0 C
Bucharest
Thursday, November 30, 2023
Mai mult

  Sistemul şi reţeaua

  O recentă declaraţie a secretarului de stat din Ministerul Mediului Mircea Fechet a produs o adevărată furtună în piaţa deşeurilor de ambalaje din România.

  „Profund îngrijorat“ de rezultatele controalelor efectuate în anul 2019 de Administraţia Fondului pentru Mediu la Organizaţiile care Implementează Responsabilitatea Extinsă a Producătorilor (OIREP), demnitarul a anunţat un „potenţial prejudiciu“ de sute de milioane de lei. Concret, Fechet spune că sunt câteva sute de mii de tone de ambalaje care au fost decontate de unele OIREP-uri deşi nu au fost reciclate, ceea ce este foarte posibil.

  Ceea ce lipseşte din declaraţie este o minimă asumare de către autorităţi a neregulilor din actualul sistem. Fiindcă adevărata problemă a preluării de responsabilităţi este uriaşa reţea de interese din jurul AFM. Corupţia, traficul de influenţă, protejarea unor organizaţii şi distrugerea altora sunt probleme foarte bine cunoscute de conducerea ministerului, dar ele nu vor face prea curând subiectul vreunei conferinţe de presă. Ni se vor arăta probabil unul sau două OIREP-uri căzute în dizgraţie odată cu schimbarea Puterii, câţiva colectori de care nu a auzit nimeni, nişte sume scandalos de mari şi ni se va prezenta soluţia minune: Sistemul Informatic de Urmărire a Trasabilităţii Deşeurilor din Ambalaje.

  De ce nu a funcţionat până acum acest sistem informatic, cine l-a făcut, cum, de ce nu a existat o bază publică de date a colectorilor şi reciclatorilor autorizaţi, câte contracte de consultanţă au existat şi mai există între oameni din conducerea AFM şi unii producători, ce cantităţi de ambalaje au intrat în România dar au fost decontate ca fiind colectate la noi în ţară? Acestea şi multe alte întrebări esenţiale pentru însănătoşirea unui sistem de autorizare şi control bolnav vor rămâne fără răspuns  mult timp de acum înainte. Fiindcă reţeaua de interese din această piaţă de aproape 200 milioane de euro anual este acum atât de puternică încât nu poate fi destructurată de un singur om, fie el chiar şi ministru al Mediului.● Matei Dumitru

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Publicitate

  Cele mai recente știri

  S-a deschis primul centru de numărare şi sortare a ambalajelor SGR

  Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a participat pe 27 noiembrie a.c. la deschiderea primului centru de numărare...

  Publicitate

  Mai multe articole