1.2 C
Bucharest
Sunday, December 10, 2023
Mai mult

  Pactul Ecologic European poate aduce României un avânt de dezvoltare pe mai multe planuri

  Comisia Europeană a prezentat pe 11 decembrie 2019 Pactul Ecologic European – o foaie de parcurs menită să asigure durabilitatea economiei Uniunii prin transformarea provocărilor legate de climă şi mediu în oportunităţi pentru toate domeniile de politică şi prin garantarea unei tranziţii care să fie echitabilă pentru toţi şi favorabilă incluziunii tuturor statelor membre. Pentru a afla cum va influenţa acest pact societatea românească am adresat câteva întrebări secretarului de stat din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Iulian Stana.● ecologic

  ecologic: Ce este Pactul Ecologic European, numit şi Green Deal? Este un angajament, o dorinţă sau un plan de acţiune?

  Iulian Stana, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Green Deal este un angajament al Uniunii Europene pentru a aborda provocările legate de mediul înconjurător şi climă. Cu toţii am observat aspectele legate de încălzirea atmosferei, poluarea tot mai mare din oraşe şi schimbările de climă tot mai evidente la nivelul ţării noastre. Trebuie să fim conştienţi că toate acestea ne vor schimba substanţial viaţa în anii ce vor urma. Green Deal îşi propune să răspundă acestor provocări şi reprezintă noua strategie a Uniunii Europene privind dezvoltarea economică ce va stabili linia de orientare a diverselor politici la nivel european pentru următorii ani.

  În cadrul Pactului Ecologic vor fi puse în discuţie o serie de acte normative legislative şi alte acte non-legislative care vor viza mai multe domenii, în special mediul şi schimbările climatice, energia, industria, agricultura. Avem şi digitalizarea pentru că se doreşte să mergem cât mai mult în această direcţie, dar şi sectorul financiar. Scopul strategiei promovate prin Pactul Ecologic European este de a transforma Uniunea Europeană într-o societate echitabilă şi prosperă, cu o economie modernă, competitivă şi eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. Obiectivul principal este acela de neutralitate climatică până în anul 2050, adică zero emisii de gaze cu efect de seră în mediul înconjurător.

  ecologic: Credeţi că va fi posibil?

  Iulian Stana: Sincer, eu cred că este posibil, dar mai avem nevoie de cel puţin 15 de ani ca să atingem acest obiectiv.

  ecologic: Sunt ţări care se împotrivesc Pactului Ecologic?

  Iulian Stana: În momentul de faţă Polonia se împotriveşte pentru că această ţară foloseşte în mixul energetic 80% cărbune şi renunţarea la cărbune i-ar ridica o mare problemă. Dar cred că şi Polonia are în vedere modificarea mixului energetic şi introducerea de energie regenerabilă, doar că e posibil să aibă nevoie de un termen mai lung de conformare; probabil nu discutăm de anul 2050, ci vorbim de o perioadă de peste 30-40 de ani. Este de remarcat că această ţară va primi şi cea mai mare alocare financiară la nivelul Uniunii Europene pentru a face tranziţia către o economie sustenabilă şi durabilă, către neutralitate climatică.

  ecologic: Ce va înseamnă Green Deal pentru cetăţenii din România şi pentru mediul înconjurător din ţara noastră?

  Iulian Stana: Pentru România va însemna posibilitatea de a proteja, conserva şi consolida capitalul natural românesc. Cu toţii ştim cât de frumoasă este ţara noastră şi că avem toate formele de relief, dar încă nu ştim să ne protejăm mediul. Nu ştim cum să practicăm un turism durabil, nu ştim să folosim într-un mod sustenabil resursele pe care le avem. Eu consider că Pactul Ecologic va reprezenta o şansă foarte mare pentru că vom putea proteja cetăţenii de efectele schimbărilor climatice, un lucru foarte important. Pactul ne va da un avânt puternic şi pentru conservarea biodiversităţii, dar şi în rezolvarea unei mari probleme pentru care avem şi infringement în momentul de faţă, şi anume stoparea tăierilor ilegale. Pădurea ne oferă multe servicii şi are foarte multe funcţii, dintre care una esenţială este absorbţia dioxidului de carbon. Comisia Europeană pune foarte mare accent pe diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

  is3

  Trebuie subliniat un lucru. România are în momentul de faţă aproximativ 500.000 hectare de pădure care nu sunt în administrarea nimănui. Ceea ce este o mare problemă, pentru că nimeni nu le păzeşte. Şi astfel este foarte uşor să vină cineva să taie un copac sau o jumătate de hectar din pădure, bineînţeles şi cu complicitatea altor factori. Aici este problema. Este interesant că în acest an preţul lemnului în ţările din apropierea României a început să scadă şi am ajuns să importăm lemn. Ceea ce pentru Ministerul Mediului, dacă discutăm despre conservarea biodiversităţii şi a pădurii, este binevenit. Însă din punctul de vedere al managementului Romsilva acest lucru reprezintă oarecum o problemă, pentru că resursele financiare scad din cauza importurilor.

  is2
  Sursa foto: Uniunea Europeană

  ecologic: Ce înseamnă Green Deal pentru economie şi industrie?

  Iulian Stana: În momentul de faţă pentru economie este destul de complicat, deoarece această strategie nouă a Uniunii Europene înseamnă alocarea unor resurse financiare foarte mari. Suntem conştienţi că acestea trebuie analizate dintr-un punct de vedere trans-sectorial, pe mai multe paliere. Nu putem vorbi doar despre mediu, discutăm despre toate marile segmente pe care le implică Green Deal. Atingerea obiectivelor propuse prin acest Pact Ecologic va duce la schimbări substanţiale în mai multe sectoare. Vom avea modificări radicale ale mixului energetic, ale investiţiilor viitoare, vor exista modificări în reconversia şi economia socială. Deci va trebui să fim foarte atenţi şi la ceea ce înseamnă economia la nivel social în România, pentru că investiţiile care vor avea loc prin Pactul Ecologic vor însemna retehnologizare în foarte multe industrii şi va trebui ca oamenii să fie recalificaţi pentru noile posibilităţi economice pe care le va avea ţara noastră.

  ecologic: Se discută despre folosirea gazului metan în locul cărbunelui. Pentru România ar fi o oportunitate de dezvoltare?

  Iulian Stana: România mai are gaz, are resurse de gaz în Marea Neagră, dar nu aş putea să vă spun acum ce cantităţi de zăcământ mai sunt. Suntem conştienţi de un lucru foarte important, şi anume că aceste zăcăminte trebuie să fie valorificate foarte repede pentru că orizontul de timp legat de utilizarea lor riscă să fie redus substanţial având în vedere noile politici europene. Este necesar ca pe viitor reţelele de transport şi distribuţie a gazului să fie adaptate la tehnologii care vor permite injecţia de hidrogen sau de gaze din surse regenerabile. De asemenea, trebuie să fim foarte atenţi că gazul este considerat de Uniunea Europeană drept un element de tranziţie şi va trebui să mergem foarte mult pe decarbonizarea acestui gaz.

  is4

  ecologic: Cât va dura această perioadă de tranziţie?

  Iulian Stana: Nu ştim exact cât va dura această tranziţie pentru că va depinde de fiecare ţară în parte. Fiecare stat membru va trebui să îşi facă o analiză clară a tot ceea ce înseamnă sectorul energetic şi posibilităţile din momentul actual. În mixul energetic al României cărbunele nu are o pondere atât de mare şi poate fi înlocuit cu gaz, dar ar trebui să fim conştienţi că în zona Mării Negre avem posibilitatea de a produce foarte multă energie eoliană, ceea ce ne-ar oferi un avânt foarte mare în producerea de energie din resurse regenerabile. Este adevărat că avem nevoie de investitori, dar cred că şi Statul poate să îşi traseze nişte direcţii de investiţii.

  ecologic: Ce ajutor primeşte România în această perioadă?

  Iulian Stana: În cadrul Mecanismului de Tranziţie Justă România are aprobată o sumă de 757 milioane euro, cu posibilitatea de a merge până la trei miliarde euro, ceea ce este foarte bine pentru noi. Uniunea Europeană ne pune la dispoziţie aceşti bani, însă noi va trebui să găsim modalităţile pentru a-i accesa.

  ecologic: Ce va însemna pentru agricultură Pactul Ecologic?

  Iulian Stana: Când va începe implementarea pactului în acest sector vom avea probabil o serie de probleme legate de creşterea preţurilor la unele produse, la alimentele obţinute într-un mediu mult mai sănătos, chiar ecologic. Iar toate aceste costuri vor fi probabil resimţite cumva de consumatori. Intenţia Uniunii Europene este de a trece de la fermele mari la fermele mici, de casă, unde să se producă alimente mult mai sănătoase.

  În privinţa substanţelor folosite în agricultură, România va trebui să aibă o abordare corectă, pentru că în momentul de faţă sunt folosite tot felul de substanţe pentru combaterea dăunătorilor. Treptat, trebuie să găsim soluţii mai prietenoase cu mediul înconjurător.

  is5

  ecologic: Ce ne puteţi spune despre zona de deşeuri? S-a discutat despre renunţarea la sistemul de incinerare?

  Iulian Stana: Să ştiţi că noua direcţie a Uniunii Europene este către o economie circulară. Astfel, nu mai discutăm despre incinerare, ci discutăm despre reciclare, iar restul de deşeuri trebuie să fie foarte mic.

  Arderea deşeurilor nu mai este o soluţie fiindcă pe de o parte avem nevoie de materie primă şi pe de altă parte în procesul de ardere sunt eliberate gaze care sunt cauza multor probleme de poluare a mediului. Acest aspect nu este specificat doar în Green Deal. Şi în cadrul strategiei de gestionare a deşeurilor a Ministerului Mediului există acest concept de economie circulară. Din păcate lipsa infrastructurii de reciclare este evidentă, ca şi situaţia salubriştilor, care nu fac colectarea deşeurilor pe mai multe fracţii, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, nu vom avea cum să facem colectare selectivă şi reciclare. Este clar că acesta va fi viitorul: nu se va mai discuta despre arderea sau de îngroparea deşeurilor, ci doar despre economia circulară. Cred că Pactul Ecologic European nu este un lucru rău pentru România din niciun punct de vedere. Dimpotrivă, el ne dă un avânt în stoparea degradării ţării noastre pe toate planurile. Pentru mine, biolog ca formare şi ecolog, acest lucru este foarte important. Trebuie să se înţeleagă că atât societatea civilă cât şi cetăţenii au o responsabilitate pentru viitorul copiilor noştri.●

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  Cazul de la Târgșoru Vechi modifică legi și duce la o uriașă criză a gunoaielor în Prahova

  Incidentul din județul Prahova unde comisarii Gărzii Naționale de Mediu au descoperit o rețea de „oameni de afaceri“ care...

  Mai multe articole