S-ar putea crede că economia circulară este un concept adresat în special industriei şi mai puţin societăţii în general. O asociaţie condusă de câţiva tineri antreprenori a făcut din circularitate un sistem funcţional de ajutorare a celor care trăiesc în sărăcie, la limita subzistenţei, copii, tineri, bătrâni, oameni care se simt excluşi din societatea în care trăim. Asociaţia se numeşte Eco-Durabil, dar este cunoscută deja sub numele de Be Involved. Vă prezentăm în continuare un interviu cu Cristian Filip, preşedintele organizaţiei.● ecologic

Foto: ecologic
ecologic: Vă rugăm să ne spuneţi cine sunteţi şi de unde a început ajutorarea celor aflaţi la nevoie.
Cristian Filip, preşedintele Asociaţiei Eco-Durabil: Sunt un tânăr antreprenor şi am lucrat în Baia Mare în industria de reciclare a minereurilor şi zăcămintelor minerale. Am revenit din Baia Mare în Bucureşti, am intrat în industria HoReCa şi când am văzut că o parte însemnată a mâncărurilor pe care le preparam rămâneau nevândute şi eram nevoiţi să le aruncăm, am decis să vin în ajutorul celor nevoiaşi rezolvându-le cât de cât una din probleme: hrana.
Apoi în jurul nostru s-au coalizat şi alte restaurante şi împreună am reuşit să ducem în fiecare zi mâncare persoanelor nevoiaşe. Facem acest lucru cu succes de opt luni de zile, perioadă în care am livrat peste 15.000 de pachete cu mâncare – caldă, nu rece – către oameni care trăiesc pe stradă, către centre sociale, case de copii, peste tot unde am putut. De la restaurantul Pescăruş luăm mâncarea la ora 8:30, de la Hanul Berarilor la 10:30, de la alte restaurante din cartierul Militari şi din zona Pieţei Victoriei luăm la alte ore. Noi livrăm mâncare caldă, ciorbă, felul doi, desert, toate ambalate şi sigilate ca acelea livrate la comandă prin curier.
Ducem o parte din pachete şi la centrele sociale pentru că acestea au un departament de intervenţie rapidă şi ştim că astfel mâncarea ajunge mai repede la cei care au nevoie de ea.
ecologic: Care sunt destinatarii dumneavoastră principali, oamenii sărmani sau copiii în special?
Cristian Filip: Destinatarii noştri principali au fost de la bun început oamenii străzii, indiferent de vârstă sau etnie. Scopul nostru iniţial a fost acela de a-i ajuta ducându-le mâncare bună, caldă. În timp am văzut însă că nevoile lor nu se limitează la mâncare, că au nevoie de multe alte lucruri: haine, veselă, mobilier, jucării, cărţi, caiete şi altele.
ecologic: Cum rezolvaţi şi aceste probleme?
Cristian Filip: Am reuşit să creăm un mecanism pentru cei care pot să ne aducă lucruri de care nu mai au nevoie. Toate obiectele intră într-un program de identificare, pentru că vrem să ştim că ajung la cazuri speciale, nu vrem să abuzeze nimeni, trebuie să ne asigurăm că destinatarii au cu adevărat nevoie de aceste produse şi nu le vând ulterior. Din păcate aici am o mare problemă – şi eu personal am păţit-o, nu mai spun de colegii mei – când am dus unui om o porţie de mâncare şi el a vândut-o.
În asociaţie avem aproximativ 24 de voluntari, oameni cu vârste între 22 şi 50 de ani care vin din toate domeniile, antreprenori, medici, IT-işti, avocaţi, preoţi, cântăreţi, ingineri, economişti. Au început să vină şi persoane care locuiesc în zonă şi vor să ajute; noi avem mare nevoie de oameni la sortat, identificat şi transportat.

ecologic: Cum poate demonstra un om că este nevoiaş?
Cristian Filip: În primul rând este bine să fie înregistrat la o fundaţie, o asociaţie sau o direcţie socială. Astfel a parcurs deja nişte etape prin care a demonstrat că este un caz social. Dacă nu este înregistrat nicăieri, mergem noi acolo unde locuieşte, indiferent dacă stă pe stradă sau nu. Astfel vedem ce face, unde stă şi care sunt condiţiile lui de viaţă.
Eu vreau să dezvolt mai departe un alt concept: omul să nu mai primească nimic pe gratis, ci să ştie că pentru a primi un ajutor trebuie să facă şi el ceva. O persoană nevoiaşă cere ceva şi îi dai pentru că este săracă, aşa este cutuma. Dar eu vreau ca lucrurile să funcţioneze altfel: dacă vine o persoană care ne cere ceva, întâi să ne ajute la sortat, la dezinfectat sau la transportat şi apoi va primi produsele pe care şi le doreşte. Eu cred că persoanele acestea trebuie să se implice şi să ofere sau să facă ceva pentru ceilalţi pentru a primi ceva.
De curând am avut cazul unui domn care a venit şi a spus că este un caz social, l-am identificat la Direcţia de Asistenţă Socială Bucureşti. Ne-a spus că are nevoie urgent de un telefon şi de un laptop. Am considerat că telefonul este o necesitate, poate i se face rău şi trebuie să sune la 112. Dar laptopul nu este o necesitate, l-am întrebat ce serviciu a avut, ce ştie să facă şi ne-a spus că este IT-ist şi are un handicap. Aşa că i-am propus şi a fost de acord să reparăm împreună zece laptopuri, dintre care va primi şi el unu.
ecologic: Cum colaboraţi cu Primăria Bucureştiului?
Cristian Filip: Asociaţia Eco-Durabil lucrează din februarie 2021 în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti. Primăria ne ajută cu spaţiul, un lucru foarte important. În plus, ne vor trimite o persoană sau chiar două care să asigure permanenţa, pentru că noi fiind voluntari, avem cu toţii locuri de muncă. După ce ne terminăm serviciul venim aici cu drag, dar nu putem renunţa la joburile noastre. Trebuie să avem o sursă de trai; subliniez că nu suntem angajaţi la asociaţie, suntem voluntari. Deci nu avem salarii, concedii, mâncare plătită de asociaţie sau alte avantaje.
Este adevărat că suntem ceva aparte în piaţă. Pentru a reuşi a fost nevoie de implicarea multor oameni. Spaţiul pe care l-am primit de la primărie era efectiv insalubru, dar împreună cu prietenii de la clubul moto „Wings for Life“ l-am scos la lumină. Aşa am reuşit, prin întrajutorare, altfel nu am fi putut. Ne-am axat pe zona Bucureştiului, dar dacă vom avea şi solicitări din ţară nu vom spune „nu se poate“, pentru că nu este normal şi uman. Consider că omenia nu ar trebui să aibă graniţe, nici teritoriale şi nici de timp.

ecologic: Sunteţi susţinuţi de firme mari, unele din sectorul reciclării. În ce constă sprijinul lor?
Cristian Filip: Deocamdată am încheiat nişte parteneriate de imagine, urmează să facem parteneriate pe anumite proiecte. Mesajul nostru este „unitate pentru umanitate“. Ne-am bucurat că la conferinţa de lansare a fost prezent şi domnul Constantin Damov, preşedintele Green Group. Compania este unul dintre partenerii noştri principali, alături de Kaufland, care este liderul pe retail, şi de mulţi alţii. Multă lume ni s-a alăturat ca să dea o mână de ajutor şi vom avea proiecte în care se va implica fiecare.
Ne trebuie parteneri pentru că proiectele pe care le desfăşurăm au nevoie de menţinerea finanţării, altfel nu le putem duce la capăt. Avem nevoie de mai mulţi voluntari, de exemplu oameni care să ridice mobila veche de la domiciliul donatorilor, să o repare şi să o ducă acolo unde este nevoie de ea. Dacă mobilierul este în stare bună, nu mai trebuie să treacă prin centru, trebuie doar preluat şi transportat la destinatar, dar şi pentru asta avem nevoie de oameni cu maşini care să ne ajute. De asemenea, dorim să facem o campanie stradală împreună cu motocicliştii de la „Wings for Life“ şi vom avea nevoie de parteneri media, de parteneri strategici pentru anumite activităţi.
Noi nu cerem bani, dar avem nevoie de furnizori de motorină şi dacă vrea cineva să se angajeze pentru transport, este mereu binevenit. O firmă poate de exemplu să ne ajute angajând două-trei persoane pe care să le delege la asociaţia noastră şi atunci nu va mai avea teama că nu ştie pe ce dă banii, iar fiecăruia îi va fi clar ce are de făcut. De ce să merg la o firmă să cer bani? Cred că e mult mai bine să le spun partenerilor că ne trebuie un anumit număr de salariaţi, patru dube, o mie de litri de spirt, lac, vopsea şi altele. Asta avem nevoie să primim, nu bani. Cred că este un mecanism simplu, de normalitate, care aduce şi transparenţă pe partea financiară.
Primim multe mesaje prin care ni se oferă mobilier, iar unele piese arată chiar foarte bine, dar uneori nu avem cu ce să le transportăm. Cu obiectele mai mici e mai simplu: am adunat foarte multe jucării într-o stare foarte bună de utilizare, unele ne-au fost aduse de către părinţi, iar altele chiar de copii.
ecologic: Când a fost înfiinţată asociaţia?
Cristian Filip: Am înfiinţat această asociaţie în anul 2007, când eram student; eu sunt preşedintele şi fondatorul. Când am văzut ce se întâmplă în zona de ONG-uri am făcut un pas înapoi şi am intrat în antreprenoriat. Noi nu prea avem treabă cu primăria generală sau cu primăriile de sectoare, dar suntem în permanentă legătură cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, unde este director general Cosmina Simiean Nicolescu, o persoană profesionistă care a răspuns repede iniţiativei noastre pentru că şi ea avea aceeaşi idee legată de economia circulară. Din păcate anul acesta bugetele alocate de primărie au fost drastic reduse şi Direcţia nu ne poate ajuta decât punându-ne la dispoziţie acest spaţiu. Primim ajutor de la diferite firme. Cineva ne-a adus 30 de litri de motorină, un reprezentant al companiei RoStar ne-a adus câteva lăzi cu biscuiţi care expirau peste o lună, altcineva ne-a adus apă plată. Dar cel mai important este faptul că am început să vedem o implicare mai mare a cetăţenilor. Tot mai mulţi oameni ne aduc diferite lucruri care pentru cei strâmtoraţi înseamnă rezolvarea unor nevoi.●
