Planul de acţiune pentru economia circulară promovat de Comisia Europeană în urmă cu trei ani urmărește să asigure faptul că produsele devin mai durabile și mai ușor de reparat și de actualizat. În mod specific, inițiativa privind produsele electronice circulare prevede măsuri de reglementare în temeiul Directivei privind proiectarea ecologică pentru produsele electronice și tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC), cum ar fi telefoanele mobile, tabletele și laptopurile, astfel încât aceste dispozitive să fie proiectate pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic, durabile, reparabile, să poată fi actualizate, întreținute, reutilizate și reciclate.
Ceea ce lipsea însă din această strategie erau unele norme care să vină în ajutorul consumatorilor puşi în situaţia de a alege în cunoştinţă de cauză tipurile de telefoane mobile şi tablete sustenabile. Astfel că în data de 16 iunie 2023 Comisia Europeană a propus noi norme pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri în cunoștință de cauză și sustenabile atunci când achiziționează telefoane mobile și fără fir și tablete, în temeiul actualului Regulament al UE privind etichetarea energetică.
Această nouă propunere coincide cu aprobarea de către Parlamentul European și Consiliu a unor măsuri menite să facă aceste dispozitive mai eficiente din punct de vedere energetic, mai durabile și mai ușor de reparat, în urma unei propuneri a Comisiei din noiembrie 2022, în temeiul Regulamentului UE privind proiectarea ecologică.
În temeiul Regulamentului privind etichetarea energetică propus telefoanele inteligente și tabletele introduse pe piața UE vor trebui să afișeze informații privind eficiența lor energetică, longevitatea bateriei, protecția împotriva prafului și a apei și rezistența la căderi accidentale. Este, de asemenea, prima dată când un produs introdus pe piața UE va trebui să afișeze un punctaj al potențialului de reparare. Acest lucru va ajuta consumatorii din UE să facă alegeri de cumpărare în cunoștință de cauză și mai sustenabile și va încuraja consumul sustenabil.
Cerințele minime pentru telefoanele mobile și fără fir și tabletele introduse pe piața UE sunt: rezistența la căderi accidentale sau la zgârieturi, protecția împotriva prafului și a apei și utilizarea unor baterii suficient de durabile, care ar trebui să reziste la cel puțin 800 de cicluri de încărcare și descărcare, păstrând în același timp cel puțin 80% din capacitatea lor inițială.
Documentul mai stabileşte şi norme privind dezasamblarea și repararea, inclusiv obligația producătorilor de a pune piese de schimb esențiale la dispoziția reparatorilor în termen de 5-10 zile lucrătoare și până la 7 ani de la încetarea vânzărilor modelului de produs pe piața UE. În plus producătorii trebuie să se mai asigure că sistemului de operare al device-urilor poate fi actualizat timp de cel puțin 5 ani după introducerea pe piață a produsului şi să permită accesul nediscriminatoriu al reparatorilor profesioniști la orice software sau firmware necesar pentru înlocuire. Comisia Europeană apreciază astfel că telefoanele mobile și tabletele produse în conformitate cu aceste norme vor permite realizarea unor economii de energie primară de aproape 14 terawați/oră în fiecare an până în 2030, ceea ce reprezintă în prezent o treime din consumul de energie primară al acestor produse. Noile norme vor contribui de asemenea la optimizarea utilizării materiilor prime critice și la facilitarea reciclării acestora.● ecologic