10.2 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
Mai mult

    Violeta Cazan: „Izolarea socială a schimbat radical mediul de afaceri din România“

    Activitatea organizațiilor de preluare de responsabilități a fost și este în continuare afectată de două mari probleme cu care se confruntă toți cei care lucrează în domeniul gestionării deșeurilor: efectele crizei sanitare și nepăsarea multor autorități locale față de obligațiile de mediu ce le revin. Pentru a vedea cum poate o organizație de preluare de responsabilități să facă față acestor provocări am adresat câteva întrebări Violetei Cazan, directorul de marketing al Asociației Recolamp.• ecologic

    ecologic: Ultimii doi ani au fost destul de complicați pentru toți producătorii din România. Cum a fost 2021 pentru Asociația Recolamp?

    AH4W7651 Recovered

    Violeta Cazan, Marketing Associate Recolamp: Anul 2021 a fost un an inedit în special din cauza crizei sanitare și a impactului pe care aceasta l-a avut asupra mediului social, economic și politic din România. În aceste circumstanțe dificile, eforturile noastre au trebuit intensificate pentru a atinge ținta de colectare de 65%, țintă ce se dovedește a fi o adevărată provocare. Însă această situație ne-a permis să fim mai creativi și, deși cea mai mare parte din echipa Recolamp a lucrat de la distanță în cea mai mare parte a timpului, am rămas la fel de uniți. Am dorit cu toții să ne autodepășim ca să putem răspunde nevoilor colaboratorilor noștri și cred că am reușit.

    ecologic: Există un interes al autorităților locale pentru recuperarea și reciclarea becurilor și a corpurilor de iluminat? Cum colaborați cu primăriile?

    Violeta Cazan: Din păcate, trebuie să recunoaștem că la noi în țară protecția mediului nu este un subiect atât de arzător pe cât ne-am dori. Din această cauză o mare parte din activitatea noastră depinde de inițiative personale. Primăriile se confruntă și ele cu numeroase probleme, a căror prioritizare este dificilă, iar colectarea selectivă a deșeurilor este de multe ori văzută ca un capriciu, nu ca o necesitate. În acest context, cu mari eforturi am reușit ca numărul de protocoale de colaborare pentru colectare de deșeuri electrice și electronice pe care le-am încheiat cu primăriile să fie de aproximativ 1000. Pentru acesta am fost nevoiți să derulăm o multitudine de campanii. Iar rezultatele campaniilor locale de anul acesta ne-au confirmat încă o dată importanța implicării autorităților în activitatea noastră. Pot da ca exemple cam­paniile desfăşurate în județele Mureș, Neamț, Giurgiu și Galați, de unde s-au colectat mai mult de 105 tone deșeuri. Colaborarea cu oamenii ca­re fac parte din aparatul de lucru al primăriilor și cu reprezentanții polițiilor locale, pe care vreau să-i felicit pentru prezența lor alături de cetățeni pe tot parcursul campaniilor, a fost excelentă. Din păcate trebuie să recunoaștem că la genul acesta de campanii, fără susținerea poliției locale, ne-am fi confruntat cu probleme de altă natură, pe care nu aș vrea să le amintesc, dar pe care cred că le cunoaște toată lumea.

    ecologic: Care sunt cele mai mari probleme cu care v-ați confruntat? Cum a afectat pandemia circuitul în care activează asociația de la producător la reciclator?

    Violeta Cazan: Pandemia și-a spus cuvântul, iar izolarea socială a schimbat radical mediul de afaceri din România. Multe dintre lo­cațiile generatorilor de deșeuri cu care co­la­boram s-au închis, altele au implementat proceduri care implică restricții de acces. În același timp telemunca a dus la scăderea cantităților de deșeuri. Reprezentanții noștri de pe teren s-au confruntat zilnic cu situații în care au văzut realitatea pandemiei cu tot ceea ce implică ea: birouri închise, restricții de acces, muncă de acasă.
    Pe acest fond, la care se adaugă lipsa infrastructurii de colectare selectivă a deșeurilor la ni­ve­lul autorităților locale, criza sa­ni­tară s-a făcut simțită și mai pu­ter­nic, ce­ea ce a făcut ca la capitolul co­lec­ta­re să stăm destul de rău.
    Avem totuși un indicator la care stăm bine, și anume generarea deșeurilor, fiindcă în Europa suntem țara cu cea mai mică generare a deșeurilor. Din punct de ve­dere al mediului, generarea scăzută de deșeuri este un fapt pozitiv, dar nu și pentru noi, întrucât asociațiile colective care preiau responsabilitatea gestionării acestor deșeuri au o țintă de colectare care rezultă din media cantităților de echipamente puse pe piață în trei ani anteriori și nu din cantitatea de deșeuri generate.
    Pentru anumite categorii de deșeuri, cum ar fi lămpile, aflate în categoria 3, calculele noastre arată că în următorii ani practic nu vor exista suficiente deșeuri generate la nivelul întregii țări pentru a acoperi o țintă de 65% calculată în raport cu media cantităților puse pe piață în cei trei ani anteriori.

    ecologic: Din acest punct de vedere cum a­pre­ciați cadrul legislativ care vă reglementează activitatea?

    IMG 3379

    Violeta Cazan: Cadrul legislativ ar trebui să fie mereu perfectibil pentru că sistemul este în con­tinuă mișcare. Problema cu care ne-am confruntat noi este lipsa colectării selective, atât de la populație, cât și din segmentul de afaceri și instituții. Conform legislației, unitățile administrativ-teritoriale ar fi trebuit să organizeze acest sistem de colectare, dar din păcate el nu există în toate localitățile. Noi, Asociația Recolamp, do­tăm cu recipiente punctele noastre de colectare aflate la sediile generatorilor, dar nu putem înființa puncte de colectare municipale. Legislația este suficientă, iar dacă prevederile ar fi respectate în totalitate, rezultatele ar fi mai a­proa­pe de ce ceea ce ne dorim în legătură cu conceptele de pro­tecția mediului și economie sustenabilă.
    Ce să vă spun? Legislația privind gestionarea DEEE-urilor e­xis­tă din anul 2005, iar acum, 16 ani mai târziu, noi oricâte e­for­turi am fi făcut nu am reușit decât să avem foarte puține punc­te de colectare municipale. Sigur, există modele de bune prac­tici în România, dar nu câte ne-am fi do­rit pentru a ne îndeplini obligațiile ce ne revin.
    După ce vorbim de aplicarea le­gii, ar trebui să vorbim și despre controlul aplicării ei. Noi ro­mâ­nii, nu ne putem lăuda prea mult că am fi proactivi, ca urmare trebuie să vină cineva să vadă dacă am făcut ceea ce trebuia făcut. Și aici mă refer la toți actorii din lanțul gestionării DEEE-urilor.
    La nivel european se vorbește de politica responsabilității extinse a producătorului și de economie circulară, iar noi nu re­ușim să finalizăm organizarea te­meinică a colectării selective cu tot ce presupune ea, de la puncte de colectare municipale, depozite de deșeuri con­for­me, colectori și reciclatori conformi, conștientizarea populației, raportări de date unitare, până la verificarea trasabilității deșeurilor.
    Trebuie să recunosc că față de anul 2005 s-au făcut o serie de progrese, dar în 16 ani cred că ar fi trebuit rezolvate mult mai multe aspecte ce țin în primul rând de obligațiile ce revin cetățenilor, primăriilor și agenților economici. Cadrul legislativ nu este complet a­daptat realității din teren și în anumite cazuri se aplică reguli care merg foarte bine în alte țări, dar nu sunt adecvate la realitatea românească. Cred că trebuie să analizăm mai bine ce merge și ce nu merge la noi, fiindcă fiecare țară are specificul său și nu putem vorbi de „rețete minune“ care să funcționeze peste tot la fel.

    ColtVerde

    ecologic: Cum colaborați cu reciclatorii?

    Violeta Cazan: Activitatea OTR-urilor depinde de o strânsă colaborare cu colectorii și reciclatorii. Și aici avem de-a face cu o piață în con­tinuă mișcare, care ne permite să ne lărgim lista de parteneriate și să îmbunătățim ser­vi­ciile pe care le oferim generatorilor. Cred că este foarte important să știi cu cine lucrezi. Pen­tru a asigura transparența și calitatea mun­cii noastre organizăm acțiuni de audit atât la colectori, cât și la reciclatori. Rezultatele acestor audituri ne asigură că partenerii noștri res­pec­tă toate prevederile legale din domeniul gestionării DEEE-urilor, al securității în muncă și al protecției mediului, iar controalele venite de la GNM și AFM au confirmat că toate aspectele și cifrele raportate atât de noi cât și de colectorii, respectiv reciclatorii noștri sunt reale.

    ecologic: Cum decurge colaborarea cu membrii asociației, cu producătorii? Înțeleg problemele cu care vă confruntați?

    Violeta Cazan: Relația noastră cu producătorii se bazează pe des­chidere și transparență. O parte din ei contează pe noi să le îndeplinim țintele de colectare încă din 2007, de când ne-am început activitatea, și spun asta cu mândrie, deoarece parteneriatele de peste un deceniu îmi arată că ne facem bine treaba. An după an am continuat să construim o bază de încredere în domeniul protecției mediului și eforturile noastre au fost observate, astfel încât în acest moment avem legături de lucru strânse cu 303 producători.
    Nu cred că există un secret al unei colaborări de durată, dar promovăm printre toți partenerii noștri caracterul egalitar al unei relații corecte și îndelungate. Venim în sprijinul lor și îi ajutăm să facă raportările și înregistrările lunare obligatorii, îi ținem la curent cu toate noutățile legislative, îi sprijinim în cazul unor controale. Dar cooperarea nu se oprește aici; de multe ori ei sunt cei care ne ajută la identificarea și colectarea deșeurilor generate în urma înlocuirilor tehnologice de echipamente electrice și electronice. Personal, sper ca aceste colaborări să treacă peste dezideratul comun legal, de îndeplinire a țintelor de colectare și să se îndrepte către cel moral: protecția mediului.

    ecologic: Ce v-ați propus pentru anul 2022?

    Violeta Cazan: Suntem conștienți că impactul crizei sanitare actuale nu va dispărea ca prin minune și ne pregătim de un an 2022 plin de noi provocări pe care va trebui să le depășim.
    În aceste împrejurări dificile, cooperarea cu partenerii va fi unul dintre principalele noastre obiective. Toți colaboratorii noștri, de la autorități locale și de stat la colectori, reciclatori, generatori și până la producători, joacă un rol important în activitatea noastră și de aceea vom face toate eforturile necesare pentru a avea o legătură de lucru cât mai strânsă cu fiecare dintre ei.
    Toate campaniile de colectare care s-au desfășurat sub egida Recolamp în anul 2021 vor continua și în noul an și vom demara proiecte noi menite să crească atenția publică asupra unui subiect care este de o importanță intrinsecă pentru fiecare dintre noi: un mediu mai curat. Scopul nostru principal va fi, ca întotdeauna, să ne îndeplinim obiectivul de colectare și eu cred că vom reuși acest lucru și în anul care va urma.

    Newsletter Ecologic

    Publicitate

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultimele știri

    Noi norme pentru deșeurile de ambalaje au fost adoptate de Parlamentul European

    Noi norme pentru a face ambalajele mai sustenabile și pentru a reduce cantitatea deșeurilor de ambalaje din EU au...

    Mai multe articole

    Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin acord, acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.

    Privacy Settings saved!
    Setările de confidențialitate

    Când vizitați orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații pe browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlează-ți aici serviciile personale de cookie-uri.

    Aceste cookie-uri ne permit să numărăm vizitele și sursele de trafic, astfel încât să putem măsura și îmbunătăți performanțele site-ului nostru.

    • _ga
    • _gat
    • _gid

    Decline all Services
    Accept all Services