22.8 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  Sistemul Garanţie-Returnare a fost lansat oficial,
  dar el va funcţiona cu adevărat abia din iulie 2024

  Sursa foto: Facebook/Ministerul Mediului

  Mult aşteptatul Sistem Garanţie-Returnare a fost lansat în data de 30 noiembrie 2023. Pentru pornirea sistemului a fost ales supermarketul La Cocoş-Vitantis, unde cu câteva zile înainte s-au făcut toate pregătirile necesare unei asemenea eveniment. S-au adus câteva sute de doze de aluminiu de la Pepsi, sticle cu vin Rovinex şi bere Azuga, vin şi PET-uri cu Coca Cola, apă plată Bucovina şi bere Neumarkt la aparatele TOMRA montate în interior, chiar la intrarea principală din magazin.

  Toată desfăşurarea de forţe a avut o nuanţă destul de pronunţată de patriotism. Data de lansare a fost stabilită chiar înainte de Ziua Naţională a României, supermarketul ales a fost singurul românesc, apa plată, berea şi vinul au fost şi ele româneşti, iar dacă ar mai fi fost pe piaţă celebrul CICO cu siguranţă că ar fi înlocuit atât doza de Pepsi, cât şi PET-ul de Coca Cola.

  Festivismul a fost şi el pe măsură. Dar, deşi toată lumea se aştepta să îl vadă la lansare pe premierul Marcel Ciolacu, la eveniment a venit preşedintele Senatului, generalul Nicolae Ciucă. Spaţiul alocat desfăşurării acestui eveniment a fost destul de mic, iar numărul şi în special dimensiunile gărzilor de corp care l-au însoţit şi protejat pe generalul Ciucă i-a transformat în eroi pe jurnaliştii care au reuşit să se apropie şi să înregistreze declaraţiile oficialilor. Singurul care a făcut faţă cu brio înghesuielii a fost Tánczos Barna, prezent peste tot şi gata să spună oricărui client sau casier din magazin că el a fost cel care a făcut sistemul pe vremea când era ministru.

  O adevărată cursă a avut loc pe culoarele magazinului pentru a se ajunge la rafturile cu ambalajele inscripţionate cu codul şi sigla SGR. Că în marea înghesuială o parte dintre sticlele cu vin s-au spart, nu a mirat pe nimeni. A urmat apoi, pe aceleaşi culoare, o altă cursă cu obstacole printre brăduleţi de plastic, globuri colorate şi Moşi Crăciuni spre aparatele de colectare, unde aproape fiecare oficial şi-a făcut fotografii băgând în aparate sticlele goale, pregătite în prealabil de organizatori, şi scoţând apoi bonurile inscripţionate cu valoarea garanţiei, 0,50 lei, bonuri care nu au fost schimbate în bani, ci au fost băgate în buzunare ca souvenir.

  După toată această nebunie, care a durat cam două ore, fiecare a plecat liniştit la treburile lui. Iar cei care nu au înţeles absolut nimic din ceea ce s-a întâmplat la supermarketul La Cocoş au fost clienţii magazinului. Abătuţi, tăcuţi şi destul de trişti, majoritatea au ignorat aproape total şirul politicienilor şi puzderia de ziarişti.

  Imediat după evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare au fost trimise două comunicate. Unul de către minister şi altul de administratorul sistemului, compania RetuRO. Mesajele, cu toate că făceau referire la acelaşi eveniment şi la acelaşi sistem, au fost sensibil diferite.

  Ministerul a subliniat că „din data de 30 noiembrie 2023 Sistemul Garanţie-Returnare, cel mai mare proiect național de economie circulară din acest moment, devine obligatoriu pentru toți producătorii și comercianții care pun în vânzare produse în ambalaje SGR“. RetuRO în schimb a clarificat oarecum situaţia, menţionând că „produsele care fac parte din SGR vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului de pe 30 noiembrie, în funcție de stocurile de produse în ambalaje non-SGR existente în piață“, iar „ambalajele non-SGR existente în stocurile producătorilor sau comercianților vor putea fi comercializate până la data de 30 iunie 2024“.

  În concluzie, putem spune că SGR ar putea deveni cu adevărat obligatoriu pentru producători abia din luna iulie a anului viitor. Până atunci mai sunt însă şase luni, iar în acest timp, mai ales într-un an electoral, se pot întâmpla multe, chiar foarte multe.