România Reciclează sau cum facem trecerea de la târguială la responsabilitate

Asociația Environ a lansat pe 29 iunie a.c. într-un nou format cea de-a șaptea ediție a campaniei naționale de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) „România Reciclează“. Despre importanța campaniilor de stimulare a colectării selective a deșeurilor electrice am stat de vorbă cu Roxana Puia, directorul de marketing al asociației din ultimii 10 ani.• ecologic

ecologic: „România Reciclează“ este unul dintre cele mai de succes programe naționale de colectare a deșeurilor electrice din ultimii ani. Ce noutăți aduce ediția 2022?

3L4A7004 1monica

Roxana Puia, directorul de marketing al Asociației Environ: Proiectul „România Reciclează“ a luat naștere în 2018 ca parte a strategiei Asociației Environ de întărire a parteneriatelor cu autoritățile publice locale și de a oferi astfel împreună cetățenilor o soluție practică pentru predarea responsabilă a aparaturii electrice vechi și a bateriilor uzate, având în vedere totodată și obiectivele legate de creșterea gradului de informare și educare pe acest subiect.
După șase ediții de succes în care am fost în peste 150 de localități și am colectat aproximativ 1.000 tone deșeuri echipamente electrice și electronice, la finalul anului trecut am făcut o analiză și ne-am dat seama că vrem să facem un pas în spate sau – mai corect spus – în altă direcție, aceea a sustenabilității în adevăratul sens al cuvântului. Sustenabilitate înseamnă calitatea vieții în prezent și în viitor.
Așadar, cu riscul de a pierde puncte la capitolul popularitate, anul acesta am decis că vom face un act de curaj și vom elimina sistemul de recompensare, respectiv tichetele cadou, alegând să investim în schimb în componenta de educare.
Oamenii trebuie să înțeleagă că gestionarea responsabilă a deșeurilor pe care le generează este un gest de normalitate într-o societate dezvoltată. Vom continua să educăm publicul și să creăm contexte care încurajează populaţia să predea aparatura electrică spre reciclare, dar nu în schimbul unui tichet cadou, ci concentrându-ne asupra valorilor care îi determină pe oameni să recicleze.

ecologic: Cum se desfășoară campania anul acesta?

Roxana Puia: Mecanismul campaniei în principiu nu se schimbă: împreună cu autoritățile locale partenere în program decidem când se desfășoară acțiunea de colectare a deșeurilor electrice; cele voluminoase sunt ridicate direct de la domiciliu în baza unei solicitări făcute la numărul nostru de Call Center 031.827.0000, iar cele de mici dimensiuni pot fi predate la punctul fix de colectare stabilit cu primăria.
Noutatea de anul acesta o reprezintă organizarea la punctul de colectare a unor workshopuri și jocuri eco-educative pentru copii și tineri, sub conceptul Recycle Joy. Alături de mascota Baterel, echipa Environ îi întâmpină pe copiii de toate vârstele cu ateliere educaționale, jocuri și activități distractive menite să-i facă să descopere bucuria reciclării (recycle joy). Avem convingerea că viitorul aparține celor care gândesc creativ, conving și acționează, iar noi promitem să acționăm pentru reformarea modului în care percepem și gestionăm deșeurile și de aceea alegem să investim în educație.

rolup RR

ecologic: Care sunt riscurile campaniilor de educare bazate pe gratificații?

Roxana Puia: Campaniile actuale de colectare a echipamentelor vechi de la populație se bazează pe un sistem de recompensare: de la tichete cadou, materiale promoționale, vouchere de reduceri la cumpărături și până la tombole cu premii; toate încurajează mai degrabă o concurență speculativă între „cine dă mai mult“ și nu o asumare a responsabilității individuale.
Atașamentul consumatorilor români față de deșeurile electrice este deja cunoscut: oamenii se despart cu mare greutate de aparatura veche sau defectă, preferând fie să o dăruiască, fie să o vândă pe site-urile second hand ori pur și simplu să o depoziteze în casă.
În acțiunile de colectare a aparaturii electrice vechi sau defecte de la populație, de cele mai multe ori predarea deșeurilor se face încă sub condiția lui „eu ce primesc?“, iar gratificațiile, cadourile și premiile oferite în schimbul unui obiect – de altfel inutil cetățeanului – au devenit o practică uzuală și mult așteptată.
Recompensarea unor acte civice, în aparență firească, atrage după sine dependența. Oamenii continuă să păstreze mașini de spălat defecte sau stau cu frigiderul stricat în gospodărie pentru că nu doresc să le dea „degeaba“. Această mentalitate vine din atitudinea superficială față de tot ce înseamnă procesul reciclării, dar și din dezinteres sau lipsă de informare. Spre exemplu, faptul că aproximativ 85% dintr-un echipament electronic poate fi reciclat cu beneficii uriașe atât pentru comunitate, cât și pentru natură, le este străin celor mai mulți cetățeni.
Pe termen lung nu poți schimba o mentalitate sau încuraja un comportament pozitiv doar făcând apel la recompense. Avem nevoie în primul rând de educație temeinică, de soluții de colectare accesibile și funcționale și nu în ultimul rând de o schimbare de perspectivă, să încercăm să ne orientăm spre latura morală a recompenselor: de stimă de sine, de apreciere a naturii.

ecologic: Cum vedeți implicarea autorităților locale în această nouă versiune a proiectului?

Roxana Puia: Noi ne dorim să construim în continuare un sistem funcțional de acțiuni de colectare din gospodăriile particulare alături de reprezentanții autorităților cu care am avut o colaborare foarte bună încă de la început, dar în egală măsură suntem deschiși să extindem parteneriatele către toți cei care își doresc să implementeze acest program în comunitățile lor.
Atunci când există bunăvoință și implicare, colaborarea se organizează în câțiva pași foarte simpli, dar foarte importanți pentru succesul demersului: încheiem un protocol de colaborare, stabilim un calendar al campaniei și toate detaliile care țin de logistică, iar în etapa finală creăm și implementăm un plan de promovare.
Ca și până acum, în funcție de dimensiunea localităților, vom organiza atât centre fixe temporare, cât și colectare de la domiciliu în baza programărilor realizate prin Call Center la 031.827.0000, însă noutatea absolută constă în acțiunile de conștientizare și educație ecologică a copiilor, la care invităm și unitățile de învățământ să se înscrie. Prima acțiune a avut loc pe 29 iunie la Hârșova, iar calendarul campaniei este actualizat constant pe www.romania-recicleaza.ro.

ecologic: Din 2021 ținta României de colectare a DEEE a crescut de la 45% la 65%. Cum s-a descurcat Environ în primul an cu noile ținte?

IMG 2361

Roxana Puia: Realitatea este că obiectivul de 65% este foarte ambițios, greu de atins și pentru statele europene care au sisteme mult mai avansate și dispun de infrastructură de colectare mai dezvoltată comparativ cu România.
Din fericire, noi am reușit să ne îndeplinim obiectivele asumate în numele producătorilor care au transferat responsabilitatea către Environ și am atins ținta de 65%, însă nu a fost deloc ușor și procesul este foarte costisitor.
Fiecare an este o luptă pentru deșeuri pe o piață în care concurența a devenit tot mai mare și nu neapărat în sensul bun, iar producătorii nu au înțeles încă faptul că taxa de gestionare pe care o achită trebuie să acopere costurile reale de colectare și gestionare, în conformitate cu țintele fixate prin lege, altfel spus tarifele trebuie să fie rezonabile din punct de vedere economic.

PIC 0077

ecologic: De ce credeți că nu reciclează românii mai mult?

Roxana Puia: Potrivit unui studiu al Asociației Environ realizat de Reveal Marketing Research la finalul anului trecut, 4 din 10 români nu reciclează aparatele electrice vechi pentru că nu știu unde, 18% nu știu cum, iar 14% consideră că ar trebui să fie recompensați.
În definitiv, rezultatele studiului nu au făcut decât să confirme și metodologic ceea ce știam deja empiric: insuficiența punctelor de colectare influențează în mod direct comportamentul consumatorului. Crearea unui obicei al reciclării se întemeiază pe întrunirea a două condiții esenţiale: puncte de colectare accesibile și campanii intense de informare corectă cu privire la necesitatea reciclării.

ecologic: Care sunt planurile Asociației Environ pentru anul 2022?

Roxana Puia: În primul rând, continuăm ceea ce am început acum mai bine de zece ani: educația ecologică în unitățile de învățământ. Este mai ușor să încerci să formezi o cultură a reciclării și a grijii față de natură atunci când mergi direct la rădăcini, așa că o bună parte din eforturile Environ se concentrează asupra educației ecologice timpurii. Adică acolo unde există spațiu de înțelegere „necontaminat“, ca să păstrăm limbajul de specialitate. Suntem prezenți cu proiectul „Baterel, Eroul Reciclării“ în peste 250 de grădinițe, școli și licee din toată țara, organizăm lecții deschise în clase sau online, ateliere interactive cu copiii, lansăm lunar câte o provocare pe teme de mediu și avem o componentă de colectare DEEE direct din școli. În plus, anul trecut am lansat primul ghid de colectare selectivă dedicat deopotrivă elevilor și profesorilor, „Baterel și Amy te învață“, iar programul din școli este completat de proiectul online „2 minute cu Amy“ un serial despre reciclare și nu numai care a ajuns la cel de-al patrulea sezon.
De asemenea, anul acesta am lansat campania „Reciclează! Acum ai unde“ prin care ne-am propus să extindem parteneriatele cu cei care dispun de spații vizibile pentru amplasarea recipientelor de colectare a deșeurilor electrice și să dotăm 2.022 de locații noi cu recipiente de colectare a deșeurilor electrice de mici dimensiuni. Știm că unul dintre principalele motive pentru care oamenii sunt reticenți în ceea ce privește reciclarea îl reprezintă lipsa punctelor de colectare în proximitate și încercăm să reducem acest deficit și să scăpăm de acea scuză pe care o auzim atât de frecvent: „aș recicla, dar nu am unde“.

Primăriile care doresc să se alăture campaniei „România Reciclează“ se pot înscrie pe adresa office@environ.ro sau pe site-ul campaniei, www.romania-recicleaza.ro.
Asociația Environ, una dintre primele organizații colective de transfer responsabilitate din România, perfecționează de peste 15 ani un sistem de gestionare responsabilă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Începând cu anul 2007, Environ a gestionat aproximativ 150.000 tone DEEE și a implementat sute de proiecte și campanii menite să încurajeze schimbarea obiceiurilor privind colectarea selectivă și adoptarea unui stil de viață sustenabil.

Newsletter Ecologic

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Adrian Corbu a preluat conducerea AFM

După ce Adrian Laurențiu Neculaescu a devenit parlamentar, conducerea Administraţiei Fondului pentru Mediu a fost preluată de Adrian Corbu....

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin acord, acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.

Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitați orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații pe browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlează-ți aici serviciile personale de cookie-uri.

Aceste cookie-uri ne permit să numărăm vizitele și sursele de trafic, astfel încât să putem măsura și îmbunătăți performanțele site-ului nostru.

  • _ga
  • _gat
  • _gid

Decline all Services
Accept all Services