Asociația Prosumatorilor a cerut Guvernului României pe 5 februarie a.c. elaborarea unei ordonanțe de urgență prin care să se precizeze foarte clar că nu va fi introdusă nicio taxă pe autoconsum („taxa pe soare“), întrucât aceasta nu este impusă de directivele europene.
„Taxa pe soare“ se aplică pentru autoconsumul de energie electrică, altfel spus, pentru energia produsă de prosumatori și consumată de către ei. Legislația națională permite acum introducerea acestei taxe pentru mai multe categorii de prosumatori, cum sunt beneficiarii programelor Casa Verde, Electric Up sau RepowerEU, iar din 2026 pentru toate categoriile de prosumatori.
Potrivit unui comunicat al Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE),„introducerea acestei taxe a fost justificată de Guvernul României ca fiind o obligație de transpunere a legislației europene în legislația românească“, cu toate că Directiva RED II precizează că taxarea autoconsumului este opțională pentru fiecare stat membru. Cu toate acestea autoritățile din România au afirmat că nu susțin această taxă, dar că sunt obligați de Uniunea Europeană să o introducă în legislația românească.
Pentru a clarifica această situație Asociația Prosumatorilor a transmis o solicitare către Comisia Europeană: „Răspunsul Comisiei Europene a fost unul clar și fără echivoc: Articolul 21(3) este o clauză de tip «poate», ceea ce înseamnă că transpunerea de către statele membre este opțională. Prin urmare, Comisia nu consideră necompletarea transpunerii acestui tip de prevederi ca o încălcare a Directivei“.
În concluzie, „taxa pe soare“ nu este o măsură impusă la nivelul Uniunii Europene, ci o decizie a politicienilor din România care prin programele de sprijin pentru energie verde pe care le inițiază, cum sunt Casa Verde, Electric Up sau RepowerEU, o bună sursă de venit pe termen lung la bugetul de stat, ceea ce confirmă o veche zicală: „gratis înseamnă scump“.• Matei Dumitru