23.4 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  GreenPoint Management a returnat producătorilor suma obţinută ca profit în 2019

  Preluarea de responsabilităţi în domeniul gestionării deşeurilor de ambalaje din România este acum un sector în care activează nu mai puţin de 13 organizaţii colective. Una dintre cele mai importante este GreenPoint Management, o companie care a decis să returneze producătorilor suma obţinută ca profit anul trecut. Despre acest subiect şi despre problemele cu care se confruntă organizaţiile din domeniu am vorbit cu Geanin Şerban, directorul general al societăţii.● ecologic

  ecologic: Cum a fost anul 2020 pentru GreenPoint Management?

  Geanin Şerban, directorul general al organizaţiei GreenPoint Management: Anul 2020 a venit cu mari încercări, ca urmare a situaţiei generate de pandemie. Au fost numeroase evenimente care ne-au pus la încercare atât pe noi ca manageri, cât şi sistemele construite în companiile pe care le conducem.

  În cadrul grupului avem o structură complementară a companiilor şi a domeniilor de activitate; astfel am fost capabili să preluăm mai uşor decât alţii acest şoc. De asemenea, o mare parte din businessul nostru reprezintă prin natura sa o componentă-cheie pentru funcţionarea în parametri de normalitate a societăţii. Salubrizarea şi gestionarea deşeurilor sunt servicii care nu pot fi puse pe pauză şi tocmai de aceea echipa noastră a menţinut ritmul pe care l-a avut şi în trecut în ceea ce priveşte semnarea protocoalelor cu Unităţile Administrativ-Teritoriale şi cu Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară. Suntem în continuare foarte implicaţi în discuţii cu privire la modul corect de stabilire a preţurilor şi ne propunem să dezvoltăm metode concrete de eficientizare a sistemului.

  intgp187 2

  Am ţinut cont de faptul că organizaţiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului sunt constituite sub formă de companii „not-for-profit“ şi împreună cu acţionarii noştri am decis ca din profitul înregistrat în 2019 să direcţionăm o treime către proiecte de CSR şi două treimi către producătorii cu care colaborăm. Am luat această hotărâre fiindcă întotdeauna am considerat că noi nu suntem decât cei care gestionează cât mai eficient banii pe care producătorii îi infuzează în sistemul naţional de gestionare a deşeurilor. În plus, neam dorit ca astfel să sprijinim şi noi, după puterile noastre, eforturile tuturor pentru restabilirea nivelului optim de funcţionare a economiei.

  GreenPoint Management a perseverat şi a lansat la mijlocul anului în curs al doilea raport de sustenabilitate, o raportare non-financiară prin care vrem să facem cunoscută direcţia pe care o abordăm în tot ceea ce înseamnă responsabilitatea socială asumată în cadrul companiei. Suntem singurul OIREP care face o astfel de raportare, ceea ce reprezintă în opinia noastră o dovadă de transparenţă şi de maturitate. Am făcut acest lucru fiindcă vrem să arătăm întregii societăţi ceea ce suntem: o companie responsabilă, formată din profesionişti, care oferă clienţilor săi cele mai bune servicii din piaţa gestionării deşeurilor de ambalaje.

  ecologic: Care este cea mai mare problemă cu care vă confruntaţi în prezent?

  Geanin Şerban: Nu cred că putem vorbi de o singură problemă mare, fiindcă provocările actuale sunt unele extrem de complexe. De multe ori suntem puşi în situaţii în care trebuie să rezolvăm o serie de probleme care se interconectează şi care cumulate pot avea efecte grave. Impredictibilitatea cadrului legislativ, modul în care se face gestionarea deşeurilor, implementarea sistemelor de colectare selectivă, reciclarea ambalajelor şi gropile neconforme sunt doar câteva dintre aceste probleme.

  Credem că în anii imediat următori România trebuie să îşi asume crearea unui nou cadru legislativ, iar sistemele care s-au dovedit funcţionale să fie consultate de autorităţi astfel încât să poată fi dezvoltate reglementările de care avem neapărată nevoie. Nu trebuie să reinventăm noi roata, fiindcă în alte ţări există sisteme, programe de finanţare şi specialişti care au rezolvat de mult timp problemele acestea. La noi putem observa dorinţa de schimbare, dar pentru a avea un sistem de preluare de responsabilităţi cu adevărat eficient trebuie ca toţi actorii să fie aşezaţi la aceeaşi masă pentru a adapta soluţii din alte ţări la particularităţile României.

  ecologic: Cum vă poziţionaţi în acest proces de schimbare?

  Geanin Şerban: GreenPoint Management este o companie implicată activ în procesele de dezbatere a problematicii deşeurilor de ambalaje atât la nivelul forurilor legislative, cât şi în cadrul discuţiilor cu asociaţiile diferitelor industrii din România.

  Dincolo de importanţa dezvoltării de sisteme funcţionale la nivelul industriilor, noi considerăm că rolul în societate al entităţilor private şi al instituţiilor publice este să furnizeze generaţiilor viitoare educaţia şi instrumentele necesare astfel încât ele să poată gestiona situaţia climatului socio-economic în forma pe care acesta o va avea în următoarele decenii.

  ecologic: Cum arată viitorul pentru GreenPoint Management?

  Geanin Şerban: În contextul dezvoltării rapide la nivel global, viitorul vine cu o serie de provocări în domeniile de mediu, economice şi sociale cu care comunităţile – din care facem cu toţii parte – vor trebui să se confrunte.

  GreenPoint Management îşi propune să rămână un reper de expertiză şi responsabilitate în industria deşeurilor de ambalaje. Vom continua să susţinem tranziţia spre economia circulară şi de aceea împreună cu partenerii noştri am început dezvoltarea unor proiecte care se aliniază acestui trend european.●

  Newsletter Ecologic

  </