Sistemul Garanție-Returnare este mult mai complex decât plata a 0,5 lei la cumpărarea unui produs marcat SGR și recuperarea acestei sume în momentul returnării ambalajului. Iar efectele pozitive ale bunei funcționări ale acestui sistem nu constau numai în păstrarea unui mediu mai curat sau în devierea de la depozitare a acestor ambalaje. Cel mai important câștig al sistemului este acela că ambalajele se întorc prin reciclare în economia națională, ca materii prime secundare. Iar reciclatorii, care ani de zile au depins de importuri, au acum acces la materiale curate din România și într-un flux continuu din ce în ce mai consistent. Pentru a vedea cum funcționează relația administratorului sistemului cu reciclatorii, am adresat câteva întrebări companiei RetuRO Sistem Garanție-Returnare.• ecologic
ecologic: Ne spuneați în vara anului trecut că una dintre misiunile RetuRO este să impulsioneze piața de reciclare din România și că vă doriți ca materia primă să rămână în România, însă aceasta va depinde și de capacitățile de reciclare pe tipuri de materiale existente în țară. Are România capacitatea de a prelua toate ambalajele colectate de RetuRO sau ați fost nevoiți să vindeți o parte din ambalaje și pe piața externă?
RetuRO SGR: În ceea ce privește piața de reciclare din România, ne-am propus să sprijinim dezvoltarea acesteia și să promovăm utilizarea materiei prime la noi în țară. Până în prezent, toate ambalajele colectate de RetuRO au fost vândute reciclatorilor de pe piața internă, având în vedere capacitățile de reciclare existente. În primele 5 luni de funcționare a SGR în România (decembrie 2023-aprilie 2024) au fost predate pentru reciclare aproximativ 200 milioane de ambalaje. Aproape 95% dintre acestea au intrat, efectiv, în instalațiile reciclatorilor, la finalul lunii aprilie 2024.
ecologic: Cum ați identificat societățile autorizate pentru reciclarea ambalajelor? Ați primit date de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, de la Administrația Fondului pentru Mediu sau le-ați contactat direct?
RetuRO SGR: Pentru identificarea societăților autorizate pentru reciclarea ambalajelor am evaluat mai mulți factori relevanți. Am analizat capacitatea reală de reciclare și tehnologiile disponibile, am luat în considerare proximitatea față de centrele noastre pentru a optimiza costurile de transport și am evaluat reputația pe piață, experiența în domeniul reciclării și situația financiară a acestor companii. De asemenea, am acordat atenție asigurării continuității pentru reciclarea tuturor materialelor procesate în cadrul centrelor RetuRO, circularității produselor reciclate, politicii de sustenabilitate și a preocupării companiilor respective față de aspectele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG). Aceste informații au fost obținute prin analize interne și prin contactul direct cu potențialii colaboratori.
ecologic: Care este procedura prin care ambalajele ajung la reciclatori? Fiind în proprietatea RetuRO, ele se vând? Cum se face acest lucru, prin licitație, prin vânzare directă, prin contracte pe termen lung? Cum ați procedat până acum și ce probleme ați întâmpinat?
RetuRO SGR: Procedura prin care ambalajele ajung la reciclatori implică vânzarea directă către aceștia. Până în prezent, nu avem contracte pe termen lung, însă lucrăm activ pentru a dezvolta parteneriate durabile și eficiente.
ecologic: Cum îndeplinește RetuRO obligațiile pentru producători? Cum se știe cărui producător îi aparțin ambalajele care au fost predate spre reciclare?
RetuRO SGR: Pentru a îndeplini obligațiile pentru producători, RetuRO raportează lunar cantitățile de ambalaje returnate la nivel agregat. Aceste informații sunt disponibile pe site-ul nostru, în secțiunea de raportări, oferind transparență și accesibilitate producătorilor și tuturor celor interesați. Până la jumătatea lunii mai, aproximativ 350 milioane de ambalaje au fost returnate în cadrul Sistemului de Garanție-Returnare. În această perioadă, au fost introduse pe piață aproximativ 1,5 miliarde de ambalaje SGR, cu o rată medie de returnare pentru luna aprilie de 27% (34% la plastic).
ecologic: Vă rog să ne dați câteva exemple de prețuri pe care le-aţi solicitat sau care au fost ofertate, pe materiale: aluminiu, sticlă, PET.
RetuRO SGR: În ceea ce privește prețurile obținute la materiale precum aluminiu, sticlă sau PET, aceste informații sunt confidențiale, fiind parte din contractele comerciale încheiate cu companiile de reciclare.
ecologic: Care sunt principalii reciclatori cu care lucrați?
RetuRO SGR: Principiul esențial al Sistemului de Garanție-Returnare este să promoveze o economie circulară eficientă, contribuind la reducerea cantității de deșeuri și obținerea de materiale reciclate adecvate pentru utilizarea în sectorul alimentar, cu un accent deosebit pe reciclarea la nivelul „bottle to bottle“. Așadar, ne adresăm cu prioritate tuturor reciclatorilor din România care dispun de capacități și tehnologii adecvate pentru a asigura acest proces, consolidându-ne angajamentul pentru circularitatea produselor reciclate și sustenabilitate pe termen lung.
ecologic: Ce se întâmplă cu fondurile încasate din vânzarea ambalajelor?
RetuRO SGR: Fondurile provenite din vânzarea ambalajelor reprezintă una dintre sursele de venit ale RetuRO. Fiind o companie care funcționează pe principiul not-for-profit, aceste fonduri sunt utilizate exclusiv pentru îmbunătățirea și dezvoltarea continuă a Sistemului de Garanție-Returnare, care poate presupune îmbunătățiri operaționale sau inițiative care sprijină obiectivele noastre de sustenabilitate și eficiență.
ecologic: În „Tratamentul contabil aferent garanțiilor SGR“ la (art. 19. (6)) se spune că „Veniturile înregistrate cu orice titlu de către administratorul SGR, inclusiv garanţiile nerevendicate, se folosesc în mod exclusiv pentru susţinerea funcţionării şi creşterea eficienţei sistemului de garanţie-returnare“. Vor putea fi folosite fondurile din garanțiile nerevendicate şi pentru plata eventualelor și nedoritelor penalități impuse de Administrația Fondului pentru Mediu?
RetuRO SGR: În conformitate cu Articolul 26 al HG nr. 1074/2021, în situația în care obiectivele de returnare a ambalajelor SGR nu sunt îndeplinite, administratorul SGR este obligat să declare și să achite contribuțiile stabilite conform OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu. Aceste contribuții plătite de administratorul SGR sunt ulterior recuperate de la producători prin intermediul tarifului de administrare. Astfel, fondurile înregistrate de către RetuRO, inclusiv garanțiile nerevendicate, sunt direcționate exclusiv către susținerea funcționării și creșterea eficienței Sistemului de Garanție-Returnare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.•