Dr. Florian Aldea: „HeidelbergCement România nu importă deșeuri și nu lucrează cu furnizorii care importă deșeuri“

Industria cimentului este nu numai un furnizor de materiale de construcții esențial în dezvoltarea României, ci și un actor extrem de important în gestionarea deșeurilor. Despre preocupările pe care le are un mare producător de ciment cu privire la protecția mediului și despre sursa deșeurilor procesate în procesul de producție am vorbit cu dr. Florian Aldea, președintele și directorul general al HeidelbergCement România.

ecologic: De când este prezentă compania HeidelbergCement pe piața din România și ce investiții a făcut în acest timp?

F Aldea high res2
Dr. Florian Aldea, președintele și directorul general al HeidelbergCement România

Dr. Florian Aldea, președintele și directorul general al HeidelbergCement România: HeidelbergCement România este unul dintre cei mai importanți producători de ciment, betoane și agregate de pe piața locală, membru al grupului german HeidelbergCement, și a luat naștere în anul 2015 prin fuziunea Carpatcement, Carpat Beton și Carpat Agregate care au fost înființate între 1998 și 2004 ca parte a investițiilor de peste 550 milioane euro realizate în România de grupul HeidelbergCement.
Dezvoltarea durabilă este cel mai important element al filosofiei companiei, astfel încât acordăm o atenție specială protecției mediului prin investiții constante și substanțiale în tehnologii de vârf cu scopul reducerii emisiilor, precum și prin folosirea deșeurilor drept combustibili alternativi (anvelope uzate, plastic, folii textile, carton, hârtie, deșeuri lemnoase și petroliere). Toate fabricile noastre dețin certificare pentru sistemul de management integrat al calității și protecției mediului, iar cea de la Chișcădaga a fost prima fabrică de ciment din România care a obținut această acreditare.

ecologic: Cum a afectat perioada de pandemie activitatea companiei?

Instalatie WHPG eficientp energetica calruda reziduala electricitate Fieni
Instalația WHPG (care transformă căldura reziduală în electricitate) de la Fabrica de ciment Fieni, judeţul Dâmboviţa

Dr. Florian Aldea: În ciuda unor ani marcați de un grad mare de volatilitate, cu numeroase dificultăți cauzate de pandemia de COVID-19 și nu numai, industria cimentului a avut o evoluție stabilă, în contextul în care industria construcțiilor a putut să-și continue activitatea, rămânând astfel un contribuitor important la bugetul de stat în această perioadă. Domeniul construcțiilor este important pe plan național, noi având nevoie de investiții atât în infrastructură, în dezvoltarea industriilor locale, cât și pe zona segmentului rezidențial. La HeidelbergCement România privim întotdeauna cu un pas înainte și avem cunoștințele necesare pentru a fi flexibili și a trata într-un mod sustenabil orice provocare.

ecologic: Pactul Verde European a venit cu o serie de impuneri referitoare la reducerea emisiilor de CO2. Cum reușiți să îndepliniți aceste obiective?

Instalatie reducere NOx Chiscadaga
Instalația de reducere a NOx – Fabrica de ciment Chișcădaga, judeţul Hunedoara

Dr. Florian Aldea: Dezvoltarea durabilă este cel mai important element al filosofiei noastre. Ne dorim să fim pionieri în ceea ce privește tranziția către o lume mai sustenabilă și echitabilă. De aceea ne-am luat angajamentul de a ne accelera progresul în reducerea emisiilor de CO2, avem foi de parcurs la nivel local cu ținte clare privind măsurile pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Grupul HeidelbergCement a făcut în ultimii ani investiții semnificative în fabricile de ciment pentru a instala tehnologii de desprăfuire și alte măsuri de protecție a mediului înconjurător care ne reduc emisiile mult sub valorile limită legale. Numai în România investițiile recente depășesc 60 milioane euro. Toate fabricile noastre de ciment din România sunt echipate cu sisteme de monitorizare continuă, iar datele sunt verificate periodic de Agențiile de Mediu locale și de Garda Națională de Mediu.

ecologic: Ce investiții pentru protecția mediului a făcut HeidelbergCement în România?

Fieni instalatie cauciucuri uzate
Instalația de transport şi dozare a cauciucurilor uzate de la Fabrica de ciment din Fieni, judeţul Dâmboviţa

Dr. Florian Aldea: Investițiile totale ale HeidelbergCement în România se ridică până în prezent la aproximativ 550 milioane euro, inclusiv costurile de achiziție. Din acestea, peste 60 milioane euro au fost investite în măsuri de protecție a mediului. Cea mai recentă investiție a fost finalizată în luna mai a anului 2021, la fabrica de ciment Chișcădaga. Printr-o investiție de 6,6 milioane euro aici s-au modernizat sistemul de condiționare și cel de desprăfuire a gazelor de ardere la cuptorul de clincher (un nou turn de condiționare a gazelor, înlocuirea cu filtre cu saci a celor două electrofiltre ce asigură desprăfuirea gazelor de la cuptorul de clincher), care au un impact pozitiv asupra mediului. De asemenea, a fost înlocuit sistemul de monitorizare continuă la coșurile cuptorului de clincher. Prin înlocuirea electrofiltrelor, emisiile de praf au fost reduse de la 9,59 mg/Nm3 (2020) la 1,42 mg/Nm3 (2021), sub limita legală, care este de 30 mg/Nm3.

ecologic: De unde provin deșeurile pe care le utilizați și ce tipuri procesați prin coincinerare?

Instalatie cauciucuri uzate Fieni detaliu
Instalația de transport şi dozare a cauciucurilor uzate de la Fabrica de ciment Fieni, judeţul Dâmboviţa

Dr. Florian Aldea: Combustibilii alternativi care pot fi utilizați pentru alimentarea cuptoarelor de ciment sunt de exemplu fracțiile reziduale prelucrate în mod specific, cum ar fi RDF (combustibil derivat din deșeuri) de la stațiile de sortare sau deșeurile din industrie ori comerciale care nu mai pot fi reciclate, dar și cantități mari de biomasă sau anvelope uzate.
Materialele care pot fi utilizate drept combustibili alternativi sunt incluse în autorizația integrată de mediu a fiecărei fabrici de ciment. În prezent, în România folosim trei mari categorii de combustibili alternativi: anvelope uzate și cauciuc, RDF și nămol petrolier. Folosim doar combustibili alternativi din România și avem o strategie clară de aprovizionare pentru a dezvolta soluții locale de gestionare a deșeurilor. În România, HeidelbergCement nu importă deșeuri pentru coprocesare și nu lucrează cu furnizorii care importă deșeuri. Contractele noastre de achiziție a combustibililor alternativi conțin o clauză care obligă furnizorii să utilizeze numai deșeurile generate în România. În plus, facem vizite în mod regulat la furnizorii locali de combustibili alternativi și chiar „audituri de secundă-parte“, care să ne valideze gradul lor de conformare.
În ultimii 18 ani, prin folosirea combustibililor alternativi în fabricile noastre de ciment am salvat o mare cantitate de combustibili tradiționali fosili neregenerabili (cărbune) care ar asigura funcționarea unei fabrici de ciment timp de cinci ani și jumătate. Am redus emisiile globale de gaze cu efect de seră cu cantitatea absorbită anual de o suprafață de 13.000 hectare pădure de conifere și am valorificat în procesul de coprocesare peste 400.000 tone anvelope și cauciucuri.

ecologic: Cum apreciaţi atenţia din ce în ce mai mare a cetăţenilor şi a autorităţilor faţă de impactul pe care îl are industria cimentului asupra mediului?

modernizare conditionare si desprafuire cuptorul clincher Chiscadaga
Modernizare – turn condiţionare – cuptor clincher – Fabrica de ciment Chișcădaga, judeţul Hunedoara

Dr. Florian Aldea: În ultimii ani preocuparea tot mai mare a românilor față de problemele de mediu s-a tradus și în anumite îngrijorări cu privire la industria cimentului și impactul acesteia asupra mediului înconjurător. Interesul față de subiect ne bucură, este ceva ce și noi împărtășim. Legat de întrebările pe care le primim constant, suntem întotdeauna transparenți, deschiși să răspundem și să clarificăm orice nelămurire.

ecologic: Din datele pe care le aveţi aţi constatat o modificare a stării de sănătate a populaţiei care locuieşte în apropierea fabricilor HeidelbergCement? Există statistici oficiale în acest sens?

Dr. Florian Aldea: Nu există nicio statistică sau raportare în acest sens. Suntem permanent în dialog cu toate comunitățile în care activăm, angajații noștri și familiile lor fac parte din aceste comunități, iar siguranța și sănătatea oamenilor sunt prioritare pentru noi.
În zonele de procesare a combustibililor alternativi din fabricile noastre efectuăm regulat analize privind impactul asupra sănătății angajaților noștri și a comunităților locale. Acestea sunt efectuate atât cu ajutorul instituțiilor locale abilitate (DSP), cât și cu clinici medicale acreditate. Pot să vă spun că nu au fost înregistrate depășiri ale valorilor normale ale markerilor analizați.

ecologic: Cum sunt monitorizate emisiile și cum se fac verificările?

Modernizare Chiscadaga Electrofiltre
Modernizare sistem desprăfuire – filtru saci – Fabrica de ciment Chișcădaga, judeţul Hunedoara

Dr. Florian Aldea: În conformitate cu legislația în vigoare și cu prevederile din autorizațiile integrate de mediu deținute de toate fabricile noastre de ciment, HeidelbergCement România trebuie să efectueze monitorizarea continuă a emisiilor. Emisiile generate de fabrici sunt măsurate cu ajutorul unor sisteme de monitorizare continuă, certificate și omologate. Aceste sisteme au fost montate, sunt verificate și întreținute de către o societate specializată, care deține toate acreditările cerute de legislația în vigoare. Societatea noastră nu are acces și nu poate interveni în operarea acestor sisteme de monitorizare continuă. Mai mult decât atât, trimitem în mod regulat rapoarte către agențiile locale de mediu (frecvența este stabilită în conformitate cu prevederile autorizației integrate de mediu aferente fiecărei fabrici) cu privire la emisiile măsurate de aceste sisteme. Calitatea sistemelor de monitorizare continuă este asigurată și validată de procedura QAL2 (Al Doilea Nivel de Asigurare a Calității), care se efectuează de către un organism terț, acreditat.
De asemenea, în fiecare an se efectuează controale suplimentare inopinate din partea instituțiilor autorizate, atât a celor locale, cât și a celor centrale (Agenția locală de Mediu și Garda Națională de Mediu). În plus, se efectuează anual monitorizarea emisiilor de dioxine, furani și metale grele, monitorizare realizată de un laborator acreditat RENAR (Organismul Național de Acreditare). Frecvența cu care se fac aceste monitorizări este prevăzută în autorizațiile integrate de mediu aferente fiecărei fabrici de ciment.

ecologic: Nu numai cetăţenii dar şi autorităţile sunt preocupate de impactul industriei asupra mediului. Cum comentaţi?

Dr. Florian Aldea: Preocupările cu privire la siguranța și protecția mediului sunt firești și ne bucură. Sunt un semn că românii sunt deschiși și dispuși să ia măsuri concrete pentru un viitor sustenabil. Referitor la activitatea noastră, așa cum am menționat mai devreme, suntem 100% transparenți și gata să răspundem oricăror îngrijorări.
Dincolo de prevederile legale, în conformitate cu angajamentul privind sustenabilitatea, ne-am asumat întotdeauna în mod deschis responsabilitatea față de impactul asupra mediului generat în comunitățile locale, acolo unde sunt fabricile de ciment. Căutăm în mod permanent moduri de a îmbunătăți și de a reduce cât mai mult impactul asupra mediului. Publicăm anual pe site-ul web și în rapoartele de sustenabilitate valorile indicatorilor privind impactul asupra mediului.• ecologic

Newsletter Ecologic

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Comisia Europeană solicită Românei să asigure protecția habitatelor și a speciilor

Comisia Europeană a decis pe 3 octombrie a.c. să trimită un aviz motivat României pentru transpunerea incompletă a...

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin acord, acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.

Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitați orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații pe browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlează-ți aici serviciile personale de cookie-uri.

Aceste cookie-uri ne permit să numărăm vizitele și sursele de trafic, astfel încât să putem măsura și îmbunătăți performanțele site-ului nostru.

  • _ga
  • _gat
  • _gid

Decline all Services
Accept all Services