Concursul organizat în cadrul proiectului aniversar „Creator de inspiraţie“ a ajuns la final, iar echipa ENVIRON l-a desemnat pe cel de-al cincisprezecelea creator care se alătură galeriei de oameni de succes care împărtăşesc aceeaşi dragoste faţă de muncă, ţară şi natură. Câştigătorul şedinţei foto ales din cei peste 60 de participanţi la competiţie este Alina Tofan, actriţă şi eco-performer din Bucureşti, care ne-a impresionat prin sinceritatea răspunsurilor. Le vom reda mai jos, ca să le folosească cititorilor drept inspiraţie, pentru că despre asta este vorba de fapt în proiectul „Creator de inspiraţie“: fiecare dintre noi, în orice moment al vieţii, creează ceva. De ce să nu fie inspiraţie şi pentru cei din jur?•
ENVIRON: Care este primul lucru care îţi trece prin minte când auzi cuvântul reciclare?
Alina Tofan, actriţă şi eco-performer: Alchimie! Transformare, prelungirea vieţii, comunitate, economie circulară, soluţii prin care găsim împreună noi întrebuinţări sau noi forme de a transforma ceva. Cred că reciclarea făcută la scară largă ar însemna că suntem societăţi de oameni conştienţi şi responsabili, că înţelegem valoarea resurselor pe care le luăm din natură şi le transformăm după bunul plac. Înţelegând asta, am acţiona oferind tuturor obiectelor, chiar şi PET-urilor, o mai mare valoare, pentru că în funcţie de relaţia pe care o avem cu obiectele din jur se determină calitatea vieţii noastre şi tot ce va urma pe Pământ.
ENVIRON: Care crezi că este cea mai mare ameninţare la adresa mediului înconjurător?
Alina Tofan: Criza climatică este de fapt criza relaţiei pe care o avem cu noi înşine. Aceasta este cea mai mare ameninţare: pierderea valorii a ceea ce poate însemna comunitatea. Lipsa dorinţei de a fi împreună. Însingurarea şi exploatarea naturii ca fiind un bun lipsit de valoare.
ENVIRON: Care crezi că este cel mai uşor lucru pe care îl poţi face pentru natură?
Alina Tofan: Să te porţi aşa cum îţi doreşti să se poarte ceilalţi cu tine.
ENVIRON: Ce crezi că faci mai bine decât alţii? Care este cheia succesului în cazul tău?
Alina Tofan: Mă autoeduc continuu, învăţ, citesc mereu şi mereu lucruri noi despre lume, despre economie, despre cum să gândim şi să trăim mai bine cu toţii. Marele meu noroc cred că e că mi-am dat seama mai rapid decât alţii că nimic nu îmi aparţine, că pentru fiecare lucru şi pentru fiecare experienţă trebuie să fiu recunoscătoare. Am înţeles că visele se transformă în realitate câtă vreme sunt lucruri care contează, nu care mă validează într-o competiţie nebună. Succesul meu e că îmi trăiesc viaţa şi cariera aşa cum îmi doresc, cum visez şi cum cred că pot contribui la un viitor mai blând.
ENVIRON: Ce laşi bun în urma ta prin munca pe care o faci?Alina Tofan: De trei ani introduc – şi se pare că începe să îşi găsească loc – conceptul de ecoperformance pe scena culturală românească. Prin ce lucrez cu Plastic Art Performance Collective (unde sunt cofondatoare) las în urmă un îndemn şi poate bazele unui viitor în care să ne întoarcem la noi, implicit la natură, dar cu perspective şi direcţii către un viitor abundent, în care tehnologia să servească naturii. Las în urmă emoţii care se nasc din lucruri subtile, curajul de a fi art performer şi de a lucra conceptual într-o societate nu foarte pregătită să decodifice acest limbaj. Poate mai las în urmă şi un exemplu de a-ţi urma visele: dacă nu le-am găsit un loc în societate, am început să le construiesc unul, să fac să existe viitorul pe care mi l-am dorit şi nu l-am găsit. Las în urmă – sper – curaj şi inspiraţie în intuiţie şi în viitor, în lucrurile care ne mişcă cu adevărat, în armonie. Mai las poate volumul dat mai tare unor voci care au fost şi încă sunt vulnerabile, de adulţi, copii şi adolescenţi ale căror poveşti parcă nu vrem să le auzim. Am încercat şi continui să fac cu fiecare ocazie, prin ateliere şi proiecte care să se adreseze tuturor, să reduc din inechitatea socială şi să susţin visele celor cu care am lucrat şi lucrez, să îi ajut să fie mai mult auziţi şi susţinuţi, să am încredere în ei.•
„Creator de inspiraţie“ spune poveştile a 15 profesionişti din domenii total diferite care au ales să facă din România (oameni şi natură) o sursă de inspiraţie pentru munca lor de zi cu zi. Printr-o serie de videointerviuri proiectul surprinde valorile comune ale oamenilor de succes din ţara noastră, creatori de lucruri sau experienţe autentice şi durabile: de la case şi mâncăruri cu bun gust, haine, meşteşuguri populare sau cadouri până la informare, artă, performanţă sportivă, educaţie, ajutor, stare de bine sau schimbare. „Creator de inspiraţie“ este despre oameni cu meserii, experienţe şi preocupări diferite pe care îi uneşte acelaşi fir roşu: dragostea pentru ceea ce fac, dragostea pentru oameni şi pentru natură. Videointerviurile şi întreaga poveste „Creator de inspiraţie“ pot fi vizionate pe www.creatordeinspiratie.ro.