23.4 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Scăpăm de microplasticele din cosmetice şi detergenţi?

  Sursa foto: Marco Verch Professional Photographer/flickr.com

  Reprezentanții statelor membre UE în Comitetul REACH au aprobat adoptarea unei propuneri a Comisiei Europene de restricționare folosirii microplasticelor care sunt adăugate în mod intenționat la numeroase produse, inclusiv în produsele de îngrijire personală și detergenți. Propunerea este acum supusă unui control pe o perioadă de trei luni de către Parlamentul European și Consiliu înainte de a putea fi adoptată de Comisie.

  Pe 30 august 2022, Comisia Europeană a prezentat o propunere de modificare a Regulamentului REACH care aborda subiectul proliferării microparticulelor de polimeri sintetici (așa-numitele „microplastice“). După un proces legislativ îndelungat și discuții aprinse între statele membre și consultări cu diferitele părți interesate, Comitetul REACH a votat pe 26 aprilie 2023 în favoarea propunerii Comisiei.

  Textul urmărește eliminarea progresivă a microplasticului din produsele de zi cu zi, cum ar fi cosmeticele, parfumurile și produsele de curățare pentru casă, precum și din componenţa îngrășămintelor, vopselelor și a gazonului artificial pentru sport.

  Potrivit Comisiei Europene, restricția propusă ar împiedica eliberarea în mediu a aproximativ 500.000 tone de microplastice, la un cost total estimat de aproximativ 19 miliarde euro.

  Termenele de implementare

  Deşi propunerea are susţinerea ONG-urilor și a unor producători de produse cosmetice, Comitetul REACH a acordat perioade de tranziție foarte mari mai multor industrii pentru a pune în aplicare interdicția.

  Aceste termene limită variază de la șase ani pentru terenurile de sport și parfumurile încapsulate, până la cinci ani pentru detergenți și unele pesticide și doisprezece ani pentru unele produse de machiaj cum ar fi rujurile și lacul de unghii. Produsele cosmetice pentru clătire vor avea o perioadă de tranziție de patru ani.

  Cu toate acestea, textul propunerii spune că „pentru a încuraja înlocuirea microparticulelor polimerice sintetice în produsele cosmetice pentru machiaj, buze și unghii, înainte de sfârșitul perioadei de tranziție“, la opt ani de la intrarea în vigoare a regulamentului, ele vor trebui aibă o etichetă prin care consumatorii vor fi informaţi despre conținutul de microplastice.• ecologic

  Newsletter Ecologic