0.2 C
Bucharest
Thursday, November 30, 2023
Mai mult

  Vinovăţie şi adaptare

  Toţi marii lideri ai lumii, toate marile companii, producătorii de ciment, de oţel, de automobile, de bunuri de tot felul au intrat într-un proces accelerat de înverzire. Politicienii nu mai sunt de centru, de dreapta sau de stânga, toţi şi-au descoperit peste noapte veleităţile de activişti ecologişti. Toţi cei care în urmă cu doar câţiva ani intrau în rândul marilor poluatori sunt acum campioni ai protecţiei mediului, ai sustenabilităţii şi ai economiei circulare. Ai putea zice chiar că unii dintre ei au inventat toate aceste concepte.

  Am putea crede că am ajuns, fără voia noastră, într-o sală de cinematograf unde rulează un film prost de propagandă în care o puzderie de activişti de partid se întrec în angajamente şi se aruncă în lupta plină de sacrificii pentru construcţia noii societăţi, luminoasă, dreaptă şi egală, în care generaţiile viitoare vor trăi fericite.

  Autocritica lipseşte însă aproape în totalitate din tot acest scenariu în care vinovăţia este diluată atât de mult, încât poate fi împrăştiată asupra noastră a tuturor, a celor aproape opt miliarde de oameni care vieţuiesc deocamdată pe această planeta. Ni se inoculează ideea că toţi şi fiecare dintre noi suntem vinovaţi de încălzirea globală. Şi cei care îşi duc viaţa în lux şi cei care trăiesc la limita supravieţuirii. Şi cei care au pustiit mările şi oceanele şi cei care au dezlegare la peşte de câteva ori pe an. Şi marii producători de otrăvuri carbogazoase şi victimele campaniilor lor publicitare deşănţate. Toţi, cu excepţia miliardarilor, bancherilor şi liderilor mondiali de tot felul care deţin soluţia salvării noastre.

  Nu planeta, ci omenirea este în criză, fiindcă mânată de lăcomie şi de tentaţia totalitarismului, se îndreaptă într-un ritm accelerat spre o altă criză majoră, una politico-socială care îi va grăbi drumul spre extincţie. În urma noastră planeta se va reface aşa cum a făcut-o de fiecare dată în decursul miliardelor de ani. Iar noi, simpli indivizi, mai mult sau mai puţin utili în viitoarea societate ce ni se prefigurează, trebuie să ne adaptăm din mers şi să participăm fiecare după puterile lui la această schimbare al cărei mecanism s-a pus deja în mişcare.● Matei Dumitru

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Publicitate

  Cele mai recente știri

  „Deșeurile umanitare“ vin în valuri spre România

  Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au început o amplă serie de controale în vamă, blocând intrarea în țară a...

  Publicitate

  Mai multe articole