0.2 C
Bucharest
Thursday, November 30, 2023
Mai mult

  Schimbarea, ca un blestem

  Vremurile pe care le trăim acum nu ne îndreptăţesc să sperăm la o revenire a activităţii industriale la un nivel cel puţin apropiat de cel normal. Normalitatea însăşi a devenit un concept iluzoriu odată cu declanşarea acestei nebunii care a cuprins toată populaţia planetei.

  Economia mondială s-a deteriorat într-o asemenea măsură încât nimeni nu mai poate garanta nimic. De aceea nu cred că salvarea va veni de la cei care, conştienţi sau nu de faptele lor, au creat această criză de neimaginat în istoria omenirii.

  Spre deosebire de multe popoare din lumea asta, noi românii am fost obişnuiţi de-a lungul timpului să fim minţiţi şi să supravieţuim în vremuri nesigure. Războaie, foamete, ocupaţie sovietică, abuzuri de tot felul, comunism, teroare, lipsuri, revoluţie, minciuni, corupţie, promisiuni deşarte, noi pe toate le-am trăit deja.

  Toată viaţa noastră a fost sub semnul schimbării. De industria construită în perioada comunistă s-a ales praful. Ori a ajuns la fier vechi, ori a fost înstrăinată pe nimic, totul în numai câţiva ani. Milioane de oameni şi-au pierdut dintr-odată locurile de muncă şi au fost nevoiţi să se adapteze pentru a nu muri de foame. Au făcut-o, unii în ţară, alţii pe unde au văzut cu ochii. Şi astfel, o bună parte din clasa muncitoare a României a devenit clasa mai mult sau mai puţin muncitoare a Europei. Cei mai mulţi care şi-au luat viaţa în mâini şi şi-au deschis afaceri în ţară au pornit de la nimic sau aproape nimic. Nu au avut nici mari economii, nici moşteniri şi nici ajutoare de la stat. Au făcut tot ce au putut şi au reuşit singuri.

  În perioada următoare lumea asta care s-a întors deja pe dos se va schimba cu totul şi vom fi nevoiţi din nou să ne adaptăm, unii pentru prima oară, alţii pentru a nu ştiu câta oară, dar de nevoie o vom face şi de această dată, fiindcă schimbarea stă deja în natura noastră.

  Această schimbare va afecta în mod sigur şi toată clasa politică actuală, care are de depăşit un obstacol major: o lipsă de încredere din partea cetăţenilor la cote fără precedent în toată istoria postdecembristă a României.● Matei Dumitru

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Publicitate

  Cele mai recente știri

  Mădălina Smochină, CEO și fondator Techbolide: „Putem să venim în ajutorul magazinelor mici și mijlocii care nu sunt încă pregătite pentru Sistemul Garanție-Returnare“

  În data de 30 noiembrie a.c. va porni oficial Sistemul Garanție-Returnare din România. Dacă magazinele mari sunt oarecum pregătite...

  Publicitate

  Mai multe articole