0.2 C
Bucharest
Thursday, November 30, 2023
Mai mult

  Un moment periculos

  Executivul a reglementat în sfârșit Sistemul de Garanție-Returnare (SGR). A fost nevoie de zeci de consultări cu producătorii și de ample prezentări de modele de bune practici din alte țări pentru ca în final actul legislativ adoptat să ne lase pe toți cu gura căscată. Pe scurt: statul și-a alocat 20% din acțiunile societății private de administrare, ceea ce va face din SGR-ul românesc ceva de neînțeles la nivel european.
  Disprețul arătat astfel de guvern producătorilor poate fi un precedent ce va permite statului acapararea întregului sistem de preluare de responsabilitate, atât în domeniul deșeurilor de ambalaje, cât și în cel al deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Este de notorietate dorința Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) de a prelua controlul asupra acestui domeniu, dar până acum așa-numita „bancă a Ministerului Mediului“ nu a avut pârghiile necesare.
  Anul 2021 este cel în care organizațiile de transfer de responsabilitate (OTR) din domeniul DEEE au fost pentru prima dată vizitate de echipele de control ale AFM, anul când a apărut HG privind SGR și când s-au finalizat unele controale la organizațiile din domeniul ambalajelor (OIREP). La toate acestea se pot adăuga scandalurile din presă care au vizat discreditarea sistemului de preluare de responsabilități.
  Modalitatea prin care statul va prelua controlul acestui instrument economic va fi crearea a două organizații de tip „clearinghouse“, una în domeniul ambalajelor și alta în cel al DEEE. Iar justificarea va fi aceeași ca la SGR: neînțelegerile dintre parteneri. Din acel moment toate contractele pe care OIREP-urile le încheiau cu colectorii, primăriile și reciclatorii vor fi înlocuite cu raportările într-un sistem electronic al AFM, instituție care va decide unde se vor duce contribuțiile producătorilor.
  Sunt aproximativ 200 milioane euro la ambalaje și 50 milioane euro la DEEE anual, bani care vor ajunge în mare parte la primării, SMID-uri și ADI-uri, ceea ce va fi un dezastru. Corupția, nepăsarea și incompetența vor distruge și singurul instrument economic european care mai funcționa în România și anume Responsabilitatea Extinsă a Producătorilor.

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Publicitate

  Cele mai recente știri

  Genesis Biopartner – o abordare sustenabilă pentru reciclarea deșeurilor biodegradabile și producerea biogazului

  În epoca noastră, dezvoltarea durabilă a devenit o prioritate pentru a asigura un viitor verde și prosper pentru generațiile...

  Publicitate

  Mai multe articole