În anul 2021 Comisia Europeană a introdus Taxa pe plastic, numită Contribuția Națională pentru Plastic, prescurtat NPC (National Plastic Contribution), o măsură care nu a apărut atât din raţiuni de protecţie a mediului, ci din necesitatea acoperirii deficitului lăsat în bugetul Uniunii Europene de Brexit, de cheltuielile post pandemie şi de cele de susţinere a Ucrainei în războiul cu Rusia.
Comisia Europeană a insistat asupra faptului că NPC este o contribuţie şi nu o taxă, pentru că UE nu poate percepe taxe. Oricum s-ar numi ea, în 2022, Comisia Europeană estima că NPC va aduce la bugetul UE în perioada 2021-2027 nu mai puţin de 750 miliarde euro.
La începutul anului 2021, ministrul Mediului, Mircea Fechet, declara că „în mod sigur taxa nu va fi plătită din bugetul de stat aşa cum se procedează în alte ţări europene. Calculele spun că România va plăti în 2021 pentru taxa pe plasticul nereciclat între 100 şi 300 milioane euro şi toată lumea se întreabă cine va plăti aceşti bani. Eu pot să vă spun că asta depinde de oficialităţi şi de operatorii din industrie. (…) Presiunea pe bugetul naţional este imensă acum în perioada COVID, şi de aceea ministerul nu poate suporta această taxă. Vor trebui luate decizii radicale, iar Legea privind sistemul garanţie-depozit este doar prima dintre acestea“.
Cu toate acestea, din 2021 şi până acum, în 2024, contribuţia NPC a fost plătită an de an de Ministerul Finanţelor din bugetul de stat pe baza raportărilor făcute de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Conform Regulamentului UE nr. 2021/770, calculul sumei anuale se realizează pe baza unor previziuni privind cantitățile de deșeuri de ambalaje din plastic nereciclate şi a regularizărilor dintre sumele previzionate și sumele reale raportate în anii precedenţi.
Despre cât avea de plătit România s-a vorbit destul de mult. Mircea Fechet estima pentru 2021 o contribuţie anuală de 100 milioane – 300 milioane euro, în timp ce alţii vorbeau chiar de miliarde de euro. De atunci se pare că nimeni nu prea a mai fost interesat de valoarea acestei taxe, cu excepţia Ministerului Finanţelor care a făcut aceste plăţi.
Vă prezentăm în premieră câteva date referitoare la cantitatea de deşeuri de ambalaje din plastic nereciclat raportată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi valoarea Contribuției Naționale pentru Plastic plătită de România în anii 2021-2024, menţionând că aceste date ne-au fost furnizate de Ministerul Finanţelor.
Din tabelul pe care vi-l prezentăm în continuare reiese o creştere apreciabilă a cantităţilor de deşeuri de ambalaje din plastic în anul 2024, situaţie de neînţeles în condiţiile în care în acest an a fost pornit Sistemul Garanţie-Returnare, un obiectiv pe care autorităţile de mediu îl prezintă ca fiind soluţia minune pentru rezolvarea problemei deşeurilor de ambalaje.● ecologic