20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Un laborator al APM Bacău monitorizează calitatea aerului
  în Cluj-Napoca

  Sursa foto: Facebook

  Începând din data de 7 septembrie a.c. autolaboratorul pentru monitorizarea calității aerului aflat în dotarea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Bacău va face măsurători în municipiul Cluj-Napoca, alăturându-se astfel echipamentelor existente la Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj, pentru acoperirea unei suprafeţe mai mare de monitorizare a poluanților din zona depozitului de dejecții Transavia Rediu, unde au fost înregistrate depășiri ale concentrației maxim admise, de amoniac și hidrogen sulfurat.

  „Ca urmare a sesizărilor cetățenilor din municipiul Cluj-Napoca privind disconfortul olfactiv, am decis să trimit la Cluj autolaboratorul aflat în dotarea APM Bacău, mai ales că după repetarea evaluării concentrațiilor s-au înregistrat depășiri la amoniac și hidrogen sulfurat. Echipamentul mobil va monitoriza oxizi de azot, oxizi de sulf, monoxid de carbon, compuşi organici volatili, particule PM2,5/PM10, iar cu ajutorul ministatiei meteo pe care o include va putea măsura direcția și viteza vântului, presiunea și temperatura aerului, umiditatea și radiația solară“, a anunţat președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păştinaru.

  La primele determinări efectuate la depozitul de dejecții Transavia Rediu, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor și terenul agricol de lângă ferma vegetală nu au ieșit în evidență depășiri ale concentrației maxim admise pentru probele de scurtă durată la amoniac.

  „Repetându-se evaluarea concentrațiilor de amoniac și hidrogen sulfurat, dar pentru probe medii zilnice, analiza a scos în evidență depășirea concentrației maxim admise pentru amoniac (0,14 mg/mc față de 0,1 mg/mc). În prezent continuă procesul de monitorizare atât la Transavia Rediu, cât și la CMID, iar începând de astăzi vom acoperi o zonă mai largă de monitorizare a poluanților ce pot fi responsabili de prezenţa mirosului, cu ajutorul autolaboratorului“, a subliniat Corina Lupu, directorul Direcției Generale Monitorizare a ANPM.● ecologic

  Newsletter Ecologic