modernizeze sistemele de încălzire. Noul act normativ urmează să fie aprobat de Bundestag și Bundesrat după vacanța de vară și va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024, potrivit infofinanciar.ro.
Prevederile impun o reducere anuală a consumului de energie cu 1,9%, prin modernizarea instalațiilor de încălzire din locuințe și adoptarea unor soluții de izolare cu eficiență crescută.
Ce soluții ni se propun
Aplicarea Directivei îi va obliga pe proprietarii europeni de locuințe să renunțe la sistemele convenționale de încălzire bazate pe combustibili fosili, soluţiile pe care aceştia le vor avea la dispoziţie fiind una dintre următoarele: racordare la rețeaua de termoficare; utilizarea pompelor de caldură; utilizarea sistemelor de încălzire pe bază de curent electric; utilizarea sistemelor de încălzire hibridă (respectiv folosirea centralei pe gaz în combinație cu alte metode de încălzire din surse regenerabile); utilizarea sistemelor de încălzire pe bază de energie solară termică şi utilizarea sistemelor de încălzire „H2-Ready“ (pe bază de hidrogen).
Cu toate acestea, se pare că va fi permisă şi utilizarea sistemelor de încălzire pe bază de peleți, lemne, petrol și gaze, cu condiția ca pentru acest tip de încălzire să fie utilizat în proporție de cel puțin 65% biometan, gaz lichid biogen sau hidrogen.
În proiectul de lege din Germania se spune că dacă utilizarea unei pompe de căldură nu poate acoperi complet necesarul de căldură al unei locuințe pe timpul iernii, deficitul va putea fi asigurat prin folosirea unui sistem complementar de încălzire pe bază de combustibili fosili, cum ar fi centrala pe gaz, dar aceasta numai în zilele şi nopţile deosebit de reci. Dintre toate ţările europene Germania a fost prima care s-a grăbit să transpună în legislaţia naţională Directiva privind eficiența energetică, dar în mod cert acest demers va fi urmat în toamna acestui an şi de celelalte state ale Uniunii, inclusiv de România, Bulgaria, Ungaria şi alte ţări sărace unde lemnul de foc reprezintă deocamdată principala sursă de încălzire.● ecologic